Foto Tanjug-AP Photo/Hassan Ammar

Trka Formule 1 između Maksa Ferstapena i Luisa Hamiltona ulazi u istoriju najkontroverznijih događaja sporta.

PROČITAJTE JOŠ

Hamilton je u džepu imao rekordnu osmu titulu Formule 1 i mogao je da prestigne Mihaela Šumahera na večnoj listi, ali je Maks Ferstapen u poslednjem krugu uspeo da ga pretekne i osvoji trofej.

Maks je postao prvi Holanđanin u istoriji s titulom Formule 1, ali je svemu prethodila haotična i kontroverzna situacija – u 1. krugu je Hamilton nekažnjeno prošao za jedan kontakt, posle su se ređale konfuzne odluke kada je došlo do ulaska bezbednosnog vozila.

Koban po Hamiltona bio je udarac Mika Šumahera u Latifija, zbog uništenja bolida je moralo da uđe bezbednosno vozilo i u poslednjem krugu se menjala odluka o preticanju, preinačila se jednom i onda je u poslednjem krugu Maks krenuo na sve ili ništa.

Usledile su dve odbijene žalbe Mercedesa, koji će ići i na Internacionalni sud kako bi barem administrativno došao do titule – ipak, male su šanse da će se tako nešto dogoditi.

Ovaj događaj sigurno će stati u red najvećih sportskih kontroverzi, trka i mečeva, pojedinih ćemo se podsetiti.

Felps Čavić
Foto: EPA/PATRICK B. KRAEMER

Napetost završnice može se uporediti sa plivačkom trkom Milorada Čavića i Majkla Felpsa u Pekingu 2008. godine, kada je Amerikanac ispred Srbina došao do zlata.

Ostaće večita dilema ko je prvi pritisnuo taster, navodno je Felps jače gurnuo polje koje „overava“ kraj trke i to je presudilo.

Tog 16. avgusta 2008. godine, pažnja celog sportskog sveta bila je usmerena ka Pekingu. Svi su sa nestrpljenjem čekali da vide da li će Majkl Felps uspeti da obori rekord Mark Špica po broju zlatnih medalja na jednim olimpijskim igrama ili će ga u tome sprečiti Milorad Čavić.

EPA/ESTEBAN BIBA

Znalo se i pre Olimpijskih igara da će Felpsu biti najteže da dođe do zlata u disciplini 100 metara delfin i da je Milorad Čavić jedini plivač koji može da zaustavi Felpsov pohod na čak osam zlatnih medalja. Felps je postao najuspešniji sportista na Igrama svih vremena, a Čavić je osvojio prvu medalju, i to srebrnu, za samostalnu Srbiju. Felps je zvanično pobedio Čavića za jednu stotinku u završnici koja verovatno nikada neće prestati da izaziva kontroverze.

Kompanija “Omega“ je saopštenjem „razrešila“ mnoge nedoumice, rečima da kod sistema “tačped” mora da se razume da ima ogromne razlike između dodirnuti i udariti taster.

„Video je jasan, Čavić je dotakao taster pre Felpsa, ali je klizio kroz vodu, dok je Felps jurio prema tasteru i snažno ga udario pre Čavića. Razlika između njih je zaista jedan hiljaditi deo sekunde. Svi zapisi koje imamo, uz ono što je sistem pokazao, potvrđuju to. Sve je pokazano FINA, Čavićevom treneru, koji je odgledao video i posle minut rekao: OK, nema problema. I to je rezultat“, saopštila je “Omega” tada. Ipak, i dalje traju sporenja oko ovog dvoboja…

Pored toga, u fudbalu se kao dva najkontroverznija momenta izdvajaju „božja ruka“ Dijega Maradone protiv Engleza, ali i pogodak Engleske u finalu Mundijala 1966. godine.

Te davne 1966. Engleska je došla do svoje jedine titule, a gol za trofej u finalu bio je sporan. Bila je to era koja je bila miljama daleko od današnje kada je u pitanju tehnologija, a priznat je kontroverzan gol Džiofa Harsta za vođstvo protiv Zapadne Nemačke od 3:2 u produžetku, na kraju je bilo 4:2.

Kada je u pitanju „božja ruka“, o njoj je već sve ispričano, ispevano, napisano i snimljeno, sećanje ne jenjava iako se taj meč igrao 1986.

U boksu, teško da će bilo kakav događaj zaseniti duel Tajsona i Holifilda po kontroverzama.

Čuveni duel održao se 28. juna 1997. u Las Vegasu i nije ostao upamćen po dobrom boksu, već po tome što je Majk Tajson odgrizao komadić uha Ivanderu Holifildu.

Bio je to sedam meseci očekivani revanš jer je Holifild 1996. iznenadio favorizovanog Tajsona, nokautom u 11. rundi preoteo mu je VBA titulu i Majk je želeo da vrati pojas po svaku cenu.

Doživeo je pomračenje uma u trećoj rundi i napravio je najsramniji potez u istoriji boksa. Odgrizao je protivniku delić uha i pljunuo ga na pod, meč je prekinut, Tajson je diskvalifikovan, uz zabranu bavljenja boksom na godinu dana i novčanu kaznu od tri miliona dolara.

„Gvozdeni Majk“ se u početku pravdao tvrdnjama da nije više mogao da trpi Ivanderove udarce glavom, koji su zabranjeni, a koje sudija nije sankcionisao. On je o tome prvi put otvoreno pričao u dokumentarnom filmu „Tajson“ iz 2008, a sledeće godine se Ivanderu javno izvinio gostujući kod Opre Vinfri.

BONUS VIDEO Maks Ferštapen osvojio titulu prvaka sveta u Formuli 1

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar