Zvezda-SC Derby Foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Studentski centar 94:76 u meču 25. kola ABA lige pred svojim navijačima u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Meč koji je crveno-belima značio overu prvog mesta u ligaškom delu sezone u regionalnom takmičenju ispratile su oko dve hiljade ljudi u Pioniru.

PROČITAJTE JOŠ:

Tamo su mogle da vide sjajan šuterski dan Adama Hange i Nemanje Nedovića i pogurali su svoj tim ka obezbeđenom domaćinstvu u plej-ofu regionalnog takmičenja, posebno tokom prve i treće četvrtine. Tada je stvarana ogromna razlika koju su „studenti“ ublažili u završnici poslednje četvrtine i spustili je sa 30 na 18 poena.

Najefikasniji je kod pobednika bili Nedović sa 16, Hanga i Džoel Bolomboj sa po 15, Dejan Davidovac sa 12 i Rokas Giedraitis sa 10 poena. Nedović je imao i 8 asistencija, Hanga 6. Na drugoj strani je Emir Hadžibegović imao 15 poena, David Mirković 14, a Igor Drobnjak 12.

Zvezda je tokom prvog poluvremena oscilirala, jer je prvu četvrtinu odigrala veoma dobro, „u petoj brzini“ u napadu, ali su do izražaja dolazile i neke greške i manjkavosti.

To se odnosi na broj izgubljenih lopti (čak 11) i činjenicu da je tim Janisa Sferopulosa prigrlio ono što se u prvih deset minuta nudilo, ali se onda mučio kada su gosti promenili pristup svojoj igri u odbrani.

Adam Hanga i Rokas Giedraitis su prvo poluvreme odigrali veoma dobro, radeći gotovo sve što su mogli da rade kako bi prednost Zvezde rasla.

Hanga je ubacivao trojke, što je u početku radio i Giedraitis, a tome je dodavao i poneku atraktivnu rampu na drugoj strani terena, pa je srpski tim vodio sa +13 posle 20 minuta.

Već posle prvog minuta Dejan Jakara je morao da traži tajm-aut, jer su tada Giedraitis trojkom i Džoel Bolomboj pod obručem ubacili brzih pet poena.

Jakarin tajm-aut je urodio plodom, jer je njegova ekipa malo stabilizovala igru do sredine prvog perioda. Dotle je kod gostiju Borna Kapusta nalazio sjajne uglove za dodavanja, a Obri Dokins je umeo da pogodi i poneku trojku, pa je Zvezda vodila 14:13.

Nemanja Nedović je onda uzeo loptu u svoje ruke, dao je trojku, potom asistirao Giedraitisu za kucanje u kontri posle presečene lopte i Zvezda je ušla u bolji ritam.

Zvezda-SC Derby Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic

Na to se nadovezala jača odbrana reketa i iznuđeni faulovi na drugoj strani, pa su Mitrović, Lazić i Miloš Teodosić sa linije bacanja doneli svom timu prvi dvocifreni plus, a onda je Hanga trojkom zaključio prvi period trećom trojkom za 30:18.

U drugoj četvrtini su trojke Zvezde stale posle dva, tri minuta. Dali su još po jednu Lazić i Hanga, odveli svoj tim na 36:18, a onda je Studentski centar počeo da igra jaču odbranu.

Igrači Zvezde su nastavili da gube lopte i greše u dodavanjima, otvarale su se kontre protivnika, koji je u jednom trenutku napravio seriju 8:0.

„Studenti“ su šest od tih osam poena ubacili u rasponu od svega tridesetak sekundi, pa su prišli na 36:26 do sredine drugog perioda kada je Nedović dao trojku, tek da se iskupi za prethodno izgubljenu loptu i kontru Podgoričana.

Zvezda-SC Derby Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic

Do kraja poluvremena se igralo koš za koš, crveno-beli su malo više počeli da napadaju kroz reket, odakle je Davidovac pogodio uz faul za 47:34 posle 20 minuta igre.

Već u prva dva i po minuta nastavka, Bolomboj je sjajno „zastrašio“ Kapustu koji je krenuo u prodor i promašio šut, a onda je poentirao uz faul.

Nedović se na to nadovezao svojom serijom od tri trojke za dva minuta i Zvezda je začas skočila sa 13 poena viška na +23.

Obri Dokins nije uspeo da odgovori svojim trojkama, dok je Nedović nastavio da briljira. Zalepio je Ivišićevu loptu za tablu blokadom, asistirao je Iliću za moćno kucanje, a Zvezdina prednost je nastavila da raste do 63:36.

Zvezda-SC Derby Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic

Nakon toga je svoju porciju poena isporučio i Bolomboj koji je usput imao i jedan moćan alej-up, dok je Zvezda na kraju treće deonice možda mogla da ima i ubedljiviju prednost da Hadžibegović i Drobnjak nisu vezali dve trojke za goste.

Te trojke, a ni poeni Mirkovića nisu bili dovoljni da se u završnu četvrtinu uđe sa manjom razlikom od 19 poena.

Odmah za 50 sekundi četvrte deonice su je za još pet uvećali Mitrović i Teodosić, prvi lepim horogom, drugi trojkom.

Iako je već tada uveliko bilo jasno ko će pobediti, na terenu su bili i Nedović i Teodosić i Bolomboj i Mitrović, bar u prvom delu četvrte četvrtine.

Bilo je jasno da popuštanja neće biti, a aktuelni osvajač Kupa Radivoja Koraća nije ništa prepuštao slučaju i upisao je ubedljivu pobedu.

Imao je tokom poslednjeg perioda u jednom trenutku i 30 poena prednosti pri rezultatu 92:62 i tek onda malo popustio gas, pa je podgorički tim ublažio poraz.

U plej-ofu bi Zvezda mogla da igra baš protiv Studentskog centra, ako Podgoričani izbore svoje mesto među osam najboljih, jer se za njega jure sa Splitom, protiv kog crveno-beli igraju u poslednjem kolu, dok „studenti“ čekaju Budućnost.

ABA liga, 25. kolo

Četvrtak:

Zadar – FMP 72:75

Subota:

Krka – Cedevita Olimpija 92:78

Mornar – Borac 80:78

Cibona – Igokea 70:77

Nedelja:

Mega – Split 92:78

Budućnost – Partizan 83:89

Ponedeljak:

Crvena zvezda – Studentski centar 94:76

Standings provided by Sofascore

Crvena zvezda – Studentski centar 94:76 (30:18, 17:16, 27:21, 20:21)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd; Gledalaca: 2104; Sudije: Uroš Nikolić, Radoš Savović, Aleksandar Davidov

Crvena zvezda: Lazarević 0, Teodosić 5, Hanga 15, Davidovac 12, Mitrović 7, Lazić 5, Tobi 0, Bolomboj 15, Ilić 5, Nedović 16, Giedraitis 10, Jago 4; Trener: Janis Sferopulos.

Studentski centar: Bogavac 6, Pavlićević 4, Vučeljić 0, Hadžibegović 15, Baćović 3, Ivišić 4, Dokins 7, Drobnjak 12, Drežnjak 6, Kapusta 5, Mirković 14; Trener: Dejan Jakara.

Crvena zvezda - Studentski centar 94:76 (30:18, 17:16, 27:21, 20:21)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare