Foto: EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah razume stav Japana i kaže da bi Igre mogle da budu otkazane ukoliko narednog leta ne bude uslova za njihovo održavanje.

Olimpijske igre, koje su trebalo da se održe u julu i avgustu ove godine, pomerene su za 2021.

Šef organizacionog odbora Igara, Joširo Mori upozorio je nedavno na mogućnost da Olimpijske igre budu definitivno otkazane ukoliko ne bude uslova za održavanje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nemoguće je da u organizacionom komitetu zauvek bude zaposleno od tri do pet hiljada ljudi. Ne možemo ni sportiste držati u totalnoj neizvesnosti. Potpuno razumem taj stav naših partnera iz Japana. Razmatramo sve opcije, moramo da budemo spremni. I dalje smo posvećeni tome da se takmičenje održi narednog leta“, rekao je Bah.

Premijer Japana Šinzo Abe priznao je da će biti teško  održati Igre ako se zemlja ne bude uspešno izborila sa pandemijom koronavirusa.

Šef Medicinske asocijacije Japana je takođe govorio u sličnom tonu rekavši da sve zavisi od toga da li će se i kada pronaći vakcina.

„Po tom pitanju, oslanjamo se na savete Svetske zdravstvene organizacije. Ustanovili smo jedan princip, a to je da se organizuju Igre u sigurnom okruženju za sve učesnike. Niko ne zna kako će svet izgledati za dva meseca, a kamoli za godinu dana. Zbog toga moramo da se oslonimo na ono što nam eksperti govore i da donesemo odluku kada bude pravo vreme“, rekao je Bah.

Zimske Olimpijske igre trebalo bi da se održe u Pekingu 2022. godine, svega šest meseci posle onih u Tokiju, tako da je Bah rekao da je premijeru Japana, da što se njega tiče, leto 2021. godine je za letnje Igre „poslednja opcija“.

Prvi čovek MOK je takođe istakao da niko ne želi da se Olimpijske lige održe bez prisustva navijača.

„To je nešto što niko od nas ne želi jer je olimpijski duh nešto što govori o jedinstvu navijača. To je nešto što Igre čini unikatnima, jer se održavaju na Olimpijskom stadionu, sa navijačima iz celog sveta“, zaključio je Bah.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar