Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Milan Borjan (33) je sinonim za evropske uspehe Crvene zvezde. Maestralni golman je po ko zna koji put to potvrdio u utorak uveče u Tirani, u meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona (0:1).

Kapiten, hobotnica, talija, lider, heroj, svaka od navedenih reči savršeno pristaje uz ime i prezime momka rođenog u Kninu. Videlo se to jasno u Albaniji, što nas je nateralo da „premotamo film“ kada i kako je sve počelo.

Ispostaviće se da je Crvena zvezda ubola džekpot 21. jula 2017. godine kada je iz Ludogoreca dovela Borjana. Potpisao je ugovor na 2+1 godinu i zadužio dres s brojem 82.

PROČITAJTE JOŠ

Svaka evropska priča crveno-belih u koju staju Liga Evrope i to nokaut faza, kasnije i dve uzastopne Lige šampiona, poklopile su se s bravurama 33-godišnjeg Milana Borjana. Zvezda i Borjan sada su na putu da kompletiraju i treću Ligu šampiona u nizu.

Sve je počelo u dvomeču plej-ofa za plasman u Ligu Evrope, kada je maestralnim odbranama „kec“ Zvezde uspeo da pomogne timu da se domogne grupne faze najmasovnijeg evropskog takmičenja.

U Rusiji su ga saigrači ostavili na „vetrometini“, bio je izložen „rafalnoj paljbi“ Ristića, Ignjatijeva, Petrova i ostalih. Potpisali su crveno-beli kapitulaciju u prvom meču 3:2, da bi u revanšu pobedom od 2:1 izborili vizu za Ligu Evrope, a Borjan je u velikoj meri kumovao svojim odbranama.

Foto: EPA-EFE/ANDREAS SCHAAD

Godinu dana kasniije san se pretvorio u javu. Liga Evrope zamenjena je Ligom šampiona i to kako! Posle 0:0 na „Marakani“, gde je Borjan po običaju imao „pune ruke posla“, usledio je revanš u Austriji.

Zvezda je do poluvremena gubila rezultatom 2:0, ali je komotno u mreži tima Vladana Milojevića moglo da bude još toliko golova da među stativama nije bila „hobotnica“ iz Knina.

Borjan je uspevao da izađe na kraj s udarcima Dake i Dabura, Šlagera, ostavivši svoj tim u igri da u preostalih 45 minuta, kreira čudo.

Na krilima dvostrukog strelca Bena u svega 60 sekundi, Zvezda je u dva navrata pogodila mrežu Cicana Stankovića za plasman u Ligu šampiona.

Slavio je srpski šampion tada levonogog napadača Komorskih ostrva, ali niko ne sme da zaboravi šta je sve „skinuo“ Borjan.

I ponovo godinu dana kasnije centralna figura – Milan Borjan.

Crvena zvezda je bila na konopcima i pred eliminacijom u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u dvomeču sa Kopenhagenom. U Danskoj su odlučivali penali, a Borjan će nesumnjivo taj meč pamtiti dok je živ.

Čudesna 22 penala u ruletu, koji ga je lansirao među zvezde, a Zvezdu u plej-of na megdan Jang Bojsima.

Borjan je te večeri, 13. avgusta 2019. godine, odbranio čak tri penala fudbalerima Kopenhagena, uspeo je čak da postigne i gol u penal-seriji, u kojoj je na kraju Zvezda izašla kao pobednik rezultatom 7:6.

Usledile su bravure u mečevima sa Totenhemom, Bajernom i Pari Sen Žermenom, gde su crveno-beli glatko gubili, ali je neretko rezultat mogao da bude i dvocifren da nije bilo reprezentativnog čuvara mreže reprezentacije Kanade.

I poslednji u nizu od mečeva kojim je Borjan oduševio „Delije“ i sve kojima je crveno-bela boja u srcu, jeste utakmica u Tirani. Lako je scenario mogao da bude potpuno drugačiji, da Borjan nije bio koncentrisan tokom svih 90 minuta.

Milan Borjan; Foto: FK Crvena zvezda

Jedan od napada albanskog predstavnika maestralno je zaustavio u poslednjem trenutku, poslavši loptu uz dosta sreće na stativu. Nije Milan dozvolio ni da ga uhvate „na spavanju“ ofanzivci Tirane kada su u nekoliko navrata lukavo pripretili, a on bio na visini zadatka.

Dok je Zvezdi Borjan među stativama Stanković ne mora da brine, samo što ofanziva mora da poradi na završnom pasu, a napadači na realizaciji, samo tako šampion Srbije može do het-trika Lige šampiona.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare