Odbojka Australija Srbija Aleksandar Atanasijevic
Aleksandar Atanasijević Foto:BETAPHOTO/FIVB

Aleksandar Atanasijević, jedan od lidera odbojkaške reprezentacije Srbije, najavio je pohod na odbranu evropske titule.

Srbija je na startu Evropskog prvenstva pobedila Belgiju sa 3:1, zatim i selekciju Ukrajine sa 3:0, u grupi A će rivali biti još domaća Poljska, Grčka i Portugalija.

„Sigurno je prvi meč bio najvažniji, jer je to najteža provera u poslednjih mesec i po dana, s obzirom da smo prijateljske igrali protiv Ukrajine i Bugarske, u ovom trenutku, Belgija je za nijansu jača. Pobedom otvaramo vrata osmine finala, kasnije i put do završnice. Naša grupa je jedna od najjačih na Evropskom prvenstvu, sa Poljacima smo u grupi, oni su domaćin i favorit. Tu su i Belgija i Ukrajina, koje poslednjih godina napreduju, videli smo to kada smo ih na prijateljskom turniru pobedili sa 3:2 i to je potvrda da moramo biti maksimalno koncentrisani protiv svakog protivnika“, kaže Atanasijević za Nova.rs.

Atanasijević fizički nije spreman još da pruži maksimum, ali ne sumnja u tim koji vodi Slobodan Kovač. 

-„Ekipa je maksimalno spremna, naravno, uvek može bolje, jer pred samo takmičenje, postoji velika tenzija i ta neka neizvesnost, ali sve to je normalno. Ja sigurno nisam još uvek sto posto spreman jer sam imao blage povrede tokom pripremnog perioda, međutim, ono što je najvažnije je da ekipa odlično funkcioniše, maksimalno smo motivisani da igramo sve bolje kako turnir odmiče. Stručni štab zna u svakom trenutku šta radi i to nama igračima olakšava posao, znamo da smo vođeni na pravi način.“

Foto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski

Nije nas bilo na Igrama, da li je to adut, ekipa je imala više vremena da se spremi? Da li umor olimpijskih timova može biti mali adut Srbije?

„Veliki je broj ekipa koji će voditi glavnu reč na prvenstvu, a nisu se plasirali na Igre, ili nisu zabeležili dobre rezultate. Tu smo mi, Slovenci i Nemci, nismo se plasirali, a Poljaci i Italijani su ispali u četvrtfinalu, osim Francuza i Rusa koji su napravili sjajan rezultat, ostali ne mogu da se pohvale. Sigurno će svi tražiti šansu da pokažu da zaslužuju tron ili medalje. Te ekipe koje su igrale finale Igara učiniće sve da pokažu da to nije bilo slučajno, ali opet, mi drugi moramo da dokažemo da smo maksimalno spremni da odemo na Igre u Parizu. U Evropi se igra najbolja odbojka trenutno, pa očekujem visok kvalitet.

Boba Kovač je naveo da nas već potcenjuju mnogi u Evropi, da li je to motiv više? 

– U poslednjih par godina, od osvajanja evropskog zlata 2019, ne gledaju više nas kao favorite, možda smo zaslužili za nijansu veći respekt. Ali opet, to je normalno, zemlja smo koja je jako mala, na neki način možda smetamo drugima svojim uspesima. Na nama je da pokažemo da želimo da budemo u evropskom vrhu i da sve te priče iz medija koje dolaze do nas, neće nas poremetiti.

Kako Vam se čini nastup odbojkašica na Evropskom prvenstvu?

Treba da bude velika čast što igramo odbojku i što se nazivamo odbojkašima u vreme odbojkašica koje prave ovakve rezultate. Imati ovakav kontinuitet medalja na svim takmičenjima je zaista nešto što se nikad nije desilo u istoriji. Zadovoljstvo je gledati ih i nešto naučiti od njih, pokušavamo da ih pratimo rezultatima. Znamo da su trenutno za nijansu bolje od nas, ali to nas motiviše i pokušavamo da im se približimo maksimalno u svakom pogledu. Želimo im da već u Areni pokažu da su najbolje u Evropi i da osvoje zlato. Ono što one čine, mislim da neće niko nikad u istoriji.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar