Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages, EPA/SERGEI ILNITSKY, STRINGER / AFP / Profimedia

Partizan predvođen legendarnim trenerom Željkom Obradovićem vratio se na pobednički put u Evroligi, pošto je u sedmom kolu bio bolji od Fenerbahčea u beogradskoj Areni sa 85:84.

Još jednu dramatičnu završnicu rešili su crno-beli ovaj put u svoju korist i sada imaju učinak od tri pobede i četiri poraza. Sve su to uradili na velikom jubileju trofejnog stručnjaka koji je vodio svoju 500. utakmicu u Evroligi.

Ovaj podatak važi od 2000. godine kada se Evroliga razdvojila od FIBA, dok je Obradović pre 2000. godine trenirao Partizan, Huventud, Real i Beneton.

PROČITAJTE JOŠ

Trener crno-belih je protiv turskog tima zabeležio 338. pobedu i ima 67 odsto uspešnosti u najkvalitetnijem evropskom košarkaškom takmičenju. Ukoliko računamo i mečeve pre 2000. godine, Obradović na 637 utakmica ima skor od 440 trijumfa i 197 poraza (69 odsto uspešnosti).

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Zaista, Obradović ima rezime koji mu sa pravom donosi titulu najboljeg evropskog trenera u istoriji. U 21. veku je trenirao Panatinaikos, Fenerbahče i Partizan, a u karijeri ima devet titula Evrolige, po čemu mu niko nije ravan.

Prvu, istorijsku osvojio je u sezoni 1991/92 sa Partizanom, drugu sa Huventudom godinu dana kasnije, a treću sa Real Madridom 1995. Nastavio je da piše istoriju sa Panatinaikosom i doneo je pet trofeja u Atinu (1999/00, 2001/02, 2006/07, 2008/09, 2010/11), dok je Fenerbahčeu 2017. godine doneo istorijsku titulu evropskog prvaka, prvu u klupskoj istoriji.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kada vam je Obradović trener, nema sumnje da će se vaša ekipa boriti za svaki trofej koji je u opticaju. Sa 63 godine, srpski stručnjak nastavlja da piše istoriju i pokušava da vrati Partizan u sam vrh Evrope. Prethodne sezone umalo je odveo crno-bele na Fajnal-for, ali posle nesrećnih spleta okolnosti Real Madrid je slavio protiv šampiona ABA lige posle pet mečeva u četvrtfinalu Evrolige.

Ove godine crno-beli imaju velike ambicije, ali je start bio veoma težak. Ipak, značiće pobeda protiv Fenerbahčea navijačima, koji su priredili spektakularnu koreografiju Obradoviću. Na njoj se nalazio Aleksandar Đorđević kako se sprema na šut, aludirajući na čuvenu trojku koju je pogodio protiv Huventuda 1992. godine kada je Partizan postao prvak Evrope, baš sa Obradovićem kao trenerom.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Verujem da smo dobar tim Fenerbahčea pobedili zahvaljujući dobroj igri u drugom poluvremenu. Igrali smo dva različita poluvremena. Rekao sam u najavi da šutiraju najviše za tri poena. Svi procenti šuta su doveli do preokreta. Ekipa je nošena energijom sa tribina. Verovali smo da možemo da se vratimo. Dobili smo utakmicu našom odbranom u drugom poluvremenu. Ako igraš stihijski, ako napadaš bez plana, ne možeš da pobediš“, rekao je Obradović posle meča.

Koliko je samo trenera „napravio“ Obradović pokazuje to što su nekada njegovi pomoćnici bili Dimitris Itudis (trener Fenerbahčea), Erdem Džan (trener Efesa), dok je trener Makabija Oded Kataš nekada nastupao pod njegovom palicom u Panatinaikosu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Trenersku karijeru je započeo u 31. godini, a najviše se pamti njegova dominacija sa Panatinaikosom. U Grčkoj je proveo 13 godina i postao je istinska legenda kluba. Ipak, u Srbiji posebno mesto ima u srcu navijača Partizana.

Ne pamti se veća „bomba“ nego kada se upravo on vratio na kormilo crno-belih 2021.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

„Vratio sam se zbog onoga iznutra, zbog emocije. Pokušavao sam sve ove godine da pomognem Partizanu koliko god mogu, sada ćemo svi zajedno probati da vratimo klub tamo gde mu je mesto. Istorija ovog kluba je neverovatna, u Evropi ne postoji klub koji je dao toliko bitnih igrača evropskoj i svetskoj košarci. Jedini koji je možda u tom rangu je Real Madrid. Za mene je ova odluka bila prilično laka“, rekao je po povratku Obradović.

U 17 navrata osvajao je nacionalna prvenstva zemalja u kojima je radio, a 11 puta njegovi timovi osvajali su nacionalna kup takmičenja.

Kao selektor reprezentacije SR Jugoslavije popularni „Žoc“ osvojio je evropsko i svetsko zlato, kao i olimpijsko srebro u Atlanti 1996. godine. Sa reprezentacijom Jugoslavije kao igrač je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine i zlato na Svetskom prvenstvu 1990. godine u Buenos Ajresu.

I sve ostalo govori da bez sumnje ima neponovljivu karijeru…

BONUS VIDEO Pick and Roll sa Mićom Berićem: Teodosić bio defanzivac godine? Znam šta ću mu reći kad ga vidim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar