Foto: Privatna arhiva

Humanitarna aukcija za Boška Gugletu nastavlja se na Instagram profilu sportske redakcije Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Boško Gugleta, mališan iz Novog Sada, vodi životnu bitku, a u humanitarnoj akciji Nova.rs, na njegov račun otišla je 91.000 dinara zahvaljujući prodaji dresa u kom je Aleksej Pokuševski igrao protiv Los Anđeles Lejkersa.

Dres Alekseja Pokuševskog iz Oklahome prodat je za 61.000 dinara, ali je humani kupac želeo da dodatno doprinese i doplatio je 30.000 dinara.

Redakcija Nova.rs zahvaljuje se Alekseju i kupcu dresa, a u sredu je na Instagram profilu nova.rs_sport postavljena nova aukcija, sa dva para patika Pokuševskog, od koja su jedne personalizovane sa ugraviranim nadimkom „Poku“.

Važno je da se svi uključumo jer je Boškovo stanje loše i životno je ugrožen, a licitiranje će se vršiti u komentarima na objavi instagram profila, do roka naznačenog u objavi.

„Javljamo se iz bolnice. Boško ima bakterijsku upalu pluća i urinarnu infekciju. Trenutno je na antibioticima i na respiratoru. Uz to sve, bori se sa povišenom temperaturom. Kod pluća je postojalo određeno začepljenje, ali Boško se hrabro izborio sa njim uz pomoć inhalacija. Njegovo stanje je sada stabilno. Ipak, doktori savetuju da se naoružamo strpljenjem jer nas čeka duga borba. Molimo se da infekcije što brže prođu, kako bi naš hrabri dečak sledeće nedelje dobio novu dozu Spinraze. A vas, draga naša podrško, do tada molimo da pošaljete SMS 1032 na 3030 kako bi što pre videli radostan dečiji osmeh na njegovom licu“, saopštila je porodica.

Zašto je Bošku hitno potrebna naša pomoć?

Boško je rođen 14.1.2021. godine u Novom Sadu. Trudnoća i porođaj su protekli uredno. Kada je imao 3 meseca, njegovi roditelji su primetili da je dosta mirniji nego što bi trebalo da bude u tom uzrastu. Iako je slaba pokretljivost bila prisutna od samog rođenja, ona je uvek bila pravdana time da se deca razlikuju – neka su živahnija, a neka mirnija. Prisećajući se Dušana, Boškovog brata, gledajući njegove video snimke, njihovi roditelji uočili su značajnu razliku koja je istog trenutka uključila crveni alarm.

Nakon mnogobrojnih pregleda i analiza, dobili su rezultate kojih su se pribojavali. Na žalost, Bošku je uspostavljena dijagnoza SMA 1 (spinalna mišićna atrofija tip 1). Reč je o neuromišićnoj bolesti, teškoj i progresivnoj, koja može da ima i smrtni ishod. Bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Sa svoja 4 meseca života, Boško, hrabra beba počinje svoju borbu za život. Prvi korak u njegovom lečenju predstavlja lek Spinraza. On je dostupan u Srbiji, i nadamo se da će Boško uskoro primiti prvu dozu. Ona bi trebalo da uspori progres ove opake bolesti. Lečenje koje se pokazalo kao izrazito uspešno i koje je glavni cilj jeste genska terapija Zolgensma. Međutim, ova savremena terapija, odobrena 2019. godine, trenutno je najskuplja na svetu i nedostižna je običnom čoveku. Roditelji pozivaju sve ljude dobre volje da daju svoj doprinos.

Bošku su sredstva potrebna za terapiju Zolgensma, lečenje u inostranstvu, rehabilitacije, fizikalne i okupacione terapije, za laboratorijske analize, ortopedska pomagala, medicinske aparate kao i za putne troškove i smeštaj.

Da i Boško pobedi SMA! Budimo humani!

Pomozimo Bošku!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1032 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1032 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001037970-33

Uplatom na devizni račun: 160600000103802950

IBAN: RS35160600000103802950

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram