Košarkaši Crvene zvezde savladali su Fenerbahče rezultatom 74:69 u odloženoj utakmici 19. kola Evrolige.

Zvezda je krenula sjajno, Davidovac je pogodio uz faul, nadovezali su se Ostin Hokins i Nikola Kalinić (7:0), da bi trojkom Davidovca razlika otišla i na osam poena (10:2). Usledio je odgovor Fenera koji je počeo pre svega da igra bolje pod košem Zvezde i dolazi do ofanzivnih skokova, razigrao se i Marko Gudurić, pa su Turci prišli na 13:9, potom i 17:16, ali je Branko Lazić trojkom razliku vratio na četiri poena, pre nego što je Šamus Hazer postavio konačnih 20:18 nakon prvih deset minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Početkom druge deonice Zvezda je vezala šest poena preko Luke Mitrovića, Nikole Ivanovića i Lazića, ali je Gudurić novom trojkom, ovog puta u najmanju ruku ludom, preko dvojice igrača Zvezde sa osam metara, vratio na pet poena.

Crveno-beli su preko Mitrovića, koji je vezao pet poena, došli do 31:21, ali su Devin Buker i Gudurić smanjili na 31:28. Usledila je razmena trojki Stefana Markovića i Dišona Pjera, a nakon poena Danila Bartela sa penala na 15 sekundi pre kraja Zvezda je krenula u poslednji napad koji je Ognjen Dobrić rešio trojkom za 41:37.

Početkom drugog poluvremena Fener je uspeo da preko Gudurića i Pjera dođe do poravnanja, ali su Kuzmić i Kalinić održavali prednost (48:43). Ipak, drugi deo treće deonice pripao je gositma koji su preko Bartela, Pjera i Bukera došli do preokreta (49:48), a trojkom De Koloa je prednost otišla na 56:53.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.

Igrači Zvezde su uspeli da do kraja trećeg perioda priđu na 60:59, da bi serijom od četiri poena napravili preokret početkom četvrte četvrtine (65:60). trojkom Akinara i poenma Polonare Fener je došao do izjednačenja (68:68) na 3:30 pre kraja, potom i prednosti poenom Flojda sa linije za slobodna bacanja, no Kalinić je još jednom preuzeo odgovornost i doneo preokret, potom bio precizan i sa penala, nakon jednog istorijskog momenta za Zvezdu.

Naime, na 1:34 pre kraja u duelu su bili Marko Gudurić i Holins, lopta je završila u autu, prvobitno dodeljena Feneru, ali je nakon prvog čelendža u karijeri trenera Zvezde Dejana Radonjića usledila promena odluke, pa su crveno-beli preko Kalinića povećali prednost, a potom, nakon što je Davidovac prelepom blokadom sprečio Polonaru da poentira, Volters je stavio tačku na pobedu i na najbolji način začinio istorijsko veče za trenera crveno-belih.

Zvezdu je predvodio Kalinić sa 11 poena, dok je kod Fenera najbolji bio Bartel sa 15, a Gudurić je dodao poen manje.

Crveno-beli su tako stigli do 10. pobede i zadržali makar teoretske šanse da se u završnih devet kola domognu mesta među osam najboljih, pošto su trenutno 13. na tabeli sa skorom 10-15, dok Uniks ima skor 13-12 na osmoj poziciji.

Crvena zvezda – Fenerbahče 74:69 (20:18, 21:19, 18:23, 15:9)

Hala: Aleksandar Nikolić, Beograd; Sudije: Migel Anhel Perez, Mikele Rosi, Jakub Zamojski

Crvena zvezda: Vajt 2, Holins 4, Kalinić 11, Mitrović 9, Volters 5, Dobrić 9, Davidovac 9, Ivanović 7, Lazić 7, Kuzmić 8, Marković 3; Trener: Dejan Radonjić

Fenerbahče: De Kolo 3, Gudurić 14, Bartel 15, Pjer 11, Akpinar 4, Hazer 4, Buker 11, Polonara 6, Flojd 1, Starks; Trener: Aleksandar Đorđević

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kraj!

Velika pobeda Crvene zvezde nad Fenerbahčeom, 74:69!

40′ Neverovatan gaf zapisničkog stola – 74:69

Tokom napada Fenerbahčea vreme je stajalo dobrih sedam sekundi, ali turski tim nije uspeo da poentira, pošto je Davidovac fantastičnom blokadom sprečio poene, a Volters bio precizan.

39′ Istorija Dejana Radonjića – prvi čelendž, i to uspešan – 72:69

Nije Dejan Radonjić u dosadašnjoj evroligaškoj karijeri tražio proveru sudijskih odluka sve dosad, kada je sjajno primetio da je Marko Gudurić poslednji igrao loptom pre nego što je napustila granice igrališta. Iako je prvo dosuđena lopta za Fener, nakon provere je odluka preinačena, a Kalinić sa penala bio precizan.

38′ Neshvatljiva greška Ivanovića, Fener vodi – 68:69

Imala je Zvezda 14 sekundi za napad posle igranja Gudurića nogom, ali je Ivanović katastrofalno ubacio loptu u igru, pa je Flojd sa penala nakon faula Davidovca doneo svom timu vođstvo.

37′ Ivanović prekomplikovao, Polonara poravnao – 68:68

Bespotrebno je zakomplikovao Ivanović, pokušao je da iz veoma teške pozicije pogodi za dva poena u poslednjoj sekundi napada, ali nije ni dobacio do koša. Polonara je iz reketa poentirao i doneo izjednačenje.

36′ Trojka Davidovca, uzvratio Akpinar – 68:66

Ostao je sam Davidovac na vrhu reketa, odlučio da oproba šut i sjajno pogodio, ali je gotovo momentalno uzvratio Akpinar, i to svojim prvim košem iz igre.

34′ Povratak Fenera – 65:63 

Pjer je poentirao iz reketa, smanjio razliku na dva poena. Prethodno, Ivanović je promašio trojku, a precizan sa penala nakon faula Lazića bio je Buker.

33′ Zvezda se odlepila – 65:60

Serija crveno-belih od šest poena, prednost otišla na +5.

30′ Zvezda na minimalnom zaostatku nakon 30 minuta – 60:59

Održavao je Zvezdu u igri Ognjen Dobrić, pogađao sa linije za slobodna bacanja, potom bio precizan i za tri (60:57), dok je Vajt

28′ Trojka Voltersa, majstorija Mitrovića, odgovorio De Kolo – 53:56

Pogodio je Volters za tri poena, nadovezao se i Mitrović nakon veoma lepe finte laganim polaganjem, ali su crveno-beli u završna dva minuta treće deonice ušli sa minusom od dva poena nakon što je prvo Bartel bio precizan pod košem, a potom De Kolo pogodio trojku.

26′ Preokret Fenerbahčea – 48:49 

Ekipa Saše Đorđevića došla je do prednosti serijom od šest poena preko Bartela, Pjera i Bukera.

23′ Lud koš Kalinića posle skoka u napadu – 46:43

Promašio je Kuzmić oba slobodna bacanja, lopta se odbila ka njemu i Kaliniću, centar Zvezde nije pratio njen let ali jeste bivši košarkaš Fenera, koji je uspeo da je uhvati i posle rolinga položi u koš. Nadovezao se Kuzmić zakucavanjem.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

22′ Pogađa Kuzmić, tehnička Đorđeviću – 44:43

Centar Zvezde je promašaj saigrača vratio u koš, nakon čega je pri polasku Fenera u napad Đorđeviću zbog burne reakcije dosuđedna tehnička greška. Iskoristila je Zvezda dodatni penal, sa druge strane je Gudurić sa penala stigao do svog 14. poena.

21′ Počelo je drugo poluvreme – 41:41

Zvezda je u drugih 20 minuta ušla sa četiri poena viška, ali je Fenerbahče iskoristio prva dva napada i stigao do izjednačenja.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.

20′ Sjajna trojka Dobrića, Zvezda vodi nakon prvog poluvremena – 41:37 

Veoma lepu akciju odigrali su crveno-beli, lopta je stigla do Dobrića koji je bio sam u ćošku, pogodio za tri uz zvuk sirene za višak od četiri poena prednosti nakon 20 minuta igre.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.

18′ Marković nastavio da „rešeta“ – 34:28

Nova trojka Markovića, plej crveno-belih je pokazao da nastup u finalu Kupa Srbije nije bio slučajan.

Čestitka košarkaša fudbalskim „saborcima“

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Partizan 2:0 na 166. večitom derbiju, a košarkaška sekcija Zvezde je uputila čestitku tokom druge četvrtine fudbalskoj selekciji:

Usledio je odgovor sa Marakane:

13′ Šta pogodi Marko Gudurić… Neverovatna trojka – 26:21

Savršena odbrana Zvezde, dva igrača na njemu, osam metara od koša… Nema veze – ludačka trojka nekadašnjeg krila Crvene zvezde.

12′ Serija Zvezde početkom druge četvrtine – 26:18

Zaigrali su sjajno crveno-beli početkom druge četvrtine, a poenima Luke Mitrovića i Branka Lazića nakon faula pri pokušaju zakucavanja prednost su vratili na osam poena.

Foto: Srdjan StevanovicStarsport.

10′ Gudurić uhvatio ritam, Zvezda ima prednost nakon prve četvrtine – 20:18

Tri minuta nisu primili ni poen, da bi u narednih sedam Fener ubacio 18, pa crveno-beli nakon prvih deset minuta imaju dva poena razlike.

8′ Turci se vratili – 15:9

Stala je Zvezdina odbrana, sa druge strane Fener se raspucao, pa su uhvatili priključak.

4′ Odlična odbrana Crvene zvezde, raste vođstvo – 10:2

Crveno-beli igraju sjajno pre svega sa svoje strane, koriste i dodatni prostor koji dobijaju tranzicijom.

2′ Čini se da bolje po Zvezdu nije moglo – 7:0

Pogodak Davidovca uz faul, potom Holinsa sa poludistance i Kalinića, crveno-beli su se već odlepili.

BONUS VIDEO: Navijači Partizana zapalili ložu Ostoje Mijailovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram