Foto: preuzeto sa Index.hr printscreen Facebook

Teretane su zatvorene u Srbiji, ali i u Hrvatskoj zbog epidemiološke situacije oko korone, a treneri iz komšiluka postali su pravi hit zbog - "teretane" u crkvi.

Kako prenosi index.hr, policija je prijavila trenere i sportske entuzijaste Marija Valentića i Šimuna Cimermana koji su na odluku vlasti da zatvori teretane odgovorili aktivističkim performansom u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu.

Oni su na kratko ušli u crkvu i počeli da vežbaju, što su objavili na društvenim mrežama.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, to bi moglo skupo da plate… Valentić i Cimerman prijavljeni su policiji zbog remećenja javnog reda i mira, naveli su iz zagrebačke policije.

Oni se terete za „naročito drsko i nepristojno vređanje građana i narušavanje njihovog mira“, kao i za „vređanje ili omalovažavanje moralnih osećaja građana“.

Zbog toga im prete kazne od 50 do 350 nemačkih maraka (u tamošnjem Zakonu su kazne i dalje određene u markama, piše index.hr), kao i 30 dana zatvora.

„Bez zdravog tela nema ni zdravog duha. Sport, vežbanje i fizička aktivnost su najbolje prevencije svih bolesti i temelj zdravog života. Zahtevamo da se promeni diskriminatorna odluku o zatvaranju hramova sporta, zdravlja i tela i da pravilo ’25 osoba’ u zatvorenim prostorima postane važeće i za hramove tela, a ne isključivo za duhovne hramove. U demokratskom, slobodnom i sekularnom društvu, pred Zakonima, a tek onda i pred Bogovima, svi građani moraju biti jednaki“, stajalo je u opisu videa akcije koji je sklonjen sa društvenih mreža.

Valentić i Cimerman našli su se na meti uvreda vernika zbog nepromišljenog, ali ne zlonamernog poteza, uz optužbe da su oskrnavili crkvu, zbog čega se Valentić posle i izvinio.

„Jednostavno smo hteli da ukažemo na to da ako mogu ljudi ići u crkve, dajte i nama u teretanama istu mogućnost. Žao mi je ako je to povredilo vernike, no akcija nije bila uperena protiv njih, već kao kritika odluke Vlade“, kaže Cimerman, čijoj su majci pretili i vređali je.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar