Foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Megu rezultatom 92:85 u meču 17. kola ABA lige, crveno-bele do pobede predvodio Džordan Lojd sa 29 poena.

PROČITAJTE JOŠ...

Sam početak meča pripao je Crvenoj zvezdi, koja je trojkama Lazića i Hola, odnosno poenima Lendrija Noka stigla do 11:6, ali je u dresu Mege odličan bio Kazalon, koji je sa pet poena njegovu ekipu držao u igri.

Crveno-beli su preko Koloma došli do 15:9, ali su Tepić i Kazalon trojkama doneli izjednačenje, 15:15, a nadovezao se i Simonović i seriju 9-0 zaključio trojkom za vođstvo 18:15. Uzvratili su Lojd i Kolom, pa je usledila klackalica sve do završnice četvrtine, kada je Matković napravio nesportsku ličnu grešku nad Lojdom, on pogodio oba bacanja, a Kolom trojkom Zvezdu odveo na 28:23.

Mega je uhvatila priključak, stgla do 32:31, a trojkom Kazalona i do preokreta, 39:38. Ipak, Zvezda je ubrzo uzvratila serijom 6-0 pogocima Rita i Lazića (46:41), odgovorili su gosti preko Tepića i Petruševa, ali je u poslednjoj sekundi Lojd ponovo naterao Matkovića na faul, igrači Mege su dirali loptu dok je bila u silaznoj putanji, a Amerikanac sa penala doneo Zvezdi 49:46 pred drugo poluvreme.

Foto: Starsport

Početkom treće četvrtine uspeli su da tu prednost povećaju i na osam poena (61:53), ali je Mega još jednom uhvatila priključak zahvajujući Petruševu i trojkom Momirova (61:58), a potom horogom Petruševa stigla i do vođstva, 62:61.

Razigrao se tada Lojd, prvo pogodio trojku za 64:62, potom još jednu za 69:66, a crveno-beli su preko Lazića (nova trojka), te Lojda stigli do 74:66, i sigurnog vođstva pred poslednjih 10 minuta.

Crveno-beli su nošeni Lojdom stigli do 12 razlike (82:70), Mega je u nekoliko navrata pokušavala da pripreti, ali bi uvek usledio odgovor dovoljan za čuvanje sigurne prednosti, pa pobeda crveno-belih nije nijednog momenta bila ugrožena.

Na kraju, 12. trijumf Zvezde na 14 utakmica, dok je Mega zabeležila šesti poraz.

Najefikasniji na meču bio je Lojd sa 29 poena, kapiten Branko Lazić šutirao je za tri poena 4/4, dok su u Megi prednjačili Petrušev sa 22, Simonović sa 18, te Kazalon sa 15.

ABA liga, 17. kolo

Crvena zvezda – Mega 92:85 (28:24, 21:22, 25:20, 18:19)

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Sreten Radović, Luka Kardum, Krunoslav Peić

Crvena zvezda: Hol 14, Lojd 29, Uskoković, Davidovac 9, Lazić 12, Rit 5, Radanov, Dobrić 4, Jagodić Kuridža, Kuzmić 4, Noko 8, Kolom 7

Mega: Mišković, Smit 4, Petrušev 22, Tepić 12, Kljajević, Momirov 10, Simonović 18, Jovičić , Cerovina 2, Matković 2,  Kazalon 15, Langović

Foto: Sofascore

40′ Kazalon za nadu Mege

Brza realizacija beka kojim je njegova ekipa prišla na 90:84, ali je Lojd fauliran ubrzo potom, doneo ekipi 92:84. Ipak, crveno-beli su bez problema sačuvali vođstvo i na kraju došli do vredne pobede.

39′ Lojd!

Petrušev je smanjio na šest poena minusa, ali je Lojd iz izuzetno teške pozicije pogodio za dva, 90:82.

38′ Zvezda pred pobedom

Na dva minuta do kraja crveno-beli imaju osam poena viška.

35′ Mega prišla na šest poena minusa

Košarkaši Mege su ostali dosledni sebi pa na seriju i vođstvo Zvezde odgovorili svojom serijom i utakmicu uveli u neizvesnu završnicu, 84:78. Usledio je jedan loš napad Mege, kontra Zvezde i odlična realizacija kontre, 86:78.

33′ Greške na obe strane

Loš pas Kazalona, očajno istrčana kontra Duopa Rita, tri sekunde Marka Simonovića u Zvezdinom reketu, Zvezda poenima Noka nakon promašaja Dobrića ima +12, 82:70.

32′ Vratio se stari Lojd

Loše je počeo, a onda se raspucao, pa uprkos očajnom početku Amerikanac ima 27 poena, a Zvezda vodi 80:70.

Počinje četvrta četvrtina

Simonović je otvorio završnicu meča promašenom trojkom, kaznio je to Lojd trojkom, 77:66. Uzvratio je Simonović uz faul Rita, pogodio i dodatan penal, pa Mega prilazi na sedam poena minusa.

Kraj treće deonice

Crveno-beli pred završnih 10 minuta imaju 74:66, nakon što je Simonović zakasnio sa realizacijom kontre.

28′ Šuterska rapsodija Lazića

Šut kapitena Zvezde ove večeri za tri poena – 4/4, nadovezao se na to Lojd, pa crveno-beli imaju osam poena viška, 74:66.

28′ Nije ovo Lojdov dan

Retko Amerikanac greši sa penala, ali ovog puta nije bio fokusiran, pa je promašio jedno od dva, a Zvezda otišla na 66:64. sa druge strane fauliran je Smit, pogodio oba penala, 66:66.

27′ Petrušev za preokret, Trojka Lojda

Mega je došla poenima Petruševa do vođstva, ali je seriju od 9-0 prekinuo Lojd svojom drugom trojkom na meču iz šestog pokušaja.

26′ Serija Mege 7-0

Prišli su gosti nakon zakucavanja Petruševa na samo jedan poen zaostatka, pa je rezultat 61:60, a Radonjić bio prinuđen da zatraži tajm-aut.

Treneri Mege Vlada Jovanović i Vule Avdalović zbog koronavirusa nisu na klupi, dok je Zvezda bez suspendovanog Džonija O’Brajanta, ali i Korija Voldena.

25′ Momirov za tri

Mega preko njega i Petruševa pravi seriju 5-0, sa druge strane Dobrić nije uspeo da vrati trojku, a Mega faulom Kuzmića izašla iz bonusa.

24′ Odlični Hol, Zvezda na maksimalnih osam poena viška

Razigrao se Lengsotn Hol, postigao svoj šesti poen u trećoj četvrtini, a crveno-beli otišli na +8.

23′ Petrušev o tablu

Mega prilazi na pet poena minusa, a dodatno je smanjio Smit nakon promašene trojke Džordana Lojda. U narednom napadu Davidovac je bio precizan a Zvezda otišla na 59:53.

22′ Zvezda čuva +6

Hol je odličnim prodorom gotovo „izmislio“ poene za crveno-bele, ali je već drugi put faul crveno-belih poslao igrača Mege na liniju za penale. Ovog puta Kuzmić Petruševa, koji je iskoristio jedno bacanje. Hol je poenima odvoe crveno-bele na +7. 56:49.

21′ Počinje treća četvrtina

Asistencija Hola, trojka Davidovca, 52:46, sa druge strane Simonović sa penala nakon faula Lojda smanjuje na -4, 52:48.

Najefikasniji igrači

Kazalon predvodi Megu sa 13 poena,  uz perfektan šut (2/2 ua dva, 3/3 za tri), Tepić je ubaico 11. Kod Zvezde je Lojd jedini dvocifren, sa 12 postignutih poena.

Šta kaže statistika?

Košarkaši Crvene zvezde za prvih 20 minuta imaju 12 pogođenih šuteva od 20 pokušaja, uz šut za tri poena 7/18, 4/5 sa penala, 13 skokova (pet u napadu), 11 asistencija, pet ukradenih lopti i četiri izgubljene. Sa druge strane, Mega ima 9/16 za dva, 7/12 za tri, 4/7 sa penala, 14 skokova, od čega tri u napadu, 12 asistencija, tri ukradene i čak deset izgubljenih lopti.

Potezi prvog poluvremena

Snalažljivi Kolom…

…i savršeni protok lopte u izvođenju igrača Mege:

20′ Zvezda na +3

Lojd je u dobio loptu u poslednjem napadu, uspeo da se provuče pored igrača Mege, Matković ga je faulirao, pri tom su igrači Mege dirali loptu nakon što je udarila o tablu, pa je sa linije za slobodna bacanja odveo svoj tim na tri poena prednosti, 49:46.

19′ Ritova sjajna blokada

Tepić je pogodio trojku, zatim Rit nije bio precizan, a Smit u kontri dobio blokadu. Nije Rit uspeo ni u narednom periodu da pogodi za tri, ali jeste Petrušev horogom za dva preko njega, 46:46.

18′ Lazićeva treća trojka

Prvo je Dobrić pogodio sa poludistance, zatim je Cerovina zakucao (41:40), kapiten Crvene zvezde trećom trojkom doneo novi preokret (43:41), potom je Petrušev promašio otvorenu trojku a Rit svojom drugom Zvezdu odveo na 46:41.

16′ Prikucava Rit, odgovara Petrušev, Mega vodi

Ok, idemo redom: Prvo je Duop Rit promašaj Ognjena Dobrića zakucavanjem pretvorio u dva poena, potom zakasnio u odbrani što je kaznio Filip Petrušev pogotkom iz okreta, zatim je Rit promašio trojku, Simonović došao do lopte, a Mega u napadu preko Kazalona trojkom stigla do vođstva, 39:38. Zvezda ima napad…

15′ Faul Noka, Petrušev na liniji za penale

Dobru odbranu igrao je Zvezdin centar, ali je ipak za dlaku preterao u agresivnosti pa su sudije dosudile prekršaj nad Petruševim, a on pogodio jedno slobodno bacanje, 36:34.

14′ Veza Simonović – Petrušev, Lojd najbolji u Zvezdi

Nakon prelepe akcije i saradnje Petrušev – Simonović kojom je Mega prišla na poen minusa (34:33), Lojd je lepim prodorom došao doneo Zvezdi 36:33.

12′ Lojd za dva, Momirov za tri

Zvezda je otišla na četiri poena viška poenima Amerikanca, ali je ponovo Mega pokazala da joj je protok lopte jača strana, pa je Momirov iz ćoška „pocepao mrežicu“. Sa druge strane zakucavanjem Ognjen Kuzmić je na asistenciju Koloma doneo Zvezdi tri razlike, 34:31.

Počinje druga četvrtina

Prvi napad ima Crvena zvezda, a on je okončan poenima Kuzmića na asistenciju Koloma, 30:24.

10′ Tepić pogađa trojku

Tri šuta, dve trojke, Mega vodi 23:21! Zvezda je stigla do izjednačenja nakon što se Kolom odlično snašao i iza leđa, sa zemlje, dao loptu do Radanova, koji je uposlio Davidovca a on doneo izjednačenje. Mega nije iskoristila napad, Lojd je ispeo da ukrade loptu nakon pasa Kazalona, a Matković napravio nesportski faul zadržavši Amerikanca rukom kada je krenuo u kontru. Iskoristio je oba penala, a u napadu koji je usledio Kolom je ostao sam na šutu za tri i bio precizan. No, Mega je uspela da postigne još jedan poen nakon bespotrebnog faula Lojda nad Momirovim, koji je iskoristio jedno bacanje.

9′ Zakucava Matković

Mega stiže do izjednačenja nakon odličnog protoka lopte i zakucavanja Matkovića, koji je ostao sam ispod koša.

7′ Sjajni Lojd

Trojka Amerikanca nakon lepe finte na asistenciju Davidovca, potom je i Kolom pogodio za dva, 20:18 za crveno-bele.

6′ Kazalon sa osam metara

Nakon trojke Tepića kojom je Mega prišla na 15:12, Kolom je bio neprecizan u šutu za tri, da bi u narednom napadu Kolom pogodio za tri poena sa osam metara, uz faul Noka nad Petruševim, pa je Mega dobila i napad, iz kog je potom trojkom Simonovića i povela 18:15.

3′ Lazić i Hol za tri,  uzvraća Kazalon

Dobra košarka u Pioniru, obe ekipe izgledaju razigrano na samom početku, a crveno-beli nakon dve trojke, te pogotka Koloma sa poludistance, stižu do 15:9.

1′ Promašaji na obe strane

Mega je prvi napad okončala izgubljenom loptom, dok su sa druge strane Dobrić i Noko nakon ofanzivnog skoka bili neprecizni.

Dobro došli na prenos meča 17. kola ABA lige između Crvene zvezde i Mege na portalu Nova.rs!

Startne petorke: Hol, Lazić, Dobrić Jagodić Kuridža, Noko (Crvena zvezda), Smit, Petrušev, Tepić, Simonović, Kazalon (Mega)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar