Jon Arne Rise, Majk Tajson, Alen Ajverson, Antoan Voke, Ivander Holifil
Foto: EPA/Marius Simensen/PAUL BUCK/MATT CAMPBELL/ANDREW GOMBERT/EPA-EFE/NINA PROMMER

Slučaj Bojana Križaja koji je zbog velikih dugova došao u situaciju da mora da proda kuću, izazvao je veliku pažnju javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Slavni Slovenac primoran je da proda kuću kako bi izmirio dugove, koji iznose čak 1,7 miliona evra. Zbog toga je sud odlučio da na prodaju ide njegova kuća u gradu Tržiču blizu granice sa Austrijom.

Međutim, Križaj je samo jedan od brojnih sportista koji se našao u takvoj situaciji. Mnoga poznata imena svetskog sporta došla su do tačke u kojoj su morali da proglase bankrot.

Neki su se izvuklkli i kasnije oporavili, ali mnogima to nije pošlo za rukom.

Majk Tajson

Majk Tajson Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Tajson je imao samo 20 godina 1986. godine kada je zabeležio rekord za najmlađeg boksera koji je postao WBC, IBF i VBA prvak. Tokom duge karijere u ringu, borio se u preko 100 profesionalnih mečeva, više puta držao šampionski pojas u teškoj kategoriji i zaradio više od 400 miliona dolara. Ipak, Tajson je proglasio bankrot i pre nego što se penzionisao 2003. godine.

Gde je sav novac otišao? Članak iz Njujork Tajmsa iz 2003. godine godine tvrdio je da je Tajson „trošio sa onom vrstom agresivnosti koja je nekada karakterisala njegovenokaute“.

Trošio je na sve, od nakita i limuzina do sibirskih tigrova. Tajson tvrdi da mi promoteri nisu pomogli: 1998. godine ponovo je podneo tužbu za 100 miliona dolara, protiv svog bivšeg promotera, Don Kinga, tvrdeći da ga je King prevario za desetina miliona tokom 90-ih.

Tajson je danas uspeo da se izvuče i ima farmu na kojoj uzgaja marihuanu.

Alen Ajverson

Alen Ajverson Foto: EPA Photo/JEFF KOWALSKY

Uprkos relativno malom stasu za NBA igrača, ovaj bivši bek šuter nekada je bio MVP lige, a da ne pominjemo i jedan od košarkaša sa najvećom zaradom na svetu. Tokom njegove sezone 2008-2009 u Detroit Pistonsima, Ajversonova plata bila je nešto ispod 21 milion dolara.

Ali kada je Ajversonova supruga Tavana 2010. godine podnela zahtev za razvod nakon osam godina braka, na videlo je izašla drugačija finansijska slika. Ajverson je očigledno bio slomljen, zadužen i imao mesečne troškove – za koje se pričalo da uključuju troškove kupovine nove odeće kada je putovao kako bi izbegao nošenje prtljaga – što je znatno premašilo njegovu zaradu.

U postupku razvoda 2012. godine, Ajverson je navodno izvukao džepove pantalona i vikao na svoju suprugu: „Nemam ni para za čizburger!“

Ipak, još u maju 2015. godine, Ajverson je porekao da je u finansijskoj krizi. A 11-godišnji ol-star ima fond poverenja „kišni dan“ koji finansira Ribok vredan 30 miliona dolara, mada mu ne može pristupiti do 2030. godine.

Entoan Voker

Antoan Voker Foto: EPA PHOTO EPA/MATT
CAMPBELL

Trostruki NBA ol-star i NCAA i NBA prvak, Valker je tokom svoje 13-godišnje NBA karijere zaradio nešto više od 108 miliona dolara.

Ali Voker je svoju veliku zaradu spiskao finansijskim odlukama koje su u najboljem slučaju bile upitne. On navodno nikada nije dva puta nosio isto dizajnersko odelo i rekao je da je davao finansijsku podršku 70 različitih prijatelja i članova porodice na vrhuncu svog trošenja.
Voker je 2009. godine hapšen zbog čekova bez pokrića od preko milion dolara koje je ostavio u kazinima u Las Vegasu.

Voker je 2010. godine podneo zahtev za bankrot i od tada se udružio sa Morgan Stenli, gde kao savetnik za Morgan „Stanlei Global Sports and Entertainment“, pruža detalje finansijskim savetnicima i klijentima. „Gone In Instant“, Vokerov dokumentarni film o njegovom finansijskom padu izašao je 2015. godine.

Ivander Holifild

Ivander Holifild Foto: EPA/JOHN LOCHER

Ivander Holifild je jedan od najuspešnijih profesionalnih boksera u istoriji sporta.
Osvojio je mnogo titula i imao izuzetno uspešnu karijeru. Tokom karijere zarađivao je milione, ali na kraju su pojavile finansijske poteškoće koje su započele problemima izdržavanja dece, a kasnije su se pretvorile u veliki pad.

Bio je prisiljen da proda svoju vilu o koja je prodata za 7,5 miliona dolara. Ovo je jedva dotaklo površinu onoga što je dugovao jer je banci dugovao više nego dvostruko više i bio je dužan Poreznoj upravi više od 200.000 američkih dolara.

Njegova finansijska situacija postala je javna i svet je gledao kako prolazi kroz pakao i bio je prinuđen da proda svu svojuimovinu u pokušaju da reši situaciju sa dugom.

Jon Arne Rise

Jon Arne Rise
Jon Arne Rise Foto: EPA/Marius Simensen

Fudbaler je proglasio bankrot i našao se u sporu sa bivšim agentom Ejnarom Bardsenom zbog lošeg upravljanja njegovim novcem i načina na koji je uložen.

Izveštaji su govorili da je dugovao preko 100.000 funti, iako je zabeleženo da je zarađivao 50.000 funti nedeljno.

Agent je prestao da zastupa fudbalera 2005. godine, a Rise je zbog pomenutog duga morao da proglasi bankrot još tokom igačke karijere.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare