Foto: Tanjug/AP Photo/Derik Hamilton)

Utakmicama poslednje, 17. nedelje završen je ligaški deo NFL šampionata za 2020. godinu, i to na način na koji je i počeo - ludo.

Pre nego što počnemo sa pregledom poslednje nedelje, vratićemo se na početak. Tačnije, na 17. mart, datum kada je Tom Brejdi odlučio da izgovori sudbonosno „Hvala, gospodine Kraft“ i napusti Masačusets. Bilo je jasno od tog trenutka da nećemo gledati sasvim uobičajenu već krajnje neobičnu, totalno drugačiju i pomalo čudnu sezonu.

I tekla je, nedelju po nedelju, sve dok nismo stigli do one broj 16, pretposlednje, o čemu ste mogli da čitate na našem portalu. Sve moguće, nemoguće, verovatne i neverovatne, očekivane i neočekivane mogućnosti koje nam je ova krajnje neobična, totalno drugačija i pomalo čudna sezona donela našle su se na jednom mestu.

A onda je prošlo nedelju dana, i početnim šutevima je, logično, započela 17. nedelja ligaškog dela jedne krajnje neobične, totalno drugačije i pomalo čudne sezone.

I nije razočarala.

A sada ćemo se vratiti u prošlost. Tačnije, u 2002. godinu. Šta se sve događalo te 2002. godine? Da vidimo:

– Ronaldo je sa dva gola doneo Brazilu petu titulu šampiona sveta u finalu Svetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji;

– Evro je postao zvanična valuta u 12 zemalja Evropske unije;

– Džastin Timberlejk i Britni Spirs su raskinuli;

– Dejan Bodiroga je obrisao ruke o peškir Redžija Milera (Jugoslavija osvojila Mundobasket);

O gotovo svim ovim događajima sada pričamo kao nečemu što je davno arhivirano. Upravo te godine, ekipa Klivlend Braunsa zauzela je šesto mesto, obezbedila duel protiv Pitsburg Stilersa u takozvanom „vajld kardu“ ispred Nju Ingland Pejtriotsa i Denver Bronkosa. Da stvari predstavimo iz još bizarnijeg ugla – diviziju je te godine ispred Nju Inglanda osvojila ekipa Njujork Džetsa.

Kad pogledamo sve ovo, i ne čudi potreba saigrača Bejkera Mejfilda da trk kojim je doneo svojoj ekipi prvi daun vredan prekida 18-godišnjeg posta proslave đuskanjem.

Da stvar bude još čudnija, u prvom kolu plej-ofa Braunse očekuje meč protiv istog rivala protiv kog su igrali večeras, Pitsburga. A da stvar budu još mnogo čudnija, u prvom kolu plej-ofa Braunse očekuje meč protiv protivnika protiv kog su igrali kada su poslednji put igrali u plej-ofu, Pitsburga.

Ovako je to izgledalo tada:

Mejfild i ekipa su danas zabeležili pobedu 24:22, i to nakon što su zaustavili pokušaj Pitsburga za dva poena nakon dozvoljenog tačdauna. Emotivno, sjajno, ali i na radost svih ljubitelja američkog fudbala, s obzirom na to da će 9. ili 10. januara imati priliku da uživaju u pravom spektaklu, jednom od najvećih koji ovaj sport može da ponudi.

Baltimor je pregazio Sinsinati 38:3 i tako stigao do mesta u plej-ofu, dok je Tenesi Tajtanse u postsezonu poslao Majami porazom od Bafala. Tajtansi su imali još jedan razlog za slavlje, s obzirom na to da je na ovoj utakmici Derik Henri ušao u istoriju lige kao tek osmi igrač sa više od 2,000 pretrčanih jardi.

Indijanapolis Koltsi su ušli u ovaj meč svesni da im pobeda, s obzirom na poraz Majamija od Bafala, donosi mesto u plej-ofu, i u početku su delovali više nego sigurno,vodili su 20:7, no Džeksonvil je uspeo da se vrati, smanji na šest poena minusa, čak ima i dve šanse da preokret, što nisu iskoristili.

Umesto toga, ekipa Frenka Reiha uspela je da stigne do novih osam poena zahvaljujući sjajnom trčanju Džonatana Tejlora, i na taj način osigura mesto u plej-ofu.

U borbu za titulu će i Los Anđeles Remsi, koji su u direktnom duelu savladali Arizona Kardinalse, ali i Čikago Bersi, uprkos porazu od Grin Bej Pekersa, s obzirom na to da Bersi imaju bolji međusobni skor od Kardinalsa.

Sve je već bilo odlučeno sem jedne stvari – ko će sa prvog mesta AFC juga u plej-of? Indijanapolis je savladao Džeksonvil, a na manje od dva minuta pre kraja meča kvoterbek Tajtansa Rajan Tanehil je preuzeo stvar u svoje ruke i uneo loptu u endzonu. Hjustonu je ostalo nešto preko jednog i po minuta pre kraja, kada je Dešon Votson pronašao Kekea Kutija, doveo Teksanse u do prilike da šutom za tri poena izjednače, što im je i pošlo za rukom. Tanehilu je ostalo još 18 sekundi, Hjuston je ostavio dovoljno prostora, a Ej Džej Braun uhvatio loptu i istrčao 54 jarde. Sve je palo na pleća rukija Sema Slomana, momka izabranog u sedmoj rundi ovogodišnjeg drafta, koji je zamenio Stivena Gostkovskog (u karantinu zbog kovida).

A onda je usledila scena koju bi napisao svaki prosečan holivudski scenarista – šut je bio snažan, ali na ivici preciznog, udario je u stativu, i na sreću Tajtansa odbio se u gol za prvo mesto i prednost domaćeg terena.

NFL, 17. nedelja

Čikago Bers – Grin Bej Pekers 17:35

Tampa Bej Bakanirs – Atlanta Falkons 44:27

Njujork Džajants – Dalas Kaubojs 23:19

Nju Ingland Pejtriots – Njujork Džets 28:14

Detroit Lajns – Minesota Vajkings 35:37

Klivlend Brauns – Pitsburg Stilers 24:22

Sinsinati Bengals – Baltimor Rejvens 3:38

Bafalo Bils – Majami Dolfins 56:26

San Francisko Fortinajners – Sijetl Sihoks 23:26

Los Anđeles Rems – Arizona Kardinals 18:7

Indiianapolis Kolts – Džeksonvil Džeguars 28:14

Hjuston Teksans – Tenesi Tajtans 38:41

Kanzas Siti Čifs – Los Anđeles Čardžers 21:38

Karolina Panters – Nju Orleans Sejnts 7:33

Denver Bronkos – Las Vegas Riders 24:31

Ponedeljak

Filadelfija Igls – Vašington 14:20

Parovi plej-ofa
Subota

19.05 Bafalo Bils – Indijanapolis Kolts

22.40 Sijetl Sihoks – LA Rems

Nedelja

2.15 Vašington Futbol Tim – Tampa Bej Bakanirs

19.05 Tenesi Tajtans – Baltimor Rejvens

22.40 Nju Orleans Sejnts – Čikago Bers

Ponedeljak

2.15

Pitsburg Stilers – Klivlend Brauns

Vajld kard runda

Slobodni – Kanzas Siti Čifs, Grin Bej Pekers

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar