Srpska atletičarka Adriana Vilagoš osvojila je svetsko zlato u bacanju koplja na Svetskom prvenstvu u Kolumbiji.

Adriana je prosto „oduvala“ konkurenciju u finalu svojim hicima, kojima je prebacivala 60 metara gotovo rutinski u prve tri serije.

PROČITAJTE JOŠ:

Iza nje je na drugom mestu sa srebrom u ruci završila kolumbijska atletičarka Valentina Barios (57,84 metra), dok je bronzu osvojila Manuela Rotundo (55,11 metara).

Srpska devojka koja se za finale kvalifikovala bacivši koplje 58,87 metara, u odlučujućoj borbi je briljirala od starta.

U finalu je već u prvoj seriji bacila 60,66 metara, u drugoj 63,34 metra, a kada se mislilo da ne može bolje – lansirala je u trećoj seriji koplje 63,52 metra.

Do tog trenutka nijedna od finalistkinja nije prebacila ni 56,39 metara, što je učinila jedino takmičarka iz Kolumbije. Najbliža joj je bila Hrvatica Veronika Šokota koja je u drugom pokušaju uspela da se popne do trećeg mesta hicem 54,47 metara.

Kako su serije odmicale, protivnice su gubile snagu, pa su u četvrtoj seriji Emilija Karel i Manuela Rotundo pale i ispod 50 metara.

Adriana je u četvrtoj bila slabija od prve tri, sa 55,03 metra, dok je jedino Barios uspevala da poboljša svoj rezultat na 57,84.

Šokotu je u šestoj seriji nadmašila spomenuta Rotundo iznenađujućim „projektilom“ od 55,11 metara i time je osvojila bronzu, dok je Adrianino zlato praktično overeno kada je Barios u poslednjoj seriji dobacila tek do 50,88.

Vilagoš je petu seriju preskočila, u šestoj nije imao ko da je ugrozi, ali je i tada bacila koplje 60,39 metara i potvrdila da je trenutno najbolja na svetu u svom uzrastu.

BONUS VIDEO: Beograd ušao u istoriju, Duplantis oborio svetski rekord

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram