Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić selektirao je ekipu prema svom ukusu, a fokus je na odbrani. To se ispostavilo kao pravo oružje za utakmice u Evroligi u kojima beogradski klub, čak ni protiv evropskih velikana, nije autsajder.

Crveno-beli su trenutno na skoru od tri pobede i pet poraza, ali ono što je bitnije je Zvezdina dobra igra u kontinuitetu. Porazi nisu bolni, a pobede mogu doći i kada niko to ne očekuje.

PROČITAJTE JOŠ:

Dejan Radonjić je svoje igrače usmerio pre svega na defanzivne zadatke i ukoliko se oni na izvršavaju valjano, Zvezda ne može da pobedi. To se najbolje pokazalo kroz svih pet poraza, gde su Beograđani primali skoro po 80 poena.

Pobede su zabeležene protiv Makabija, Žalgirisa i Panatinaikosa, a prosečan broj primljenih poena na tim utakmicama bio je nešto veći od 57.

Prema naprednom istraživanju sportskog novinara Augustasa Šuliauskasa, Zvezda je po defanzivnom rejtingu treća u konkurenciji klubova u Evroligi.

Iako Zvezda ima najmanje primljenih poena u Evroligi (538 nakon osam utakmica), u analizu defanzivnog rejtinga ulazi i broj poseda na koji ekipa igra.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Broj poseda koji Radonjićeva ekipa dozvoljava protivnicima je samo 66,1, pa ni ne čudi što protivnici „ne stignu“ da ubace više poena. U ovom segmentu Zvezda je najbolja u Evropi.

Još jedan važan parametar istraživanja je broj asistencija koje protivnici imaju protiv kluba sa Malog Kalemegdana.

Zvezda svojim protivnicima dozvoljava samo 14,8 asistencija po meču, po čemu je na četvrtom mestu. Sa druge strane, crveno-beli po meču imaju prosečno 15,62 asistencije, a najbolji dodavač je Nejt Voletrs sa 35 asistencija.

Crveno-beli čvrstom i agresivnom odbranom često rivale teraju da napade završavaju u poslednjim sekundama.

Verovali ili ne, i za to postoji statistika i pogodite ko je prvi. Crvena zvezda primorava rivale da čak 25,6 odsto napada rešavaju u poslednjim sekundama.

Iako se defanzivne brojke često ne vide u statističkim kolonama, Zvezdini igrači ne mare za to.

Radonjić je ekipu sastavio pre svega od domaćih igrača, kojima su se pridružili stranci, koji ne troše mnogo lopti u napadu. Budžet nije bio veliki, ali je odabir bio pravi. Ne treba zaboraviti, da zvanični nastup za crveno-bele ove sezone još uvek nije upisao Eron Vajt, koji se oporavlja od teške povrede ruke.

Presing na protivničkog plejmejkera često se igra po celom terenu, a za to je neretko zadužen Ostin Holins. Dobra komunikacija koju imaju spoljni i unutrašnji igrači pre svega na pik-en-rolu, kruniše se izgubljenim loptama rivala i lakim poenima u kontri.

Luka Mitrović i Ognjen Kuzmić igraju kvalitetno sa obe strane terena i zajedno imaju čak 90 skokova do sada.

Oporavljeni Branko Lazić trebalo bi da donese još više čvrstine, Volters se razigrao pogotovo od kada je van terena Nikola Ivanović, a sa pojačanjem u vidu Stefana Markovića, odbrana može biti samo još bolja.

Još vredna stvar vredna pomena je i dobar skauting koji vrši Zvezda. Rotacije su brze, a više prostora spolja se daje lošijim šuterima, što se detaljno može videti u videu ispod teksta.

BONUS VIDEO Koreografija, navijanje i ludnica u Pioniru pred Zvezda – PAO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare