Foto: Tanjug/AP/Morry Gash

Preostala je još jedna utakmica pre nego što budemo i zvanično mogli da arhiviramo 16. nedelju, a mečevi odigrani u nedelju uveče dali su odgovore na nekoliko pitanja.

PROČITAJTE JOŠ...

Kanzas Siti je pobedom nad Atlanta Falkonsima 17:14 nakon preokreta i matematički obezbedio ne samo slobodan prvi vikend u plej-ofu, već i prednost domaćeg terena do kraja doigravanja, pa će tako susret poslednje runde protiv Čardžersa poslužiti treneru Endiju Ridu da odmori startere bar jedno poluvreme, kao i da pruži malo veću šansu igračima koji nisu do sada imali ozbiljniju ulogu.

Pitsburg je uspeo da zabeleži trijumf nad Indijanapolis Koltsima (28:24) takođe nakon preokreta, uspeli su Stilersi da se povrate nakon minusa od 17 poena i dođu do veoma važne pobede kojom su prekinuli niz od tri poraza. Trenutno je ekipa Majkla Tomlina druga na tabeli AFC konferencije. Ipak, to bi moglo da se promeni nakon večerašnjeg susreta izmeđz Nju Inglanda i Bafala, pošto bi Bilsi trijumfom preskočili Stilerse na drugom mestu.

Što se preostalih pet mesta tiče, situacija je sledeća: Tenesi, Majami, Baltimor, Klivlend i Indijanapolis imaju isti skor, 10-5.

Baltimor je bio ubedljiv protiv Njujork Džajantsa (27:13) i došao u situaciju da u poslednjih 60 minuta igre sam odlučuje o svom mestu u doigravanju, kao i Majami, koji je bio bolji od Las Vegas Raidersa. Sa druge strane, Klivlend je poražen od očajnih Njujork Džetsa 23:16, dok je Tenesi doživeo pravu katastrofu protiv Grin Bej Pekersa (40:14), ali i sve četiri ekipe imaju sve u svojim rukama.

U ovom momentu van mesta u borbi za titulu je ekipa Indijanapolis Koltsa, koja je izgubila dobijen meč protiv Stilersa, ali Koltsi zapravo imaju možda i najbolju situaciju pred poslednju nedelju sezone.

S obzirom na to da Majami, Baltimor i Klivlend nisu prvi u svojim divizijama, a Tenesi ima isti broj pobeda i poraza uz bolji međusobni skor, Koltse pobeda nad Džeksonvilom, uz Džetse ubedljivo najgorom ekipom ove sezone, vodi u plej-of. Jedini uslov jeste da bar jedan od spomenutih timova izgubi, a s obzirom na to da su u pitanju okršaji divizijskih rivala, sve je moguće.

Što se tiče NFC-a, Grin Bej je došao na meč od obezbeđene prve pozicije i prednosti domaćeg terena, ali su u trci ostali i Nju Orleans i Sijetl, koji je savladao Los Anđeles Remse.

Pobeda nad Čikagom u poslednjoj nedelji Grin Beju donosi „pol poziciju“ i nedelju dana odmora, dok u slučaju poraza i pobede Sejntsa nad Karolina Pantersima Nju Orleans u doigravanje kreće sa prvog mesta. Svoju šansu čekaju i Sihoksi, koji će poslednje nedelje na teren protiv San Franciska. Ipak, njima je potrebno da i Sejntsi i Pekersi izgube kako bi došli do prve pozicije. Ukoliko, pak, samo jedna od ove dve ekipe bude poražena, Sijetl će u plej-of kao drugi.

Pored ova tri tima mesto u plej-ofu obezbedila je još ekipa Tampa Bej Bakanirsa, što znači da su „u igri“ još tri mesta za koje konkuriše šest timova.

U takozvanim „vajld kard“ mestima ostale su još dva upražnjena. Trenutno, najveći favorit je sastav Los Anđeles Remsa, uprkos porazu od Sijetla. Remsi imaju 9-6, ispred Čikago Bersa (savladali Džeksonvil Džeguarse 41:17) sa 8-7 i Arizona Kardinalsa (poraženi od San Franciska 20:12). Remsima na ruku ide i to što imaju pobedu u direktnom duelu protiv Čikaga, pa bi i poraz u poslednjem kolu od Arizone mogao Remse da odvede dalje, pod uslovom da Čikago ne pobedi Grin Bej.

A poslednje mesto u plej-ofu pripašće jednoj od tri preostale ekipe iz najgore divizije u NFL-u ove godine. Vašington je doživeo težak poraz od Karoline, Baltimor je bio bolji od Njujork Džajantsa, dok je očajni Dalas, nakon vođstva Filadelfije 14:3, do kraja meča Iglse sveo na još tri poena, dok su Kaubojsi postigli 34 i stigli do šestog trijumfa u godini.

Na taj način Filadelfija je ispala iz trke za doigravanje (i ušla u preko potrebnu borbu za visoko mesto na draftu), dok su Kaubojsi zadržali nadu da mogu do plej-ofa. No, da bi došli do toga, neophodno je da se dogodi nekoliko stvari.

Prvo, neophodno je da Vašington izgubi od Filadelfije. Nekadašnji Redskinsi su trenutno prvi, imaju za šta da igraju, dok će Iglsi najverovatnije ovu utakmicu iskoristiti kako bi igrače na koje ne računaju stavili u „izlog“. To, plus želja da se dobije što viši pik na narednom draftu, mogli bi da budu odlučujući faktor na ovom meču, jer je utisak da i Iglsi i Vašington imaju interesa u trijumfu tima iz prestonice SAD. A na taj način bi i priča o Aleksu Smitu dobila sjajan završetak, jer bi dobio priliku da veliki povratak zaokruži igranjem u januaru.

Ukoliko, pak, Iglsi iznenade i na teren izađu rešeni da pobede, a Vašington ne odigra na nivou potrebnom da na pleća baci katastrofalni sastav iz „grada bratske ljubavi“, poslednjeg učesnika plej-ofa daće pobednik meča između Dalasa i Njujork Džajantsa.

Očekuje nas više nego zabavnih par sati američkog fudbala naredne nedelje i više nego dobra priprema za najvažnije mečeve u sezoni.

NFL, 16. nedelja

Petak

Nju Orleans Sejnts – Minesota Vajkings 52:33 (14:7, 10:7, 7:13, 21:6)

Subota

Detroit Lajons – Tampa Bej Bakanirs 7:47 (0:13, 0:21, 7:13, 0:0)

Arizona Kardinals – San Francisko Fortinajners 12:20 (3:7, 3:0, 0:7, 6:6)

Nedelja

Las Vegas Rejders – Majami Dolfins 25:26 (7:3, 6:3, 3:7, 9:13)

Baltimor Rejvens – Njujork Džajants 27:13 (14:0, 6:3, 0:3, 7:7)

Hjuston Teksans – Sinsinati Bengals 31:37 (3:7, 7:3, 14:14, 7:13)

Džeksonvil Džeguars – Čikago Bers 17:41 (3:7, 7:6, 0:21, 7:7)

Kanzas Siti Čifs – Atlanta Falkons 17:14 (0:0, 7:7, 0:0, 10:7)

Njujork Džets – Klivlend Brauns 23:16 (7:3, 6:0, 7:7, 3:6)

Pitsburg Stilers – Indijanapolis Kolts 28:24 (0:7, 7:14, 7:3, 14:0)

Los Anđeles Čardžers – Denver Bronkos 19:16 (3:0, 10:0, 0:3, 6:13)

Vašingoton Fudbol tim – Karolina Panters 13:20 (0:6, 3:14, 3:0, 7:0)

Dalas Kaubojs – Filadelfija Igls (3:14, 17:3, 10:0, 7:0)

Sijetl Sihoks – Los Anđeles Rems (0:3, 6:3, 7:0, 7:3)

Ponedeljak

2. 15 Nju Ingland Pejtriots – Bafalo Bils

Foto: Sofascore/Printscreen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar