Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Košarkaši Partizana poraženi su od Cedevita Olimpije u meču 17. kola ABA lige sa 78:65. Ovo je bio treći uzastopni poraz igrača Saša Filipovskog, koji su u poslednjih pet utakmica izgubili četiri puta.

PROČITAJTE JOŠ...

Meč sa slovenačkim timom rešen je u trećoj četvrtini kada je Jaka Blažič dominirao. Do kraja meča ubacio je 28 poena, na šta crno-beli nisu imali odgovor u svom napadu.

Najefikasniji su uz Blažiča bili Kendrik Peri sa 14 poena i Mikel Hopkins sa deset. U Partizanu je Ognjen Jaramaz imao 15, Markus Pejdž je dodao 11, a Džoš Perkins deset.

Od samog početka utakmice Cedevita je krenula silovito i preko Džonsa i Hopkinsa stigla do 8:2, a nedugo potom i do prve dvocifrene prednosti na meču, 13:3.

Uspeo je Partizan da priđe na 13:10 preko Jaramaza i Zagorca, ali se raspucao potom Blažič, nadovezao se i Peri, pa su domaći održavali prednost.

Ona je tokom druge deonice nakon lepe akcije i polaganja Murića bila i devet poena, 29:20, potom i 38:29, ali je Partizan preko Dangubića, koji je pogodio pet slobodnih bacanja, te Jaramaza, uspeo da uhvati priključak i poluvreme završi sa 40:37.

Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Treća četvrtina je počela veoma lošim šutem na obe strane. Obruči su „plakali“ posle šuteva Blažiča, Perkinsa i ostalih igrača koji u prva dva minuta nisu mogli da pogode ništa.

Uprkos „štucavici“ na startu, Blažič se razigrao i ova deonica je pripala njemu. Bilo da je kreirao za saigrače ili pogađao, nekadašnji igrač Zvezde je radio sve.

Crno-beli su u ovoj deonici imali svoju šansu jer je Markus Pejdž sa dve svoje trojke sredinom treće četvrtine nakratko vratio prednost Partizanu – 50:48.

Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Beograđani nisu iskoristili činjenicu da su u jednom mahu zaigrali jaču odbranu. Deo krivice za to snosi opet Blažič čijoj energiji prosto nisu mogli da pariraju igrači Saša Filipovskog.

Kad se na to nadovezao Luka Rupnik svojom serijom od pet poena na startu četvrte četvrtine, Cedevita Olimpija je otišla na, u tom trenutku maksimalnih +12.

Prvo trojka u poslednjoj sekundi napada, a onda lep prodor odveo je Cedevita Olimpiju na 67:55. Dva promašena zicera Tomasa i Mozlija jedan za drugim pokazala su koliko ni igrači Partizana nisu verovali u sebe.

Falilo je samopouzdanja, to se videlo, a ni Jaramaz nije mogao da utiče na to da se popravi stanje. Mozli je na četiri i po minuta promašio još jedan zicer posle Ognjenovog sjajnog dodavanja i to je bio nagoveštaj kraja.

Hopkins je posle asistencije Rupnika ubacio loptu iz blizine koša i na četiri minuta pre kraja Cedevita Olimpija je bila nadomak 20 poena prednosti – 73:55.

Od tog trenutka je postalo jasno da se meč neće završiti povoljno po crno-bele i bilo je samo pitanje rezultata.

Do kraja je Partizan ublažio poraz, ali je nerealno govoriti o ovakvom timu crno-belih kao kandidatima za mesto na plej-ofu regionalne lige na kom ne zaslužuju da se nađu.

Cedevita Olimpija – Partizan 78:65 (22:18, 18:19, 22:18, 16:10)

Dvorana: „Stožice“ (Ljubljana); Sudije: Hordov, Dragojević, Koljenšić

Cedevita Olimpija: Peri 14, Hopkins 10, Murić 7, Blažič 28, Braun 2, Hodžić 0, Džons 6, Dimec 2, Rupnik 9; Trener: Jurica Golemac

Partizan: Zagorac 8, Pejdž 11, Dangubić 6, Jaramaz 15, Veličković 4, Perkins 10, Janković 0, Tomas 8, Trifunović 2, Mozli 1; Trener: Sašo Filipovski.

Tabela ABA lige, Foto: Printscreen Flashscore

ABA liga, 17. kolo:

Mornar – Borac 86:72

Cedevita Olimpija – Partizan 78:65

FMP – Budućnost 88:99

Nedelja:

19.00 Cibona – Krka

Ponedeljak:

18.00 Crvena zvezda – Mega

21.00 Igokea – Split

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ i treći uzastopni poraz Partizana

Smanjili su razliku igrači Partizana na 13 poena, ali dalje od toga nisu mogli i pretrpeli su novi poraz – 78:65.

37′ Nema samopouzdanja, Partizan pred porazom

Promašaji zicera Mozlija i Tomasa, Cedevita Olimpija je otišla nadomak 20 razlike. Perkins je sa linije za slobodna bacanja to smanjio – 73:58.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

35′ Raste prednost Cedevita Olimpije

Na +16 je otišla slovenačka ekipa. Pregledale su sudije šut za tri poena Cedevita Olimpije i ustanovili da je trojku ubacio tim „zmajeva“ – 71:55.

33′ Nastavlja se mučenje crno-belih

Cedevita Olimpija poentira preko Rupnika iz prodora, onda još jedan poen sa linije za slobodna bacanja. Rajan Braun kupi sve promašaje Partizana, a ti promašaji se sada nižu.

31′ Au kakva trojka Rupnika…

Blažič je poslao loptu za Murića, ovaj je uvalio „vruć krompir“ Rupniku u poslednjem sekundu napada, ali je igrač Cedevita Olimpije sa zvukom sirene pogodio tešku trojku za +10 – 65:55.

Treća četvrtina:

30′ Rapsodija Blažiča, Cedevita Olimpija na +7

Prodor Pejdža, stepbek trojka Dangubića, pa nova trojka i 25. poen Jake Blažiča. Bivši igrač Zvezde je burno proslavio pogodak, do kraja je ubacio još jednu, a Cedevita Olimpija je otišla na pauzu sa sedam poena prednosti posle promašaja Džoša Perkinsa – 62:55 za Cedevita Olimpiju.

28′ Kratko je trajalo vođstvo Partizana

Umesto da nastave da jašu na talasu serije 8:0, crno-beli su popustili, a Cedevita Olimpija je odgovorila sa 6:0 posle trojke i prodora Blažiča.

26′ Dve trojke Pejdža, Partizan preokrenuo!

Povratna lopta stigla je od Ognjena Jaramaza do Markusa Pejdža, ovaj je šutirao iz sredine i pogodio tek četvrtu trojku Partizana iz 18 pokušaja – 48:47 za Cedevita Olimpiju. Crno-beli igraju bolju odbranu, istekao je jedan napad Ljubljančana, da bi u svom napadu Pejdž novom trojkom doneo prednost Beograđanima 50:48.

25′ Trojka Blažiča, pobeže Cedevita Olimpija

Sam je ostao Blažič posle loše odbrane Partizana. Na drugoj strani je Zagorac sa trojke promašio ceo obruč – 48:42 za Slovence.

Foto: Starsport

24′ Partizan pokušava iz reketa

Rašon Tomas je lepo zagradio i „zazidao“ sebi poziciju na niskom postu pa iz okreta pogodio. Uzvratio je Peri istom merom iz prodora.

23′ Bori se Partizan posle promašenih šuteva

Zagorac je izborio teške poene pod košem posle promašenog šuta. U međuvremenu je Kendrik Peri trojkom prekinuo seriju promašaja.

22′ Počelo je serijom promašaja

Blažič, Džons, na drugoj strani Perkins, ništa ne pogađaju igrači jedne i druge ekipe u prva dva minuta treće četvrtine.

Šta kaže statistika?

Tokom prvih 20 minuta, košarkaši Cedevite za dva poena šutiraju 7/13, pogodili su šest trojki iz 17 pokušaja, imaju 12 skokova, od čega dva u napadu, kao i sedam asistencija, tri ukradene lopte i pet izgubljenih.

Sa druge strane, Partizan ima 10/16 za dva, 3/13 za tri, 18 skokova od čega je šest u napadu, šest asistencija, tri ukradene i osam izgubljenih lopti.

Kraj prvog poluvremena

Bolja je bila Cedevita, crno-beli su uspevali da drže priljučak, na pa kraju prvog poluvremena imaju samo tri poena minusa, 40:37.

19′ Blažić flouterom povećava prednost

Lep koš Blažiča, uzvratio je Dangubić sa penala, a nakon pada u igri obe ekipe Jaramaz je pogodio trojku i smanjio razliku na samo tri poena, 40:37. Usledio je faul u napadu Jaramaza. ali ni Olimpija nije uspela da poentira, pa je prvo poluvreme okončano 40:37.

18′ Partizan ne gradi reket

Braun je do sada uhvatio čak šest lopti, od čega dva u napadu, faulirao ga je Pejdž, a on pogodio dva penala, 38:29. Smanjio je Jaramaz nakon produženog dvokoraka, opet uz pomoć Mozlija koji sjajnim blokom pravi prostor svojim saigračima. U narednom napadu Partizana Braun je faulirao Dangubića pri šutu za tri poena, pogodio je sva tri i primakao crno-bele na 36:32.

15′ Perkins pogađa trojku

Partizan ne uspeva da se približi, ali ni Cedevita ne dolazi do osetnije prednosti zahvaljujući pogocima za tri poena. Ovog puta precizan je bio Perkins, da bi nakon pogodaka Blažiča sa penala bio precizan sa poludistance, ali je uzvratio i Edo Murić, 36:29.

13′ Pejdž za tri

Pogodio je šut sa distance Amerikanac, potom je Braun bio neprecizan sa druge strane, nadovezao se Tomas promašajem ali je Pejdž odličnom odbranom stigao do lopte, otvorio kontru, no Trifunović nije uspeo da prihvati loptu, ispala mu je, a Cedevita dobila napad iz kog je Blažič pogodio trojku, 32:23. Tomas je potom napravio faul u napadu, ali ni Cedevita nije uspela da poentira.

12′ Raste prednost domaćih

Perkins je promašio šut za tri poena, sa druge strane sjajno je išla lopta, pa je Edo Murić ostao sam ispod koša i lagano položio, 29:20 i tajm-aut Filipovskog.

Počinje druga četvrtina

Raspucani su i jedni i drugi, pa je nakon Tomasa sa poludistance Blažič uzvratio trojkom, 25:20, a u narednom napadu fauliran je pri šutu za tri poena, pogodio je dva, Cedevita na +7.

10′ Cedevita na +4

Nije slutilo dobro po Partizan, već na samom početku Cedevita je stekla +10, ali je tim Saša Filipovskog zaigrao mnogo bolje u napadu, pa su uspeli da stignu do manjeg minusa, a preko Zagorca su u poslednjem napadu mogli i da dodatno priđu. Ovako, lopta je ostala na obruču, a Cedevita ima 22:18.

9′ Jaramaz preko ruke

Crno-beli se vraćaju na minus od četiri poena, a potom i Trifunović pogađa sa poludistance, 20:18 za Cedevitu.

8′ Vraća Blažič prednost Cedeviti

Domaći su preko nekadašnjeg krila Crvene zvezde otišli na 17:10, ali je sa druge strane Veličković iskoristio „mis-meč“ sa Blažičem i praktično „uneo“ Slovenca u koš, 17:12. Novi promašaj Cedevite, ovog puta Perija, fauliran je Zagorac, pogodio jedno bacanje, a Hopkins trojkom vraća razliku na sedam poena, 20:13.

6′ Greši Zagorac

Mogao je Partizan da priđe još, ali je Rade Zagorac poslao loptu u aut. No, nije realizovala ni Cedevita svoj napad, tačnije arbitri su ostali nemi nakon što je Peri pogodio Pejdža u nogu, a Partizan prišao na 13:10. Nije Veličković pogodio otvorenu trojku, dok je seriju crno-belih prekinuo Peri pogotkom sa jedne noge, 15:10.

4′ Četiri minuta košarke, pet poena Partizana 

Pogodio je Zagorac nakon što je Mozli uspeo da mu „otvori“ prostor, Blažič je promašio trojku, a Jaramaz fauliran, pa crno-beli uspevaju da uhvate kakav-takav prikljjčak, 13:6.

4′ Trojka Perija

Cedevita već ima 10 poena razlike, 13:3 je, pa se čini da već posle par minuta igre crno-belima meč izmiće iz kontrole.

1′ Cedevita nametnula svoj ritam

Ekipa iz Ljubljane na samom početku je stigla do šest poena viška zahvaljujući trojkama Džonsa i sjajnom zakucavanju Hopkinsa, 8:2.

Dobro došli na prenos utakmice 17. kola ABA lige između Cedevite i Partizana na portalu Nova.rs!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram