Foto: ABA/KK FMP

Novi trener Cibone trebalo bi da bude Vladimir Jovanović, Srbin i doskorašnji šef struke beogradskog FMP-a. On dolazi na mesto Ivana Velića.

Velić je mesto trenera slavnog zagrebačkog kluba napustio posle dve godine, a još ranije je otkrio da je početkom devedesetih učestvovao građanskom ratu u Jugoslaviji.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nakon što sam 1991. izgubio oca, koji je nastradao na poslu, sam sam se prijavio u HVO. Osetio sam potrebu da branim svoje. Kako tada nije bilo oružja, morao sam da kupim pušku i to za hiljadu maraka. S obzirom na to da nisam bio u JNA, prošao sam dvonedeljnu obuku i pristupio odredu koji je bio u mom Livnu. No, puno je ljudi koji su učinili više od mene“, rekao je Velić 2019.

On je Cibonu vodio do 11. mesta ove sezone sa pet pobeda i deset poraza. Uprkos dvema skorim pobedama nad Borcem i Krkom, klub nije hteo da ga zadrži.

Klub je objavio da će novog trenera predstaviti u utorak u podne u VIP salonu hale „Dražen Petrović“.

Velić je po dolasku u Cibonu pričao i o tome kako je Ante Gotovina, hrvatski general iz građanskog rata pomogao njemu da ode da igra košarku u Zagrebu.

„Mi kao obični vojnici s njim nismo imali kontakt, no o kakvom se čoveku radi, shvatio sam na ličnom primeru. Posle godinu dana bez većih ratnih dejstava, zamolio sam da mi se omogući igranje košarke i studiranje u Zagrebu. A tako nešto upravo je odobrio general Gotovina, jer bez njega tako nešto nije moglo da se desi. Dosta je mojih kolega bilo ranjeno, neki su i poginuli, pa sam se pitao da li je trebalo da ostanem do kraja rata. Zato i danas veoma cenim sve ljude iz ‘Domovinskog rata’, pa čak svojim igračima ponekad povučem paralelu između njihovog posla, a on se svodi na treniranje i igranje, i tih ljudi. Radim to da se moji igrači zamisle i da dobiju motivaciju“. govorio je Velić.

Svestan stvarnosti i vremena u kom je vodio klub, Velić je tada pričao i o lošem stanju u Ciboni. Ona 2014. zbog finansija nije mogla da igra Evroligu iako je bila pobednik ABA lige. Do danas se nije mnogo popravila.

„Cibona je bila ugledan evroligaš i tu nije bilo prostora za eksperimentisanje s mladim igračima, ali kada nemate novca, onda vam ništa drugo ne preostaje“, rekao je Velić.

Da podsetimo, Jovanović bi trebalo da bude prvi srpski trener na klupi zagrebačkog kluba još od Dragana Šakote koji je Cibonu vodio pre trideset godina u sezoni 1989/1990.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar