Koliko je realno da zlatne srpske atletičarke odu i na Olimpijske igre 2024.

Olimpijske igre u Parizu su gotovo „iza ćoška“, Srbiju će predstavljati najmanje sedmoro takmičara, ali bi taj broj trebalo da osetno poraste u narednim mesecima.

U „grad svetlosti“ će ići, bar prema zasad ostvarenim rezultatima, Zorana Arunović i Damir Mikec u streljaštvu, bokseri Natalia Šadrina i Vakid Abasov, plivač Andrej Barna, te atletičarke Milica Gardašević i Ivana Vuleta.

PROČITAJTE JOŠ...

Kako je kvalifikacioni ciklus za Olimpijske igre započeo 1. jula i trajaće do 30. juna 2024. godine, velika pažnja biće usmerena na mlade nade srpske atletike, Adrianu Vilagoš i Angelinu Topić.

Topićeva je na Evropskom prvenstvu za starije juniore preskočila 1,90 u skoku uvis, i to bez previše poteškoća, osvojila je zlatnu medalju i tako potvrdila da je jedna od najboljih mladih atletičarki na svetu.

A da bi obezbedila mesto na smotri najboljih takmičara sveta potrebno je da u narednih godinu dana preskoči 1,97 metara, na nekom od takmičenja koja podržava Međunarodna asocijacija atletskih federacija (IAAF).

Foto: Srpski atletski savez

Ljubitelji sporta u Srbiji bi sa razlogom mogli da budu optimistični, jer je Topićeva već uspela da preskoči tu granicu, i to na takmičenju Dijamantske lige u Parizu 9. juna, a do kraja godine nas očekuju još četiri takmičenja Dijamantske lige, i to u Cirihu, Šijamenu, Briselu i Judžinu (SAD) uz još sedam takmičenja od aprila do kraja juna 2024. godine.

Tu su takođe i takmičenja poput Svetskog prvenstva, Evropskog prvenstva, kontinentalnih mitinga, nacionalnih šampionata, internacionalnih mitinga koje je odobrio IAAF, te olimpijske probe.

Što se tiče Adriane Vilagoš, kako bi došla do olimpijske vize moraće da popravi lični rekord za pola metra u narednih godinu dana, pošto je dosad koplje najviše bacila 63,52 metra.

Da ima čemu da se nada dokazala je još kao juniorka, kada je oborila svetski rekord u konkurenciji juniorki sa 70,10 metara, doduše sa kopljem težine 500 grama.

Adriana Vilagoš Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Vilagoš je pre tri godine prešla na koplje od 600 grama (seniorska težina), kao 16-godišnjakinja je prebacila 57,41 metar, na takmičenju u Novom Sadu, i od tada je samo napredovala. S obzirom na to da je smatrana za najtalentovaniju bacačicu koplja u svojoj generaciji, od nje atletska javnost i očekuje da u narednih godinu dana uspe i ostvari normu za svoj debitantski nastup na Olimpijskim igrama.

No, prava „stvar“ bi trebalo da usledi za četiri godine u Los Anđelesu, gde bi i Topićeva i Vilagoš trebalo da budu ne samo sigurne učesnice, već i ozbiljni takmaci u borbi za jedno od tri odličja.

Pored njih, pažnju bi trebalo obratiti i na Teodoru Boberić i Aleksandriju Mitrović, devojke koje su osvojile srebro, odnosno bronzu u troskoku na Evropskom prvenstvu u Jerusalimu. Boberićeva je preskočila 13,50 metara, dok je Mitrovićeva bila slabija za deset centimetara.

Iako zasad daleko, njih dve imaju godinu dana da poprave lični rezultat za jedan metar, pošto je granica za takmičenje 14,55.

Pred nama je burnih 350 dana…

BONUS VIDEO Angelina Topić nakon osvojenog zlata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar