Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Ponekad termin "biti na pravom mestu u pravo vreme" ne mora nužno da započne pozitivno, ali kada počne da se razvija, situacija postane takva da ju je nemoguće iskontrolisati. Ovo je priča o jednom takvom trenutku.

PROČITAJTE JOŠ...

Merni sistem u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama neretko je predmet pošalica, s obzirom na to da će iskoristiti bukvalno sve sem metra kako bi opisali veličinu nečega.

Tako je u aprilu prošle godine portal po imenu „KSHB“, koji prati događaje iz Kanzas Sitija, svoje čitaoce obavestio da se na putu pojavila „rupa veličine od šest do sedam mašina za pranje veša“.

To nije ništa novo, pošto su Englezi, od kojih su Amerikanci preuzeli merne jedinice, ranije za dužinu koristili suvi ječam. U 14. veku tokom vladavine Kralja Edvarda II doneta je odluka da se za meru koriste tri suva zrna ječma, mada je u Škotskoj korišćena širina palca u korenu nokta. Tako je bilo sve do 1959. godine, kada su države Komonvelta i SAD potpisale sporazum po kom je definisano da će ubuduće dužina od 2,54 centimetra biti dužina koja će u svetu biti poznata pod imenom – inč. A upravo jedan bi mogao da promeni izgled čitave lige.

Vratićemo se malo u prošlost, u jedan od najboljih filmskih govora u istoriji, a čija tema je upravo – inč. Da ne prepričavamo scenu, imaćete prilike da je pogledate ispod, ali neke ključne stvari su važne za dalju priču. U toj sceni iz filma „Any given Sunday“ čuveni Al Paćino u ulozi nezaboravnog trenera ekipe Majami Šarks po imenu Toni D’Amato pokušava da motiviše svoje igrače pred početak plej-of utakmice, i centralna tema je koliko je zapravo inč važan, ali ne samo iz perspektive osvojenog prostora.

Jedan inč preblizu, jedan inč predaleko, jedan inč presporo, jedan inč prebrzo… Jedan inč može da napravi razliku između pobede i poraza, između slave i ponora, između karijere protkane titulama i puke prosečnosti. Između večnosti i zaborava.

Decembar 11, 2017. godine. Filadelfija Iglsi gaze sve pred sobom, nakon početnih 1-1 vezali su devet pobeda i došli do 10-1, pre nego što je Filadelfijin „kriptonit“ po imenu Rasel Vilson odveo Sijetl Sihokse do trijumfa 24:10. U „grad anđela“ Iglsi su stigli pod imperativom pobede, koji bi im omogućio da se izdvoje na prvom mestu NFC konferencije, sa pobedom više u odnosu na glavnog rivala, ekipu Minesota Vajkingsa, nakon što su Miniji poraženi od Karolina Pantersa dan ranije.

Filadelfiju je predvodio do tog momenta najbolji igrač lige, sjajni Karson Venc, koji je izgledao gotovo nezadrživo.

Posle prvog poluvremena, Filadelfija je imala prednost 24:10, ali je u trećoj deonici tim Remsa uspeo da se, nakon blokiranog panta i tačdauna, vrati u igru i stigne do vođstva, 24:21.

Filadelfija je krenula u napad. Dugačak pas za Torija Smita, dva nepotrebna faula Remsa, i Iglsi su se na 4:01 našli na dve jarde od endzone. Karson Venc je dobio loptu od centra Džejsona Kelsija, i odlučio da je sam unese u endzonu. Uradio je to mnogo puta do tada, ali je ovog puta sve krenulo po zlu. Pri letu u endzonu, Venc je doživeo udarac u istom trenutku u oba kolena od strane Morgana Foksa i Marka Berona. Sekund kasnije, zbog držanja, tačdaun je poništen, a Iglsi vraćeni na 12 jardi.

Onda je usledio trenutak koji je navijače Filadelfije uverio da imaju čoveka koji će biti pravo lice franšize. Uprkos teškoj povredi, Venc se vratio na teren, a potom na četvrtom daunu fantastično pronašao Alšona Džefrija. Filadelfija je vodila, ali je slavlje bilo kratkog daha – sjajni igrač druge godine morao je put svlačionice.

„Palicu“ je preuzeo Nik Fols i prvo odveo Filadelfiju do pobeda nad Remsima tog dana, zatim Njujork Džajantsima, te (tada) Oukland Raidersima. Za to vreme, Venc nije imao dozvolu da ga prati pored terena, jer je postojala mogućnost da na njega naleti neko ko istrčava u aut, pa je do kraja regularnog dela sezone bodrio svoj tim kraj televizora.

Ljubitelji NFL-a već znaju dalju priču – čuveni „goal line stand“ protiv Atlanta Falkonsa, zatim „savršeni uragan“ protiv Minesote u finalu konferencije, a onda je došao Superbol. Savršena utakmica Nika Folsa, akcija po imenu „Fili Fili“ ovekovečena u vidu statue ispred stadiona Filadelfije, i „strip sek“ Brendona Grejema koji je Džejk Eliot nešto kasnije pretvorio u velikih osam poena viška. Filadelfija je slavila, došla do prvog „Lomardija“ u istoriji, ali i otvorila vrata kvoterbek kontroverzama.

Već od naredne sezone Iglsi su morali maltene na nedeljnom nivou da ponavljaju – „Karson je naš čovek“, uprkos lošim partijama Folsa. Vratio se Venc ranije nego što je bilo planirano, ali i završio sezonu ranije nego što je priželjkivano. Filadelfija je igrala po sistemu toplo-hladno, ali je postojala vera da mogu do doigravanja, no onda je pred meč sa Remsima stigla nova loša vest – Venc je osetio bol u leđima, snimci su pokazali manju fraturu. Rezultat – druga sezona za redom gotova nakon 14. nedelje, i drugi put za redom Fols je Iglse odveo do plej-ofa.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

„Padali“ su redom Remsi, Hjuston, da bi pretposlednjeg dana 2018. godine Vašington Redskinsi bili pregaženi 24:0, a Filadelfija, uz malu pomoć Čikago Bersa, ponovo ušla u plej-of. Fols je nastavio da dominira, pa je, ponovo uz dozu sreće (u vidu „double doink-a“ Kodija Parkija), nastavljen put u doigravanju. No, ispušten pas Alšona Džefrija presečen od strane Nju Orleansa istog trenutka je implodirao, jer je drugu godinu za redom Filadelfija bila u situaciji da bira jednog od dva kvoterbeka. Venc je dobio poverenje i novi ugovor, Fols je dobio „odrešene ruke“, otišao u Džeksonvil, i činilo se da je kraj. Samo se činilo…

U sezoni 2019, Iglsi su nastavili da igraju po sistemu toplo-hladno, ali je Venc, uprkos ogromnom broju povreda, pre svega u napadu, uspeo ne samo da ostane na terenu cele sezone, već i da bude ubedljivo najbolji igrač svog tima, pa su Iglsi serijom od šest vezanih pobeda šokirali čitavu ligu i izgubljenu sezonu pretvorili u treći vezani plasman u plej-of. A onda šok – na samom početku meča protiv Sijetla Džadeveon Klauni udario je Venca kacigom u glavu sa leđa. Venc je morao van igre, lopta je došla u ruke 40-godišnjeg Džoša MekKauna, ali prostora za novo čudo nije bilo. Sijetl je otišao dalje.

Bilo je jasno da je Filadelfiji neophodno ozbiljno „naoružanje“ jer su dvojica najboljih hvatača tima, Alšon Džefri i Dešon Džekson, već dve godine više povređeni nego dostupni. U prvoj rundi uzet je Džejlen Rigor, a onda je Haui Rozman, generalni menadžer tima, povukao potez koji je naterao mnoge da se zapitaju šta se dešava – izignorisao je sve preporuke, želju skauting tima, želju trenera Daga Pedersona, i u drugoj rundi drafta uzeo kvoterbeka Džejlena Hurtsa.

Venc je pozdravio Hurtsa nakon drafta, ali je bilo jasno da ništa nije kako bi trebalo da bude. Pritisak je bio ogroman, a ekipa ne samo da nije činila ništa kako bi mu pomogla, već je na svakom mogućem koraku naletao na poruke koje kao da govore „ne želimo te ovde“ – od statue Nika Folsa i trenera Daga Pedersona pred najluđi i najhrabriji tačdaun u istoriji Superbola, preko ignorisanja pozicije vajd risivera, do dovođenja kvoterbeka za kog je bilo jasno da je Vencova zamena, ne „osiguranje“. Rezultat je došao u vidu očajnih partija, pa će meč između Arizona Kardinalsa i Filadelfije biti drugi ove sezone koji će na mestu kvoterbeka započeti Hurts.

Prvi start doneo je prvu pobedu, nad Nju Orleans Sejntsima, a ukoliko i susret sa Kardinalsima završe pobedom, jasno je da je Vencovo vreme u zelenom dresu gotovo.

Vraćatimo se sada na onaj jedan inč, i zapitajmo se, šta bi bilo da ga nije bilo? Tačnije, šta bi bilo da je Venc bio bar malo brži, ili sporiji, i izbegao direktne udarce u kolena? Nije teško pretpostaviti – uprkos savršenom Folsu, napad Filadelfije i kombinacija Dag Pederson – Frenk Reih na mestu ofanzivnih „mastermajndova“ uz Venca kao izvršitelja bio je nezaustavljiv, pa je teško poverovati da bi propustili da taj nalet pretvore u šampionski prsten.

Ovako, taj trenutak nije uticao samo na Iglse, već bi veoma lako mogao da bude i jedan od onih koji će promeniti izgled čitave lige, ukoliko se ostvari jedan od dva moguća scenarija.

Scenario prvi

Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Indijanapolis Koltsi su dolaskom upravo Reiha na mesto glavnog trenera napravili veliki korak ka povratku u sam vrh NFL-a, Filip Rivers je sjajan ove godine, ali je pitanje da li će se vratiti naredne sezone. Venc je jedan od igrača koje mnogi vide u plavom dresu Koltsa, što bi moglo za rezultat da ima možda i najbolji trener – kvoterbek duo naredne godine. Reih zna kako da sakrije sve Vencove slabosti, ali i da istakne njegove vrline do maksimuma, a teško da bi Filadelfija tražila previše, pogotovo zbog ogromnog ugovora koji Venc ima.

Scenario drugi

Foto: EPA-EFE/RHONA WISE

O tome smo pisali već – Kem Njutn nije igrao dobro ove godine, mada je od trenutka kada je parafirao ugovor sa Petriotsima bilo jasno da je tu na jednu sezonu. Kako Petsi neće u plej-of, Bil Beličik će gotovo sigurno u potragu za igračem koji bi bio tu na duže staze. Sistem igre Nju Inglanda bi odgovarao Vencu, pogotov jer je Beličik poznat kao trener koji ume da izvuče najviše iz kvoterbeka, a jasno je i da ne bi dopustio da Venc igra sa igračima takozvanog „trening tima“.

Prve indicije budućeg razvoja događaja videćemo već po završetku sezone, ali je već sada jasno da je taj događaj iz 11. decembra 2017. godine dobio svojevrstan „efekat leptira“, a rezulta bi mogao da dođe u vidu pravog pravcijatog fudbalskog uragana. I sve to kao posledica činjenice da Venc u trenutku skoka ka endzoni Remsa nije bio za inč sporiji, brži, viši ili niži, već tačno tamo gde je trebalo da bude kako bi stvari počele da se odvijaju u pravcu u kom nezadrživo idu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar