Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

U izostanku najvećih zvezda dobili smo novu

Foto: Promo

Košarkaši Srbije ove godine u oslabljenom sastavu otputovali su na Mundobasket, ali to ne znači da tamo nemaju šta da traže.

U pripremnom periodu Svetislav Pešić imao je priliku da na sedam utakmica isproba razne kombinacije i dobije jasnu sliku šta traži od svojih izabranika i kako njegov tim treba da igra.

PROČITAJTE JOŠ:

Odmah je bilo jasno da će Bogdan Bogdanović i Nikola Milutinov voditi glavnu reč, tu je i Marko Gudurić sa veoma bitnom ulogom, ali posebno je navijače oduševio Nikola Jović, košarkaš Majamija i nova nada Srbije.

Već na prvoj javnoj utakmici protiv Grčke, Jović je pokazao veliku želju za dokazivanjem, a uprkos tome što nije imao nijedan poen ostavio je snažan utisak.

Jović je tada imao osam skokova i jednu blokadu, pokazao je da može da vuče kontru, da se ponaša kao plejmejker, da u prodoru ume da izbaci i pas, a nije bilo dileme da će proraditi i kada je šut spolja u pitanju.

Već od meča sa Italijom, preko Portorika, Kine do Brazila, Jović je bio među našim najefikasnijim igračima, a verovatno se izborio i za mesto prvog krilnog centra u našoj reprezentaciji, iako može da pokrije još bar dve pozicije u timu.

Znali smo već da je mladi Jović veoma odlučan i hrabar na terenu, ne plaši se da preuzme odgovornost, a te tvrdnje potvrđene su protiv Brazila kada je ubacio trojku, koja je preolomila meč u poslednjem minutu.

U izostanku naše četiri velike zvezde i dugogodišnjih uzdanica reprezentacije, Jović je baš ono što je potrebno Pešiću.

Sa njim smo dobili novu mladu snagu potrebnu na svo iskustvo koje posedujemo kao ekipa, a njegova želja za dokazivanjem i širok spektar sposobnosti ukazuju nam na to da će Srbija i u narednim godinama biti košaraška sila.

I Jovićeva energija je zarazna, na terenu ga nećete videti sa manjkom energije, poletan je, spreman da povuče kontru, zakuca preko rivala, lupi blokadu, ma šta god treba.

Bitno je reći i da se odlično uklopio u Pešićev sistem, dobio je pravu ulogu u timu, saigračima i selektoru ne smeta kada on uzme loptu i prenese je na protvničku polovinu, dok ostali samo treba da trče i prate ga.

Na meču protiv Portorika, jedinom koji su „orlovi“ odigrali pred domaćim navijačima pred put u Kinu pa Manilu, Jović je ubacio 11 poena, ali se posebno izdvojio jedan potez. U drugom poluvremenu, kada je utakmica rezultatski već bila rešena, Jović je nakon ukradene lopte moćno zakucao uz faul u kontri, a videlo se da je kod njega proradila emocija, pa se čak na kratko zakačio sa protivnikom koji je bio pored njega.

Naravno, sve je prošlo bez sukoba, ali se na Nikolinom licu videlo koliko mu znači kada izvede jedan takav potez, koliko može da podigne tim i pokaže košarkašku drskost, koja nam je neohodna ukoliko želimo da budemo konkurenti za medalje na Mundobasketu.

PROČITAJTE JOŠ:

Već smo rekli da je posle Grčke Joviću proradio i šut, pre svega za tri poena, a sposobnost da poentira i iz prodora i preko igrača čini ga zaista velikim oružjem Srbije i potencijalnim „iks-faktorom“ na Svetskom prvenstvu.

„Ovo je nešto što sam čekao ceo život. Košarku sam počeo da gledam kroz reprezentaciju i ovo je nešto što mi mnogo znači. Pokušavamo da se kvalifikujemo na Olimpijske igre. Ovi iskusniji momci možda malo manje to pokazuju (emociju). Ja sam malo mlađi, pa i dalje to izlazi iz mene. Imamo iskusnog plejmejkera Jovića, tu je i Gudurić, oni znaju da mi kažu kada da stanem“, istakao je Jović nakon duela sa Portorikom.

Pešić ga ipak zadražava na zemlji, jer kao mlad ne sme mnogo da poleti.

„Nikola Jović, mi znamo koliko može, talentovan dečko, fali mu igranja i iskustva. Ovo što se sada dešava i što se o njemu dosta piše, nadam se da neće poleteti, treba da ispunjava zadatke koji mu se traže“, naveo je selektor.

Mundobasket u Manili može biti odskočna daska za Jovićevu karijeru, pošto se bori i za mesto u Majamiju.

„Verujem u tog malog“, rekao je nedavno Marko Simonović u intervjuu za Nova.rs.

Nemamo ni mi na to mnogo šta da dodamo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar