Foto: ABA liga / KK Borac / Duško Radišić

Sada je i zvanično. Skupština ABA lige saopštila je niz odluka koje će "osigurati dalje unapređenje takmičenja.

„Posle analize svih mogućih opcija, Skupština je odlučila da otkaže nastavak sezone 2019-20 u Prvoj ABA ligi, Drugoj ABA ligi, Prvenstvu za igrače do 19 godina. Pored velike želje i iscrpljenih svih mogućnosti da se sezona završi na terenu, klubovi su na prvo mesto stavili zdravlje igrača, navijača, stručnih štabova i svih onih koji učestvuju u organizaciji utakmica. Skupština je odlučila da se sezona završi bez imenovanja šampiona u svim takmičenjima“, navedeno je u saopštenju ABA lige.

Sa ciljem daljeg jačanja takmičenja, odlučieno je da Prva ABA liga u sezoni 2020-2021 bude proširena na 14 klubova.
„Pored 12 klubova iz sezone 2019-2020 (Budućnost Voli, Cedevita Olimpija, Cibona, Crvena zvezda mts, FMP, Igokea, Koper Primorska, Krka, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Zadar), za sezonu 2020-2021 specijalne pozivnice su dodeljene Borcu i Splitu.“

Čačani će tako debitovati u Prvoj ABA ligi, dok se Splićani, nekadašnji trostruki evropski šampioni, vraćaju u jadransku elitu posle sedam godina.  Druga ABA liga će u sledećoj sezoni brojati 12 klubova na osnovu rezultata u nacionalnom šampionatu.

PROČITAJTE JOŠ

„Svih šest zemlja pod okriljem takmičenja ABA lige j.t.d. (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Hrvatska) imaće po dva predstavnika. U slučaju da se iz neke države ne prijave klubovi koji su to pravo stekli na osnovu rezultata, upražnjena mesta biće popunjena sa specijalnim pozivnicama“, dodaje regionalno takmičenje.“

Donešena je odluka da advokatski timovi Crvene zvezde i ABA lige potpišu sporazum o vansudskom poravnanju u skladu sa odlukama Skupštine „čime će se na miran način rešiti sudski spor“.

„Skupština će u najkraćem mogućem roku obaviti razgovore sa predstavnicama Evrolige, kako bi osigurala najbolji mogući status za svoje klubove. Istovremeno, ABA liga i klubovi će detaljno pratiti situaciju sa razvojem virusa COVID-19, biće u stalnom kontaktu sa državnim i zdravstvenim organizacijama i u skladu sa eventualnim ograničenjima vršiti usklađivanje svojih daljih koraka“, poručila je ABA liga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar