Novica Veličković vodio Partizan preko Bolonje do nokaut faze Evrokupa FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ/STARSPORT

Partizan je u okviru petog kola Top 16 Evrokupa savladao Virtus u Bolonji rezultatom 84:82 i plasirao se među osam najboljih.

Borbeni rivali izašli su na parket otvorenih karata i sa ogromnom željom da kolo pre kraja obezbede plasman u sledeću fazu. Oba tima su od prvog napada stavila do znanja da neće dozvoliti protivniku lake poene, što se oslikalo u tome da su bili na nuli posle tri minuta.

Prva četvrtina pripala je domaćinu koji je uvodni kvartal završio sa pet poena prednosti. Nastavili su izabranici Aleksandra Đorđevića u istom ritmu i u drugoj deonici. Predvođeni Stefanom Markovićem, koji je do kraja prvog poluvremena postigao 14 poena, košarkaši Virtusa su stigli do plus 12 prilikom velikog odmora.

Neuhvatljiv za odbranu Virtusa: Kori Volden je blistao sa 29 poena FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ/STARSPORT

Italijanski predstavnik je nastavio u istom ritmu i na startu trećeg perioda, ali se ekipa Andree Trinkijerija probudila posle dva minuta od povratka na parket i vrlo brzo, na krilima Rašona Tomasa, počela da topi minus 15.

Ulogu lidera i heroja crno-belih u poslednjoj četvrtini preuzeo je Kori Volden. U završnih deset minuta ubacio je čak 12 poena i meč završio kao ubedljivo najefikasniji pojedinac u crno-belim redovima sa 29 poena.

Predvođen raspoloženim Amerikancem, Partizan je stigao do rezultatskog poravnanja u završnici, a šlag na tortu stavio je Rade Zagorac ukradenom loptom Milošu Teodosiću i zakucavanjem za vođstvo crno-belih – 83:82, 18 sekundi pre kraja. Usledio je novi promašaj Virtusa, odnosno upravo Tea i moglo je da počne slavlje gostiju iz Beograda koji su overili plasman u plej-of Evrokupa, ali i domaćinstvo na startu naredne runde.

U timu iz Bolonje posebno raspoložen bio je Teodosić sa dabl-dablom od 24 poena i 10 asistencija, a sjajan učinak imao je i drugi Srbin u italijanskom timu, Stefan Marković, sa 17 poena.

Partizan posle pet kola zauzima prvo mesto u grupi E sa četiri pobede i jednim porazom, a u poslednjoj rundi dočekaće poslednjeplasirani Trento koji ne zna za trijumf u Top 16 fazi.

VIRTUS – PARTIZAN 82:84 (18:13, 29:22, 21:28, 14:21)
Dvorana: Paladoca. Gledalaca: 4.786. Sudije: Garsija, Kartal, Rakis.

VIRTUS: Merbl 3, Pajola, Baldi Rosi 3, Marković 17, Riči 9, Delia 2, Kornu 3, Hanter 5, Vims 5, Teodosić 24 (10 as), Gembl 11 (6 sk).
PARTIZAN: Volden 29, Zagorac 4, Pejdž 6, Gordić 1, Mekadu, Jaramaz 6, Veličković 5, Birčević 6, Janković 4, Tomas 10 (6 sk), Trifunović 8, Mozli 5.