(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Pitanje na koji je nemoguće dati odgovor - ko je lider Partizana?

Naizgled jednostavno pitanje, a opet mnogi moraju da se zamisle da bi dali pravi odgovor. I to zaista pokazuje kolika je širina ovog trenutnog tima Partizana.

Željko Obradović, trener Partizana, nikada u prvi plan ne ističe jednog čoveka, već čitav tim, ali navijači se često zabavljaju pitanjem „Ko je lider Partizana?“.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz prve bi većina odgovorila da je to kapiten Kevin Panter, ali ne bi trebalo zaboraviti ni Zeka Ledeja koji prosečno igra nešto više od 30 minuta, ni kandidata za MVP Evrolige Matijasa Lesora, ali ni Džejmsa Nanelija koji predstavlja pravi primer tihog lidera. U poslednje vreme i najšarmantniji stranac crno-belih Dante Egzum zaslužuje taj epitet koji je pokazao da je na momente igrač koga je nemoguće sačuvati.

Panter je zvanično kapiten i čovek koji je predvodnik ovog tima. U trenutku kada se lomi meč lopta će najčešće ići upravo njemu u ruke i on će biti taj koji odlučuje mečeve u poslednjim sekundama.

Uz to je ove sezone u Evroligi pogodio 116 od 128 slobodnih bacanja (90,6 posto), a Partizan upravo u ovom segmentu predvodi sve klubove sa 569 pogođenih bacanja. Amerikanac zna kada je potrebno da „povuče“, ali i da spusti ritam igre. Neretko deluje i kao produžena ruka Obradovića na terenu, a značajno je podigao i procenat za tri poena (41,1 odsto) nakon nešto slabijeg početka.

Mogao bi lider da bude i Matijas Lesor, čovek atomske energije, koji uvek pokušava da izvuče ono ekstra iz tima. Kandidat za MVP Evrolige ove sezone igra po 30 i više minuta i beleži 12,4 poena i 7,2 skoka po susretu. On je bez ikakve dileme zadužen za atmosferu u svlačionici, a i sa navijačima ima posebnu vezu. Francuski centar je sa Zekom Ledejom učinio da Partizan može da preuzme svakog igrača rivala, što mu daje dodatnu fleksibilnost.

PROČITAJTE JOŠ:

Partizanu je neophodno da postigne najmanje 80 poena susretu da bi slavio (bili u Evroligi, bilo u ABA ligi), ali je pogotovo zanimljivo što predstavlja savršeno uklopljen tim individualaca. Iako Partizan nema taj broj asistencija kao neki drugi tim, to ne znači da nisu prava ekipa. Naprotiv. Obradović je prilagodio akcije karakteristikama igrača, pa su češće izolacije ili situacije u kojima igrači koriste prednost u odnosu na rivale nakon nekoliko driblinga.

Upravo je specijalista u ovim situacijama postao Egzum, koji je postigao više od 15 poena na pet od poslednjih osam utakmica. Protiv Barselone je imao samo tri promašaja iz igre i stigao je do 24 poena, a na momente je delovalo da može da uradi sve što poželi. Kada je potrebno izmisliti poene uvek bi se našao tu gde treba.

I na kraju jedan sjajan primer tihog lidera jeste Džejms Naneli. Nakon zakucavanja kojim je „sahranjen Real Madrid“, kako je to preneo poznati komentator, do njega je dotrčao Ledej i tražio da izvede njegov ples.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Usledio je ples Nanelija i pokreti ramenima koji su pokazali da upravo u mirnoći Nanelija igrači vide sigurnost, ali i da je atmosfera u timu sjajna. Naneli je došao kao čovek od poverenja Obradovića sa kojim je radio u Fenerbahčeu, a sada u trenutku kada se lomi ligaški deo sezone predstavlja oružje koje je nemoguće zanemariti.

Partizan upravo zbog toga predstavlja moderni evropski klub jer igra košarku za koju je bilo neophodno vreme, ali sada kada je „legla“ deluje da bi mogao da bude najnezgodniji rival u Top 8 fazi (99 odsto matematičkih šansi se daju Partizanu da bude u ovoj fazi) i tim koji ne bi voleo niko od prve četiri ekipe da vidi.

I nakon svega, ko je lider Partizana? Deluje da su igrači između sebe podelili odgovornost i tako pronašli savršenu formulu da se nose sa pritiskom. To je uostalom jedna od ključnih karakteristika ovog, savremenog „parnog valjka“.

BONUS VIDEO Koš za rubriku „verovali ili ne“ za nevericu navijača i igrača Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar