Sjajno izdanje srpskog centra i MVP priznanje na premijeri Svetskog prvenstva

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Prva utakmica košarkaša Srbije na Mundobasketu može i te kako da raduje, zbog rezultata (105:63) i igre, ali… To „ali“ plaši zato što Kina kao protivnik ne može da nam bude reper.

Jednostavno, razlika u kvalitetu je više nego očigledna, možda ne baš 40+ poena, ali dovoljno velika da „orlovi“ moćno započnu Svetsko prvenstvo na Filipinima.

Svakako da je dobra stvar što je selektor Svetislav Pešić raspodelio minutažu na svih 12 igrača, od kojih je najmlađi Nikola Jović proveo najviše na terenu, 24 minuta.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od onih od kojih se očekuje da bude lider ove ekipe je Nikola Milutinov. I novi-stari centar Olimpijakosa je odmah to pokazao. Kao i u slučaju Stefana Jovića, ne ogleda se sve samo u brojkama.

One za Milutinova kažu da je za 20 minuta imao 11 poena i šest skokova za 20 indeksnih poena. I bio je izabran za najkorisnijeg igrača utakmice.

Ono što brojke ne kažu je to kako se nosio sa batinama rivala. Kinezi nisu birali način da ga zaustave, to su uglavnom neuspešno činili, ali je srpski centar svakako morao da vodi žestoke bitke u reketu sve vreme.

I to u oba reketa, a upravo je odbrana ono što se često ne vidi, pa je Milutinov zaslužio posebne reči selektora Pešića.

Foto: Joaqui Flores/Starsport.rs

„Milutinov već duže vreme ovako igra, on je izvanredan defanzivni igrač, o njemu priča cela u Evropi. On je jedan od retkih koji je našao balans između napada i odbrane. Stalno na tome insistiramo da se to nađe (na balansu napada i odbrane, prim.aut), iako ne možemo previše da treniramo“, istakao je Pešić.

Sam Milutinov je uobičajeno bio skroman i sa MVP priznanjem rekao kako je bitnije da uvek bude u rukama srpskih igrača, jer to znači da ćemo pobeđivati.

„Odigrali smo odlično na otvaranju Mundobasketa. Počeli smo kako smo želeli, sa odličnom odbranom i pravim ritmom u napadu, držali smo se toga 40 minuta i zato pobedili. Iskreno, mnogo nam znači ova pobeda, prva utakmica je jako bitna na prvenstvu… Ipak, ovo je samo prvi korak i mnogo ih je još do našeg cilja“, bio je jasan Milutinov.

Foto: Joaqui Flores/Starsport.rs

Centarsku liniju pored njega još čine Dušan Ristić i Filip Petrušev, što omogućava Pešiću, kako je trofejni stručnjak i naglasio, da Srbija igra na više načina.

„Ristić je igrač od koga znamo šta možemo da očekujemo, da li bi se mi kvalifikovali uopšte ovde bez njega, to ne znamo. On je skroz drugačiji centar od Milutinova i od Petruševa, ali to je dobro za nas da imamo različite igrače na tim pozicijama. Volimo da bude možda malo bolji ispod koša, treba mu malo da uđe u taj njegov ritam, on je nama veoma važan igrač, zadovoljan sam kako je igrao, ali može on to mnogo bolje“, dodao je Pešić.

I što kaže Milutinov, nebitno je ko će biti najkorisniji igrač utakmice, samo neka „orlovi“ nastave sa ovakvim partijama i pobedama kako bi što duže ostali u Manili.

BONUS VIDEO Nikola Jović igra „k’o mator“, šalom posle debija na Mundobasketu nasmejao sve

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar