Basketaši Srbije prvaci Evrope
Foto: FIBA 3x3

Basketaši Srbije odbranili su titulu evropskog prvaka, pošto su u finalu pobedili selekciju Litvanije na turniru u Parizu rezultatom 20:14.

Srbija je do finala Evropskog šampionata stigla pobedom nad Rusijom od 18:13, čime se „zbornajoj komandi“ revanširala za onaj bolan poraz u polufinalu Olimpijskih igara.

Aktuelni šampioni Evrope, reprezentativci Srbije na ovom šampionatu nastupaju u sastavu Pašajlić, Vasić, Majstorović i Ratkov.

PROČITAJTE JOŠ

I pomenuti momci su uspeli treći put zaredom da osvoje evropsko zlato. Litvanci su u polufinalu savladali Poljsku sa 19:10, ali su u konačnoj borbi bili prilično nemoćni.

Bilo je neizvesno u prvom delu velike borbe za tron, ali je Mihailo Vasić sa dve vezane „dvojke“ i blokadom, te ukupno 8 poena doneo prevagu za veliko slavlje „orlova“.

Počelo je zakucavanjem Litvanije za 0:1, ali su naši basketaši stigli na 3:3. Ono što je mogao da bude problem za naše momke je što su brzo bili na pet faulova…

Nije prošao šut Ratkova, ni Majstorović nije bio namestio „nišan“, ali je Pašajlić pogodio uz faul i pogođenim penalom se pobrinuo da Srbija povede 5:4. Uspeli su rivali da uzvrate, ali su Vasić solo prodorom i Majstorović doneli Srbiji 7:5.

Velika borba vodila se i pred poslednjih pet minuta finala… Igralo se koš za koš, Litvanci su prilazili na poen zaostatka, ali je Pašajlić čuvao prednost i pogodio za 8:7.

I, onda, Mihailo Vasić! Vezao je dve dvojke i usput podelio „blokadu“ da se odlepimo na 12:8 u žestokoj borbi za evropski tron. Pridružio mu se i Pašajlić za vellikih +6 i 14:8, a vremena do kraja je bilo nešto više od dva minuta.

Vezao je potom Ratkov tri slobodna bacanja da Srbija nastavi trijumfalni pohod ka odbrani zlata, iako se protivnici nisu predavali, na šta je odgovorio Pašajlić sjajnim polaganjem za 19:12.

Na kraju je Srbija do trećeg uzastopnog pehara i zvanja prvaka Evrope došla tako što je prošlo vreme i na kraju je na semaforu zasijalo konačnih 20:14. Bravo, momci!

Ujedno je Miroslav Pašajlić izabran i za MVP-ja Evropskog prvenstva.

Miroslav Pašajlić MVP Evropskog prvenstva
Miroslav Pašajlić; Foto: FIBA 3×3

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare