EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Meč za pamćenje

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Košarkaška reprezentacija Nemačke plasirala se u finalu Mundobasketa, pošto je rezultatom 113:111 pobedila favorizovanu Ameriku.

Nemačka će u borbi za zlato igrati sa Srbijom, dok će Amerika odmeriti snage sa Kanadom u meču za bronzu.

U Manili smo gledali neverovatno drugo polufinale, sa velikim brojem poena i raspucanima igračima obe ekipe od početka do kraja utakmice.

PROČITAJTE JOŠ:

Već u prvoj deonici Nemačka je najavila da će biti ozbiljan rival i da želi u finale, dok je Amerika većim delom utakmice jurila rezultat i na kraju zasluženo izgubila.

Najbolji u redovima Nemačke bio je Andreas Obst 24 poena i šest asistencija, dok je Franc Vagner imao 22 poena uz pet skokova. Istakli su se još i Danijel Tajs sa 21 poenom, te Denis Šruder sa 17 poena i devet asistencija, kao i nekoliko veoma bitnih prodora i pogodaka.

Kod Amerikanaca istakao se Entoni Edvards sa 23 poena i osam skokova, ali je u ključnom napadu u poslednjem minutu prodao loptu. Ostin Rivs je imao 21 poen, dok je Majkl Bridžis stao na 17.

Finale i meč za treće mesto su na programu u nedelju.

Nemačka je bolje otvorila meč i povela sa 7:2. Amerikanci nisu pronalazili dobra rešenja u napadu, ali su preko Bridžisa došli do poena, a onda je Vagner pogodio uz faul, ali nije iskoristio slobodno bacanje.

EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Nemci su imali prednost od 12:6, ali je Branson poništio Obstovu trojku. Vagner je moćno zakucao, pa su Amerikanci morali da traže tajm-aut. Džekson je nakon toga upisao lake poene za 14:11, ali je Nemačka iskoristila tri penala. Amerikanci su odgovorili, ali je Vagner ubacio trojku, a onda i Šruder.

Bridžis je vratio jednu trojku, a Obst nije uspeo da odgovori. Majstorski je Edvards otišao na ulaz, Timan je ubacio dva penala, ali je Bankero brzo poentirao na drugoj strani. Nemačka je nakon toga malo stala u napadu, pa je ubrzo Amerika izjednačila i to trojkom Rivsa za 29:29. Nemci su sa penala došli do prednosti nakon prvih deset minuta – 33:31.

To je bila najefikasnija prva četvrtina u istoriji polufinala svetskih prvenstava. Pre ove utakmice, nijedna ekipa nije uspela da postigne više od 30 poena u uvodnoj deonici borbe za finale.

Amerika je bolje otvorila drugu deonicu, pa je preko Rivsa i Edvardsa povela sa 37:39. Nemci su u drugom delu druge četvrtine napravili seriju 11:3 i naterali Stiva Kera da sad on uzme predah svojoj ekipi. Denis Šruder ubacio je drugu trojku nakon što ih je šutirao 0/8 u četvrtfinalu, a Franc Vagner i Fojtman su se pobrinuli da Nemačka vodi sa 52:48.

PROČITAJTE JOŠ:

Entoni Edvrads je predvodio kontraudar Amerikanaca i uz trojku Halibartona su SAD preokrenule na 59:60 pred veliki odmor.

Dokaz da smo gledali istorijsku utakmicu je i to što se prvi put dogodilo da su obe ekipe postigle po 50+ poena za poluvreme.

Pet brzih poena Franca Vagnera i dva dobra poteza u reketu Tajsa doneli su Nemačkoj prednost nakon pauze od šest poena, pa je Ker opet reagovao tajm-autom. Trojka Šrudera donela je Nemcima opipljivih plus osam, što je Andreas Obst sa tri penala osigurao – 79:71.

„Panceri“ su apsolutno kontrolisali rezultat i tačno znali šta treba da rade na terenu, pa Amerikancima ni polaganja nije htelo kroz obruč. Na semaforu je stajalo 84:75 za Nemačku na dva i po minuta pre poslednje četvrtine.

EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Nemačka je nastavila da igra čarobno, stigla je do velikih plus 10 pred poslednju deonicu. Šruder je bio dirigent, nestvarnu trojku pogodio je i Mo Vagner, dok je Obst obavio veliki posao na oba dela terena.

Amerika je s penala smanjila na 98:90, ali se Šruder prošetao do koša. Branson mu se revanširao, a Mou Vagneru je priznat koš nakon sporne situacije. Džekson je uz mnogo sreće zakucao na drugoj strani za 102:94.

Nemci su cedili napade, držali su prednost od 10 poena, sve dok Rivs nije ubacio trojku za 106:99. Tajs nije uspeo da odgovori, pa su Amerikanci sa penala stigli na šest poena zaostatka. Obst je promašio, a Edvards je to kaznio trojkom – 106:103.

EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Šruder je otišao na prodor uspešno, a Rivs mu je odgovorio. Šruder je loše organizovao napad koji nije dobro rešen, ali Edvardsu je lopta ispala iz koša prilikom šuta za tri. Vagner je opet promašio na 108:105 za Nemačku, a Rivs je mirno ubacio dva penala na drugoj strani. Obst je bacio čuvara na parket fintom, a onda je hladnokrvno ubacio trojku. Bridžis je promašio u napadu na minus do kraja, a Šruder je odlepio Nemačku na plus šest. Rivs je došao do brzih poena, a onda je Bongi sviran faul u napadu.

Edvards je prodao loptu, Nemci takođe, ali trojke nije bilo za Ameriku. Rivs je poentirao nakon ofanzivnog skoka za 113:111, ali je do kraja ostalo pola sekunde, koje su istakle nakon što su Nemci ubacili loptu u igru.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.


Nemačka – Amerika 113:111 (33:31, 26:29, 35:24, 19:27)

Sudije: Konde, Krejic, Salins. Dvorana: Mall of Asia, Manila, Filipini.

Nemačka: Obst 24, Šruder 17, Tajs 21, Fojtman 6, F. Vagner 22, Bonga 3, Gifaj, Holac, Kramer, Lo, Timan 10, M. Vagner 10. Selektor: Gordon Herbert.

Amerika: Bridžis 17, Branson 15, Edvards 23, Hart 9, Džekson 8, Bankero 6, Haliburton 7, Ingram, Džonson, Kesler, Portis 5, Rivs 21. Selektor: Stiv Ker.

AMERIKA - NEMAČKA 111:113

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare