AP Photo/Bruce Kluckhohn

Košarkaš Duop Rit dobro je poznat navijačima sa ovih prostora, jer je jedan deo karijere proveo u Crvenoj zvezdi, ali sada je u NBA ligi, gde igra iznad svih očekivanja.

Rit je u Zvezdi bio u sezoni 2020/21, kada je prosečno beležio tek 4,4 poena uz 2,2 skoka za 9,3 minuta na terenu u proseku u ABA ligi. Pre toga Rit je od 2018. godine bio u FMP-u, tako da odlično poznaje srpsku košarku.

Već naredne sezone se vratio u Australiju i nastupao za Ilavara Hokse, a potom je branio boje Ćindao Iglsa u Kini i Al Rijadija iz Libana.

PROČITAJTE JOŠ:

Jesenas je dogurao i do NBA lige, a potpisao je jednogodišnji ugovor sa Portland Trejlblejzersima.

Ko bi rekao da će se tako nešto desiti, znajući da ni u Zvezdi nije uspevao da bude glavni igrač, a proseci su mu bili veoma skromni.

Portland je samo nekoliko nedelja nakon potpisivanja ugovora sa Ritom istog i otpustio, ali je tri dana nakon toga ugovor dve strane ponovo potpisan. U pitanju je bio dvosmerni ugovor, a onda ga je Portland sredinom februara pretvorio u standardni.

Prepoznali su trener Čonsi Bilaps i njegovi saradnici potencijal u bivšem igraču tima sa Malog Kalemegdana, dali su mu priliku, koju je krilni igrač maksimalno iskoristio.

Reprezentativac Austrailje je protekle noći izašao na crtu jednom od najboljih defanzivaca među centrima,Rudiju Goberu, a ubacio mu je 26 poena uz tri skoka i po jednu asistenciju, blokadu i ukradenu loptu. Pogodio je 10 od 14 šuteva iz igre, šutirao 5/6 za tri. Postavio lični rekord po broju postignutih poena i ubačenih trojki, a trenutno je i među 10 rukija sa najviše preciznih hitaca sa distance u NBA.

„Definitivno smo ponosni, dali smo sve od sebe na terenu i dali sebi šansu da se borimo. Osećaom sam se dobro, pogodio neke šuteve, pomogao timu. Moramo da nastavimo da radimo na sebi, trudimo se da budemo bolji,“ rekao je Rit posle utakmice.

Minesota jeste slavila sa 119:114, ali je Rit još jednom potvrdio da je spreman za NBA. Ove sezone ima prosek od 17,8 minuta na parketu uz 9,3 poena, 3,8 skokova i 1,1 asistenciju.

Inače, Rit je sa Crvenom zvezdom bio šampion ABA i srpske lige.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare