Košarkaši Denver Nagetsa savladali su nakon velikog preokreta Los Anđeles Lejkerse sa 113:111 i tako su napravili istorijski uspeh i ušli po prvi put u istoriji franšize u veliko finale NBA lige.

Srpski košarkaš Nikola Jokić ponovo je bio najbolji igrač svog tima, a na ovom meču je imao učinak od 30 poena, 14 skokova i 13 asistencija.

To mu je ujedno bio i osmi tripl-dabl čime je oborio rekord Vilta Čembrlena za najviše ostvarenih tripl-dablova u jednom plej-ofu.

PROČITAJTE JOŠ

Loše su počela ovaj meč oba tima, prvo je Ostin Rivs promašio, da bi Majkl Porter Džunior uradio isto na drugoj strani.

Entoni Dejvis je iz pada pogodio, da bi Eron Gordon promašio dve vezane trojke. Ipak, upravo je Gordon postigao prve poene za Nagetse, da bi Denis Šruder pogodio trojku na drugoj strani.

Nakon slobodnih bacanja Lebrona Džejmsa, Džamal Marej je pogodio flouter, da bi u narednom napadu Lejkersa Rui Hačimura zakucao.

Foto: AP Photo/Ashley Landis

Marej je izgubio loptu, da bi Rivs iz kontre povećao prednost Lejkersa. Nikola Jokić je upisao prvu asistenciju, pošto je Kaldvel-Popu ubacio trojku, a Džejms je na snagu zabeležio prve poene.

Nije do kraja četvrtine Jokić bio preterano agresivan u napadu, ali je zabeležio šest asistencija u prvih 12 minuta.

Ludu seriju Lebrona pokrenula je slučajna trojka pri rezultatu 15:15, dok je Denverov napad stao.

Džejms je nakon toga ponovo pogodio trojku, ali je Jokić sjajnim alijupom za Gordona probudio svoju ekipu. Podelio je srpski as još jednu asistenciju za Poupa, dok se Entoni Dejvis mučio u tim momentima.

Do kraja prve deonice Lebron je stigao do čak 21 poena i sjajnom igrom je doneo svom timu prednost od šest poena (34:28).

Foto: AP Photo/Ashley Landis

Dobro je Denver otvorio drugu deonicu trojkom Portera, ali su Lejkersi napravili seriju od 9:2 i tako su naterali trenera Nagetsa Majka Melouna da zatraži tajmaut.

Posle kratke pauze videli smo i prve velike varnice na terenu pošto su se Džejms i Gordon umalo potukli. Ipak, prošlo je bez većih incidenata i utakmica se nastavila nakon što su sudije podelile tehničke greške akterima sukoba.

Šruder je pred sam kraj poluvremena bio nerešiva enigma za Nagetse pošto je pogodio treću trojku za najveću prednost Lejkersima u tom trenutku.

Džamal Mari je pogodio slobodno bacanje, a Lebron Džejms novom dvojkom stiže do 27 poena. Najbolji košarkaš Lejkersa nije izlazio iz igre tokom celog prvog poluvremena koje je završio sa 31 poenom, što mu je ujedno bio i rekord.

Denver nije mogao da postigne koš u poslednjih dva minuta druge deonice i Lejkersi su na pauzu otišli sa 15 poena prednosti (73:58).

Foto: AP Photo/Mark J. Terrill

Ipak, ono što je usledilo biće upisano zlatnim slovima u istorijskim knjigama Denvera.

Nagetsi su na krilima Jokića za prva tri minuta drugog poluvremena uspeli da smanje prednost Lejkersa na samo pet poena, a ona je nastavila da se „topi“ i u narednim minutima.

Vezao je srpski as 10 poena i dvojkom Kaldvela-Popa Denver je u 30 minutu stigao do prve prednosti na meču.

Džejms je jedini pogađao u tim momentima za Lejkerse i Nagetsi su znali to da iskoriste. Trojkom Brusa Brauna i dvojkom Erona Gordona Denver stiže do sedam poena prednosti na kraju treće deonice.

Lejkersi se nisu predali i novim naletom na startu četvrte četvrtine stigli su do egala. Mučili su se zatim i jedni i drugi da dođu do poena, pa su svaka slobodna bacanja bila veoma važna.

Foto: AP Photo/Ashley Landis

Ključni potez i trojka koja je odlučila pitanje pobednika došla je iz Jokićeve ruke pri rezultatu 107:104. Iz gotovo nemoguće pozicije Jokić je pronašao snage i umeća da pogodi šut van linije 7,25 i na samo dva minuta do kraja meča doneo je Denveru prednost od 110:104.

Ipak, Rivs je na drugoj strani odgovorio trojkom i ušli smo u dramatičnu završnicu. Gordon je bio polovičan sa linije penala, a Entoni Dejvis je takođe bio precizan sa linije penala, ali u dva navrata, te je rezultat na početku poslednjeg minuta bio izjednačen.

Jokić je rešio da preuzme stvati u svoje ruke, pogodio je polaganje i Denver je imao prednost od dva poena na 50 sekundi do kraja.

Lejkersi nisu postigli koš u narednom napadu, ali nisu ni Nagetsi, pošto je Marej promašio poludistancu i domaćini su imali šut za pobedu na četiri sekunde pre završetka meča.

Foto: AP Photo/Mark J. Terrill

Lebron je nakon tajmauta krenuo na prodor, ali nije mogao pored čvrste odbrane Denvera koja je dobrom odbranom obezbedila pobedu.

Jokić je proglašen za MVP-ja finala Zapadne konferencije, dok je Lebron tek treći put u karijeri poražen sa 4-0 u nekoj plej-of seriji.

Srpski as je utakmicu završio sa 30 poena, 14 skokova i 13 asistencija, a pratio ga je Marej sa 25 poena, Gordon 22, dok je Porter Džunior ubacio 25.

U poraženom timu Lebron Džejms postigao je 40 poena, Dejvis je ubacio 21, Rivs 17, a Šruder 13 poena.


Los Anđeles Lejkersi – Denver Nagets 111:113 (34:28, 39:30, 16:36, 22:19)

Dvorana: Kripto.kom arena, Los Anđeles; Sudije: Mark Dejvis, Džoš Tajven, Tre Madoks;

Los Anđeles Lejkers: Rivs 17, Vanderbilt, Rasel 4, Džejms 40, Dejvis 21, Bizli, Braun, Kristi, Hačimura 10, Harison, Šruder 13, Tompson 4, Voker 2; Trener: Darvin Hem.

Denver Nagets: Marej 25, Koldvel-Poup 13, Porter Džunior 15, Gordon 22, Jokić 30, K. Braun, B. Braun 6, Grin 2; Trener: Majkl Meloun.


Los Anđeles Lejkersi - Denver Nagets 111:113

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar