Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Imao sam tu privilegiju da letim a komfor kao u dnevnoj sobi

Foto: Promo
Foto:Nova.rs

Nikad nisam leteo ovako daleko i ovoliko dugo, bio bi mi to rekord i bez onog dodatnog kašnjenja polaska iz Istanbula za Manilu, do koje je dužina leta 9.128 kilometara. To vam je otprilike skoro kao da 10 puta odete na more u Crnu Goru i vratite se nazad.

PROČITAJTE JOŠ...

Prema originalnom planu je put iz Beograda za Filipine trebalo da traje oko 18 sati, a skoro smo obrnuli dan i zbog vremenske razlike (plus šest sati) tek nešto pre ponoći stigli. Mada u Manili ionako kažu da mrak pada već oko 18.00…

Ovako, krenuli smo iz Beograda u utorak uveče, stigli u Manilu u prvim minutima četvrtka po lokalnom vremenu – čisto da budu tri dana. Generalno sa letenjem nemam problema, valjda sam i zato uoči polaska imao osećaj kao da idem u Nemačku, a ne na drugi kraj sveta.

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Međutim, debitujem na azijskom tlu i nema potrebe naglašavati koliko je to sve drugačije od onoga na šta smo navikli.

A navikli smo često i na komfor, što u ovakvim situacijama i nije baš moguće, ali recimo da sam imao sreće, ili se ona možda vratila.

Moćni Boing 747 zarolao je po turskom vremenu konačno oko sedam ujutru u sredu, a ljubazni saputnik, Filipinac koji je sedeo do prozora, upitao me je da li bi mi smetalo da na srednje sedište koje je nekim čudom bilo prazno dođu njegova supruga i beba, kako bi bili zajedno. Naravno da nisam imao ništa protiv, samo sam se stavio u njegovu poziciju i na prvu ispalio „naravno da može“. Dečji plač neizbežan je prilikom letenja, zbog pritiska u ušima i milion drugih razloga, ali isto tako par dečjih osmeha mnogo toga rešava.

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

I onda se samo odjednom pojavio jedan od stjuarta i pitao da li želim da se prebacim na neko slobodno mesto, kako bi i njih troje mogli lakše tu da budu. Kad ono – najbolje mesto na svetu, čuveno pored vrata za hitne situacije, i prostor kao da ste u nekoj svojoj sobi. Ovo su avioni sa po tri reda i nekada možete da izgubite osećaj da ste uopšte u letu.

Tome je ovaj put doprineo i vrhunski komoditet, a kada vidite slike jasno je zašto sam se osećao kao Boban Marjanović. Naš 221cm visoki košarkaš sigurno je uvek sedeo na ovakvim mestima, verujem i ostali centri, prosto ne mogu da zamislim dobrog gorostasa na nekom drugom mestu, nemoguće deluje.

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Ovako sam sa desne strane opremio sebi prostor za sve prateće stvari, ćebe je završilo posao da se ne smrznem, ćaskanje sa stjuartima u maloj kuhinji pored je takođe kratilo vreme, a ja gotovo sve vreme u jednoj vrsti ležećeg položaja.

Turbulencije su bile daleko prijatnije od vožnje trolejbusom po nekim ulicama Beograda, a sletanje u Manilu mekano da ne može mekše.

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Za vreme od skoro 12 sati leta može i da se pogleda film, neka epizoda serija, svašta je stvarno u ponudi, da se pročita deo knjige, dvaput obrokuje, ali i malo prošeta, popriča sa kolegama i podseti nekih početnih dana čisto da se, takođe podsetim, kakva je privilegija i uživanje raditi ovako nešto.

Prvi put sam leteo u cugu 12 sati, prvi put sam išao preko pola sveta. Prvi put sam se osećao kao Bobi i nije bilo loše, naprotiv.

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Prvi put ću osetiti toliku vremensku razliku, pa i mrak u 18.00 a da nije zima.

Prvi put treba da spavam kada je u Srbiji 19-20 časova, a da se budim kada je kod kuće tek prošla ponoć.

I bićemo budni za što više lepih i zanimljivih priča iz Manile, tek smo počeli.

BONUS VIDEO Ispraćaj košarkaša na Svetsko prvenstvo