Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Međunarodna automobilska federacija (FIA) istražiće incident vozača Red Bula Maksa Ferstapena i Luisa Hamiltona iz Mercedesa, pošto je bio "neuobičajen", rekao je direktor trka Formule 1, Majkl Masi.

Masi je rekao da će, iako je sudar bio pri maloj brzini, bezbednosni eksperti FIA istražiti situaciju.

Incident se dogodio u nedelju, u 26. krugu trke za Veliku nagradu Italije u Monci, kada je Hamilton izlazio iz boksa. Došlo je do kontakta, Ferstapenov bolid je odskočio od ivičnjaka i popeo se na Hamiltonov, a obojica su nepovređena izašla iz vozila.

PROČITAJTE JOŠ

Guma Ferstapenovog bolida udarila je Hamiltona u glavu, a sedmostrukog svetskog šampiona sačuvao je sigurnosni sistem na bolidu.

„Incidente koji su drugačiji, ne nužno kada imate veliki uticaj G sile ili nešto slično, ali su neuobičajeni, mi istražujemo“, naveo je Masi, preneo je „Skaj“.

On je dodao da se prikupljaju svi podaci.

„Naše odeljenje za bezbednost ih detaljno razmatra i istražuje, da vidimo šta možemo iz toga da naučimo i šta možemo da poboljšamo u budućnosti. Tako imamo čitav niz bezbednosnih funkcija koje imamo danas i nastavićemo da ih razvijamo u budućnosti“, naveo je Masi.

Posle trke procenjeno je da je Ferstapen pretežno kriv za incident i kažnjen je dodavanjem tri mesta na poredak koji ostvari u kvalifikacijama, u narednoj trci za Veliku nagradu Rusije u Sočiju, 26. septembra.

Masi je nagovestio da neće direktno razgovarati sa dvojicom vozača o incidentu.

„Oni su u tesnoj borbi za šampionsku titulu, dva fantastična vozača, izuzetno je tesno. Kada su u takvoj situaciji, obojica će više rizikovati. Iz naše perspektive, nije se dogodilo ništa glupo, sudije su to posmatrale na isti način kao i svaki drugi incident i odlučili da je jedan vozač pretežno kriv“, rekao je Masi.

Posle trke u Monci, Ferstapen je zadržao prednost u generalnom plasmanu sa 226,5 bodova, a Hamilton ima 221,5 bodova.

BONUS VIDEO Strašan sudar Ferstapena i Hamiltona u Monci

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar