Foto: Vanja Keser/Starsport

Trener kočarkaša Partizana Andrea Trinkijeri, nedavno se vratio u Italiju, gde je sa porodicom tokom prekida sezone zbog pandemije koronavirusa.

Italijanski stručnjak je u intervjuu za klupsku televiziju Dinamo Sasarija pričao o svojoj karijeri i radu u mnogim zemljama.

Rekao je da je dolazak igrača poput Miloša Teodosića u Italiju, znatno ojačao kvalitet takmičenja.

„Bilo je zanimljivo prvenstvo, posebno pošto su stigli igrači poput Teodosića. Uzbudljivo jebilo i zbog toga što Olimpija Milano nije bila tamo gde je želela, ali sa Evroligom od 18 timova je nemoguće održavati nivo i u prvenstvu. Video sam odlični Dinamo sa Pocekom. To je najpragmatičniji i najsistematičniji tim od svih. Njegovi momci rade vrlo dobro i veruju u to. Kada igrate ovako, lako je pobediti. U borbi za trofej ostaje mnogo kandidata“, dodao je trener crno-belih.

Potom se osvrnuo na dosadašnji tok karijere i iskustva koja su mu, kako kaže, pomogla da postane bolji trener.

„Svaka godina je nova avantura. Svaki tim je nova priča,  a kada ste početnik počinjete da shvatite da postoje različite situacije i postajete fleksibilni. Sedam godina uItaliji, potom sam trenirao ekipe u Grčkoj, Nemačkoj, Rusiji, sada i u Srbiji. Svako mesto je specifično. Da sam radio iste stvari tokom svih ovih godina bio bih manje efikasan kao trener“, kaže Trinkijeri.

On je rekao da trenerski rad zavisi od mnogih faktora.

„U ovom sportu možete da radite odličan posao, a onda lopta može da udari u obruč i izađe. To ne znači da vaš rad nije bio odličan. Tokom svih ovih godina sam evoluirao. Za mene je velika motivacija to što svake godine pronađem najbolji način za pobede i kako da poboljšam igru tima. Prilagodljivost je važna komponenta uspeha“, smatra Trinkijeri.

Pod njegovom trenerskom palicom bilo je dosta igrača koju su stasali za NBA ligu. Kaže da je ponosan na tu činjenicu.

„Imao sam sreće da imam mnogo igrača koji su otišli u NBA. Meli, Vonamejker, Tajs, Miler. Uvek je gorak osećaj kad igrač odraste i mora da ode, ali kada znate da je dostigao viši nivo, shvatate da morate da idete dalje. Prepoznajete da su to igrači koji su dali sve od sebe i bićete srećni zbog rezultata, iako vam sledeći dan možda nije lak“, zaključio je trener košarkaša Partizana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram