Zamena dresa „večitih“: Volden poput Moke, Praje, Divca…

Košarka 03. jul. 202020:26
Podeli:
Dražen Dalipagić i Zoran Moka Slavnić Foto: Srdjan Stevanovic

Potpisom ugovora sa Crvenom zvezdom, Kori Volden je nastavio tradiciju dugu preko šest decenija, za koju su, oba večita rivala, bar jednom želela da bude prekinuta.

Naravno, reč je u onim slučajevima kada su neočekivano ostajali bez igrača koji im je do tada značio, a ipak je odlučio da ode. I to baš u komšiluk, kod „ljutog neprijatelja“.

Preko 50 košarkaša oblačilo je dresove oba kluba. Nisu se svi odmah „presvlačili“ iz crveno-belog u crno-belo, ili obratno, nego su između bile epizode u nekim drugim sredinama.

PROČITAJTE JOŠ

Nije ni svaki „direktan“ transfer izazivao takvu pažnju, pogotovo ne kada su s prelaza iz pete u šestu deceniju prošlog veka Bora Stanković, Aca Nikolić, Raša Šaper (sva trojica su igrali za Zvezdu i Partizan) i Nebojša Popović postavljali (zlatne) temelje jugoslovenske košarke.

Kako se košarka razvijala tako je interesovanje i raslo, a prvi direktan transfer koji je punio novinske stupce bio je prelazak Branka Radovića iz Partizana u Zvezdu. Radović je zbog tog poteza morao čak da pauzira jednu sezonu. Ostalo je upisano da je jedan od prvih igrača koji je zakucavao na jugoslovenskim terenima i kao sjajan strelac koji je dugo držao rekord po broju poena na jednom meču (64), ali ga Splićani, zbog kasnijih trenerskih uspeha sa matičnim klubom (Jogoplasitikom) pamte kao „oca splitske košarke“.

Na sledeći „prelet“ (doduše ne direktan) uz probijanje „zvučnog zida“, čekalo se 24 godine (1981), kada je veliki Zoran Moka Slavnić odlučio da se vrati u rodni Beograd, ali ne u Zvezdu, već Partizan. Kasnije je bio trener oba kluba.

Dražen Dalipagić, velikan Partizana, jugoslovenske, evropske i svestke košarke, a od 2004. stanovnik Kuće slavnih u Springfildu, odlučio je da maestralnu karijeru završi u leto 1991. posle jedne sezone u crveno-belom kojima je na nagovor prijatelja Slavnića došao da pomogne.

Upravo u to vreme, Mlađan Šilobad je (prvi put) prešao sa Malog Kalemegdana u Humsku i nepunu godinu kasnije, u Istanbulu, upisao se u zlatnu istoriju Partizana u koji je još jednom, pred kraj karijere, stigao iz Crvene zvezde (2003).

Strani kvartet
Lorens Roberts je prvi stranac koji je oblačio dresa oba večita rivala. Posle njega, ali ne odmah, po završetku posla s Partizanom, već kasnije, učinili su Tarens Kinsi i Džejms Gist, pravo iz jednog u drugo dvorište uskočio sada Kori Volden.

Sa smanjivanjem SFR Jugoslavije na SR Jugoslaviju (kasnije preimenovanu na SCC), pa Srbiju, povećavala se mogućnost direktnih prelazaka, jer je krug kvalitetnih ekipa bio sve uži. Tako je Dejan Tomašević neposredno pre odlaska na nama izuzetno drag Evrobasket 1995. otputovao kao igrač Partiuzana, iako je poziv u nacionalni tim dobio kao igrač Zvezde. S njim je istovremeno klupske boje promenio i Dragoljub Vidačić.

Dolazili su Vladimir Đokić i Dragan Lukovski iz Partizana u Zvezdu, ali to nije bilo tako zvučno kao put u suprotnom smeru Miloša Vujanića 2001, ili tri godine kasnije Luke Bogdanovića.

Lorens Roberts je 2009. godine bio prvi stranac koji je zaigrao za oba srpska velikana, ali u daleko lepšem sećanju je ostao navijačima Partizana, ne samo zato što su crno-beli „oteli“ Zvezdi, već je bio jedan od junaka neverovatne sezone u kojoj su osvojili triplu krunu i stigli na prag finala Evrolige.

Raško Katić se 2012, posle sedam godina, vratio u Zvezdu i to baš iz Partizana za koji je nastupao dve sezone, da bi pre Voldena poslednja dva prelaska s jedne na drugu stranu koje su mediji s velikom pažnjom praili bili dolasci Aleksandra Aranitovića i Stefana Jankovića iz Zvezde u Partizan 2017, odnosno 2019. godine.

Ko je koliko bio (ne)zadovoljan pokazalo je i pokazaće vreme….

Divac i Gurović
Plejadi igrača koji su igrali za Zvezdi i Partizan su, uz nabrojane još Goran Ćakić, Boris Bakić, Sava Lešić, Darko Balaban, Strahinja Milošević, Aleksandar Gajić, Mirko Kovač, Slavko Vraneš, Čedomir Vitkovac, Ivan Radenović, Stevan Milošević, Predrag Smardžiski, Ivan Marinković, Andreja Milutinović, Nikola Radičević, Aleksandar Cvetković, Oliver Popović, Milan Dozet, Igor Perović, Aleksandar Gilić, Milan Dozet…. Dva su izuzetno privukla pažnju iako nisu odmah prelazili iz jednog u drugi klub: Vlade Divac i Milan Gurović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar