Foto: FIBA basketball

Košarkaška reprezentacija Slovenije poražena je ubedljivo od Litvanije 100:84 u doigravanju od petog do osmog mesta na Mundobasketu u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Slovenci su se, nešto slično kao i protiv Kanade, držali tokom prvog poluvremena, u naletima stizali rivala i puštali ga da se odlepi, dok je Litvanija uglavnom držala kontrolu igre u svojim rukama i pokazala da je čvršći i kompletniji tim.

PROČITAJTE JOŠ:

Litvanci su pogađali trojke kada treba, igrali čvrsto kada treba i duže su to radili tokom meča u kom Luka Dončić nije bio na visini zadatka, makar šuterski.

Njegov trud nije bio upitan ni u jednom trenutku, ali bez dubine i prave podrške ne može da uradi baš mnogo nakon što se umori.

Slovencima je danak uzeo i poraz od Kanade u borbi za polufinale, pa je Litvanija bez mnogo poteškoća zakazala baltički derbi za Letonijom za peto mesto.

Najefikasniji kod pobednika bio je Jonas Valančunas, centar litvanskog tima koji je ubacio 24 poena i uhvatio 12 skokova.

Foto: FIBA basketball

Upravo je njega u meču sa Srbijom u dobroj meri zaustavio Nikola Milutinov, dok Slovenci nisu imali leka. Pratio ga je Mindaugas Kuzminskas sa 14 poena, koliko je imao i Deividas Sirvidis, dok je Ignas Brazdeikis postigao 15 poena.

Na drugoj strani je Luka Dončić imao 29 poena, Aleksej Nikolić 14, Majk Tobi 13 uz devet skokova, a Zoran Dragić 12 poena. Sloveniji sada preostaje meč sa Italijom za sedmo i osmo mesto.

Od starta sa Litvancima videlo se da stvari neće biti idealne za tim Luke Dončića, uprkos tome što je on odigrao skoro svih 40 minuta. Već u prvoj deonici je Litvanija uspela da stvori prednost i odlepi se na šest poena u prvih nekoliko minuta dok je Brazdeikis krao lopte, Valančunas poentirao, a njihov tim se odvajao na 16:10.

Foto: FIBA basketball

Brazdeikis se potom priključio i poenima, Kuzminskas je dao dve trojke, jednu je dodao i Margiris Normantas, a Litvanija je prvu deonicu završila sa 33:21.

Slovenija je na poluvremenu gubila sa deset razlike i još jedanput je primila preko 50 poena u prvih 20 minuta, jer je bilo 53:43. Tek u trećoj deonici su se Dončić i ekipa vratili u igru, prišli su na -2. Majk Tobi se tada razigrao, ukrao je loptu i pogodio trojku, Dončić je ubacio dva penala, a Slovenija se primakla na 57:55 posle tri i po minuta igre u nastavku.

Međutim, od tog trenutka, Litvanija se opet odlepila. Desila se jedna sporna situacija koja je poremetila Slovence kod sudijske odluke o autu i nakon toga je Litvanija počela da povećava prednost koja je kasnije, u četvrtoj četvrtini prebacila i 20 poena.

Maksimalno je iznosila 23 razlike na 92:69, posle čega su Slovenci malo ublažili poraz.

Slovenija - Litvanija 84:100 (21:33, 22:20, 20:22, 21:25)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar