Beogradski maraton
Foto: Beogradski maraton

Do početka 37. Beogradskog maratona ostalo je mesec dana. Za najmasovniju međunarodnu sportsku manifestaciju u našoj zemlji i događaj sa statusom od posebnog značaja već sada sa sigurnošću može da se kaže da će ove godine oboriti rekorde po mnogim parametrima, ali i dodatno unaprediti brojne organizacione segmente.

Prema rečima organizatora već sada je nadmašen rekord po broju učesnika, s obzirom da je već prijavljeno više od 11.500 trkača.

PROČITAJTE JOŠ

„Plan je da uskoro zatvorimo prijave, čime bismo broj učesnika zaokružili na ukupno 12 hiljada. Prvi put u istoriji Beogradskog maratona unapred će biti ispunjena kvota učesnika, a imaćemo povećanje broja trkača za čak 20 odsto“, objašnjava direktor Beogradskog maratona Darko Habuš.

Dodaje i koliko ih raduje da za sve trke vlada sve veće interesovanje.

„To je potvrda da trkačkoj zajednici u čitavom regionu na stazama pružamo jedinstven doživljaj. Možemo da najavimo da ćemo ove godine imati i izuzetno kvalitetne elitne trke. Dolazi nam rekordan broj elitnih trkača, koji se i po kvalitetu izdvajaju kao nikada pre. Na ulicama Beograda očekuje se veliki okršaj takmičara iz Kenije i Etiopije i svi se nadamo da bi 28. aprila mogao da bude oboren rekord Beogradskog maratona koji je postavljen još 2006. godine i koji iznosi 2:10:54. Među prijavljenim atletičarima su trkači koji su sposobni da trku na 42 kilometra završe u vremenu dva sata i sedam minuta“, rekao je Habuš i naglasio da će među učesnicima biti i najbolji maratonci iz Srbije i regiona, s obzirom na to da će ove godine trka na 42 kilometra ujedno biti državno prvenstvo i šampionata Balkana u maratonu.

Već od samog starta trka biće primetne novine u organizaciji.

„Startovi za sve trke biće razdvojeni. Početak maratonske trke zakazan je za osam časova, polumaratonci startovaće u 9.30, a trka na 10 kilometara počeće u 11 časova. Trka zadovoljstva startovaće u 13 sati. To je učinjeno po ugledu na velike svetske maratone iz više razloga. Pre svega zbog povećanog broja učesnika, kako bismo rasteretili ne samo startnu liniju, već i okrepne stanice čime ćemo u velikoj meri elitne trke učiniti efikasnijim i sa organizacione strane omogućiti sve uslove za obaranje rekorda staze“, objasnio je Habuš.

Prvi čovek Bogradskog maratona najavio je i dolazak uglednih gostiju iz sveta trčanja koji će biti učesnici Sportskog foruma, koji će se drugu godinu uzastopno održati u sklopu Beogradskog maratona. Novina je i da će se celokupan muzičko-zabavni program za sve posetioce i učesnike ove godine održati na Trgu Republike. Takođe, Habuš je posebno naglasio da je Beogradski maraton još više posvećen društvenoj odgovornosti.

„Kroz Fondaciju ‘Heroji Beogradskog maratona’ još jednom smo na najefikasniji mogući način konkretizovali našu humanitarnu aktivnost. U cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, što je jedan od osnovnih postulata u radu Fondacije, obezbeđen je humanitarni SMS broj – 3023, koji je u funkciji od 1. marta. Slanjem SMS poruke sa sadržajem heroji na 3023 donira se 200 dinara, a prihod je namenjen upravo poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom“, zaključio je Habuš.

BONUS VIDEO Maratonac bez jedne noge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar