David Popovići
David Popovići; Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Evropsko prvenstvo u Rimu donelo je novu plivačku megazvezdu. Ipak, ovog puta ona dolazi iz Rumunije.

David Popovići, 17-godišnji plivač, postao je najmlađi svetski rekorder na 100 metara slobodnim stilom nakon neverovatne trke.

PROČITAJTE JOŠ

Srušio je rekord koji je postavljen pre 13 godina u istom bazenu. Popovići je plivao 46,86 sekundi ovu deonicu (Andrej Barna je trku završio na osmom mestu), a pre njega je najbolji rezultat imao Cezar Sielo. Još impresivnije je što je to bilo poslednje prvenstvo na kojem se koristili gumeno odelo što je stvaralo manje trenja i lakši prolaz kroz vodu.

„Nije bilo žurbe, bio sam ekstremno strpljiv po pitanju svetskog rekorda. Osećao sam se sjajno uvek je veoma specijalno srušiti ovakav rekord“, rekao je Popovići koji sebe naziva „mršavom legendom“.

Već sada se predviđa spektakl na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine kada će Popovići napasti Kejleba Dreklsera koji je u Tokiju osvojio pet zlatnih medalja (aktuelni je šampion u ovoj disciplini).

Popovići je uzeo zlato na 100 i 200 metara slobodnim stilom ove godine u Budimpšeti, a nikada nije plivao protiv Dreklsera jer on pre finala odustao od takmičenja.

Popovići želi da pliva ovu deonicu ispod 46 sekundi i to mu je dugoročni cilj, a koliko će to biti težak zadatak svedoči što je samo tri plivača u istoriji išlo ispod 47 sekundi.

Ovaj mladi Rumun je rođen 16. septembra 2004. godine u Bukureštu, a prvi nacionalni rekord je srušio već sa 10 godina.

Na juniorskim šampionatima Evrope ima sedam zlata i dve srebrne medalje i predstavlja novu silu u plivačkom svetu.

BONUS VIDEO Srbin prvak Amerike u plivanju: Pobedio rak bubrega, pa se vratio u bazen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare