Foto:Starsport.rs

Treći večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana u Evroligi igraće se u četvrtak od 18.30 u beogradskoj Areni i deluje da on dolazi u nikada bitnijem momentu.

Obe ekipe su sezonu krenule neočekivano loše, Zvezda je čak i promenila trenera, dok je Partizan porazom od Mege (88:86) sebi samo zagorčao život.

Prethodne sezone derbiji u Evroligi pripadali su gostima, dok je u ABA ligi bilo drugačije jer su domaćini slavili u svih sedam mečeva. U finalu Kupa Radivoja Koraća bolji su bili crveno-beli, te je u 10 mečeva prethodne sezone skor bio – 5:5.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, sve je drugačije ove godine, pošto večiti u peto kolo Evrolige ulaze sa jednom pobedom i tri poraza u Evroligi. Zvezda je zbog toga smenila trenera Duška Ivanovića, koga je zamenio Janis Sferopulos.

Grk i Željko Obradović se dobro poznaju, pošto su u karijeri igrali čak 11 puta međusobno. Sferopulos može da se pohvali da ima bolji skor od legendarnog trenera (6:5) od kako Grk vodi evroligaški tim, ali Obradović ima najvažniju pobedu.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U finalu Evrolige 2017. godine Srbin je sa Fenerbahčeom savladao Sferopulosa i Olimpijakos sa 80:64, te je tada stigao do devete evroligaške titule. Grk će sada debitovati u večitim derbijima, dok popularni Žoc do sada na 31 večitom derbiju na klupi crno-belih ima učinak od 16 pobeda i 14 poraza.

„To je rivalstvo koje se rečima ne može opisati. Morate da dođete ovde da biste zaista shvatili to.

Foto: Starsport

Ljudi dosta pričaju o tome pre utakmice i tokom sezone. U porodicama imate situacije gde je neko navijač Crvene zvezde, a neko Partizana, onda se prave šale. Najbolji prijatelji, takođe. To je dobro, osećaš atmosferu unutar grada“, rekao je Željko Obradović za zvanični sajt Evrolige.

Iako je sedam godina mlađi od Obradovića, Sferopulos je 1986. godine krenuo da radi u mlađim kategorijama i neočekivano je duže u trenerskim vodama nego prvi stručnjak Partizana.

“Teško je za igrače da se priviknu na ovog trenera. Ovo mi je četvrti posao zaredom koji počinjem u oktobru ili novembru. Olimpijakos, Makabi, pre toga Panionios… Znam i imam iskustvo sa ovakvim situacijama. Nije lako kada imate utakmice i koje morate da pobeđujete, da menjate filozofiju”, rekao je Sferopulos.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Što se biografije tiče, jasno je da je srpski trener znatno uspešniji. Obradović je tokom tri decenije osvojio preko 50 trofeja, dok je Sferopulos na brojci od osam koje je osvajao u Grčkoj i Izraelu.

Saznaće mnogo treneri i navijači dve ekipe posle ovog meča, a sve će to biti kao neki uvod u meč koji će se igrati u ponedeljak (30. oktobar, 20) u petom kolu regionalne ABA lige, kada će crno-beli ponovo biti domaćini Zvezdi.

Veliku ulogu u ovom meču imaće i Amerikanci večitih koji nisu na vrhunskom nivou u ovom momentu. Kapiten crno-belih Kevin Panter ima problema sa šutom za tri poena. Trenutno ima skor od 0/9 u ABA ligi i 1/12 u Evroligi. Što znači da na sedam mečeva ove sezone ima ukupan šut za tri poena 1/21.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Sa druge strane, Zvezdin plej Šabaz Nejpir igra na principu toplo-hladno, te je jasno gde će se meč lomiti.

Ništa manja borba neće biti ispod reketa, dok će i učinak sa klupe biti jako važan.

BONUS VIDEO Podcast Pick and Roll – epizoda 1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar