Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Košarkaši Virtusa iz Bolonje konkurišu za dva trofeja ove sezone - u Evrokupu i nacionalnom šampionatu.

Što se tiče italijanskog prvenstva tamo je Virtus prvi sa skorom 23-3. Najveću pretnju mu predstavlja Armani, koji je na drugom mestu sa 21 pobedom i pet poraza.

PROČITAJTE JOŠ:

A što se međusobnih duela tiče, Virtus je slavio na poslednjih šest od sedam mečeva, čime je stavio do znanja da ravnopravno može da se nosi i sa najboljim evropskim ekipama.

Prema prikazanom do sada deluje da niko sem pomenute dve ekipe ne može da se umeša u borbu za trofej u Italiji. Do kraja regularnog dela ima još četiri utakmice, a ukoliko bude prvi, Virtus bi u plej-ofu mogao da zaigra sa Ređianom, Trstom, Sasarijem ili Pezarom.

Što se borbe u Evrokupu tiče, Virtus nije briljirao u prvom delu grupne faze, ali je na kraju izboreno četvrto mesto i obezbeđen je duel sa Lijetkabelisom. Taj meč igra se u sredu od 20 sati i 45 minuta u Bolonji.

Čini se da je Virtus sa nešto teže i neizvesnije strane žreba, pošto bi u slučaju potencijalnog prolaska dalje, rival bio Huventud, pod uslovom da pobedi Ulm. Sa iste strane kostura igraju se i mečevi Levaloa – Venecija i Valensija – Hamburg.

Foto: EPA-EFE/SERENA CAMPANINI

Virtus već nekoliko godina vreba šansu da se plasira u Evroligu. Najbliži tome bili su 2020. godine, kada su uz Partizan važili za prve favorite za osvajanje Evrokupa, ali je sezona ipak prekinuta zbog pandemije koronavirusa.

Prošle sezone Uniks je zaustavio Virtus u polufinalu nakon majstorice i pobede sa 107:100. Ipak, čini se da je ove sezone prilika koja ne sme da se propusti.

Bolonjski tim je slavio na 13 od poslednjih 14 mečeva, a velikog udela u tome imaju igrači koji su se priključili timu tek pre nekoliko nedelja.

Može se reći da je izbacivanje ruskih klubova iz Evrolige i Evrokupa zbog rata u Ukrajini, uticalo na to da sada već bivši igrači CSKA Moskve, Danijel Heket i Toko Šengelija, pojačaju italijanski tim.

Vasilije Micić
Vasilije Micić i Danijel Heket, Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Heket je debitovao početkom marta, dok je Šengelija došao nešto kasnije, ali odmah je pokazao klasu.

Od kada je došao, Heket ima preko deset poena i četiri asistencije u proseku, a doneo je i iskustvo igranja u Evroligi.

Što se Šengelije tiče, on je više puta proglašavan za najboljeg igrača kola u Evroligi, a dolaskom u Virtus omogućio je ekipi više rešenja u napadu, te bolju unutrašnju igru. Svaka utakmica na kojoj nije dvocifren je iznenađenje.

Tornike Šengelija; Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Ipak, uspeh ne bi bio moguć bez Miloša Teodosića, koji sa sobom nosi neprocenjivo iskustvo i magiju u rukama. Kada je reč o Evrokupu, Teo ima skoro dabl-dabl u proseku – 11,6 poena i 9,3 asistencije.

U eri gde se košarka uglavnom igra na fizičku snagu i atletske sposobnosti, Teo nikada nije izašao iz svog fazona. Uvek je bio isti, ali je donosio nešto novo i kreativno. Tako je i dan-danas kada srpski plejmejker ima 35 godina.

Teodosić najbolju saradnju ima sa francuskim centrom Ma Žaiteom, koji često dobije isporučenu loptu nadomak obruča i na njemu je samo da je lagano ubaci ili zakuca. Nedavno je Žaite izrazio divljenje koje ima prema srpskom reprezentativcu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Miloš je poseban igrač, vidi sve pre nego što se uopšte desi. Razumemo se u potpunosti i bez komunikacije, samo je jedan pogled dovoljan, a nekada uradim to što on hoće i nađem se na pravom mestu i uvek sam korak ispred. Kada igrate sa Milošem, sve je lakše. Ako ne znate Teodosića šampiona, morate da znate da je on normalan, pristojan čovek, sa kojim se družim van terena i ne pričamo samo o košarci. Volimo da razmenjujemo mišljenja. Što se košarke tiče, otvoreno pričamo o svemu i zbog toga mi je sve lakše“, rekao je Žaite.

Osim pomenutih, velike role u timu imaju i Niko Manion i Marko Belineli, koji su se svojevremeno okušali i u NBA ligi.

Pored njih dešava se da iskoče i Sampson, Vims i Pajola sa svojim kvalitetnim partijama, pa ne bi bilo čudno da se Virtus domogne čak i dva trofeja ove sezone i tako dokaže da mu je mesto u evropskoj eliti.

BONUS VIDEO: Trijumf Partizana za kraj Evrokupa, najbolji momenti duela sa Trentom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar