Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Rana eliminacija Srbije, podela medalja bez tri glavne zvezde, surova dominacija Španije, poljsko čudo i sudije.

Grafika: Slađana Đermanović

Ne nužno tim redosledom, ali Evropsko prvenstvo u košarci završeno je kako je malo ko očekivao.

I samo su neke stvari podebljane – kao opomena i kao primer.

PROČITAJTE JOŠ

Opomena je debakl reprezentacije Srbije i ispadanje u osmini finala, primer je novo zlato Španije koja je objedinila evropsku i svetsku titulu.

Kapa dole za sve što rade, a što smo nekada radili mi ne tako davno.

Čuda i iznenađenja su ono što svaki turnir nosi sa sobom, pa ih je bilo i u Berlinu, a sudijska „čuda“ zaista ne bismo morali više da gledamo.

Ispadanje Srbije

I dalje boli sama pomisao… Košarkaši Srbije završili su učešće na Evrobasketu porazom od Italije u osmini finala. Posle dominacije i svih pet pobeda u grupi, usledio je italijanski šamar od kog će dugo brideti obrazi.

Ispadanje u osmini finala jeste debakl, bio i ostaće, verovatno i najveće razočaranje shodno očekivanjima od EP 2005. Teško da je bilo koja košarkaška reprezentacija bila lišena pritiska i velikih očekivanja, s razlogom, jer smo bili najbolji.

Srbija je doživela veliki neuspeh i zabeležila jedan od najlošijih rezultata na EP ikada.

Nažalost, trenutno malo toga valja u srpskoj reprezentativnoj košarci. Mlađe kategorije su takođe u silaznoj putanji, sistem je nestao, prepoznatljivog rada nema…

Ostali smo bez medalje, nismo igrali na Olimpijskim igrama u Tokiju, teško ćemo i na Mundobasket 2023, što znači da „orlovi“ mogu da propuste i Igre u Parizu 2024. Predaleko je Evrobasket 2025…

Svetislav Pešić Foto: Johannes Zimmermann/STARSPORT

Jokić, Dončić i Janis bez medalje

Sigurno da niko nije očekivao da će se tri najveće NBA zvezde vratiti sa Evrobasketa bez medalje. Tačnije, nisu ni stigli u priliku da se bore za odličja.

Nikola Jokić je sa Srbijom morao kući već prošlog ponedeljka posle osmine finala sa Italijom, dok su Grčka i Slovenija otišle korak dalje.

Janis Adetokumbo nije mogao sam da vodi Grčku, već je u samom finišu četvrtfinala sa Nemačkom i isključen, pa je neslavno okončao turnir. Ipak, na kraju je izabran u idealnu petorku, što takođe nije najjasniji izbor.

Luka Dončić je vukao koliko je mogao, igrao i povređen, trpeo batine, kukao na sudije i – ispao u četvrtfinalu. Poljska je šokirala branioca trona Sloveniju, ali je to bilo sve, ostala je bez daljih čuda i na kraju završila kao četvrta.

Nikola Jokić Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Osvojili su sve

Kakav kontinuitet ima Španija, ljudi su osvojili sve, od „petlića“ do seniora što bi se reklo.

Zvuči neverovatno, ali sve španske selekcije od U16 do seniora, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, osvojile su neku medalju ove godine.

I ne samo to, već su igrali finale na svakom od turnira, a seniorke su na Mundobasketu u Sidneju.

Bez sumnje su trenutno vodeća košarkaška sila, ako ne i sportska ukupno gledano.

U košarci su znali šta rade, postoje sistem i struka, a sve to su prepisali iz srpske košarke i sada beleže istorijske uspehe kao mi nekada.

Španci su pobedom u finalu nad Francuskom objedinili titule evropskog i svetskog šampiona, i osvojili četvrto zlato na EP u 21. veku.

Računajući i svetska prvenstva i Olimpijske igre, od 2001. godine ovo im je čak 14. odličje.

Foto: Nova.rs

Poljsko čudo

Svako prvenstvo ima neku svoju bajku i nekoga ko iz senke uradi nešto veliko. Ovaj put je to bila reprezentacija Poljske, kojoj se nije prognozirao ni prolaz iz grupe, a borila se za medalju.

Nažalost, ostala je bez iste, ali su izabranici Igora Miličića pokazali kako se igra i bori za državu.

Prošli su Poljaci kao treći iz naše D grupe i otišli na Ukrajinu, koju su savladali za četvrtfinale. Tamo im niko nije davao promil šanse, a oni su priredili najveću senzaciju šampionata i izbacili Sloveniju briljantnom partijom.

Blistao je Mateuš Ponitka, prema kome je učinjena nepravda što nije uvršten u idealnu petorku Evrobasketa.

Usledio je polufinalni debakl od 41 razlike protiv Francuske, nisu mogli do novog čuda, kao ni protiv domaćina Nemačke u borbi za bronzanu medalju.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

FIBA priznala greške sudija

Očajno suđenje bacilo je senku na Evrobasket, arbitri su do ludila često dovodili košarkaše, a FIBA je priznala da su se dogodila dva velika propusta. Žalili su se i mnogi igrači, i treneri, bilo je stvarno svačega u režiji sudija na ovom Evrobasketu.

Izvršni direktor FIBA Kamil Novak priznao je da su se dogodila dva velika propusta, prvi na meču Litvanije i Nemačke u grupnoj fazi, potom i u duelu Gruzije i Turske.

„Nije trebalo da se dogodi to što jeste na meču Litvanije i Nemačke, a desilo se zbog lanca grešaka koji ne sme da se ponovi. To je bilo vrlo negativno i bacilo je senku na suđenje. Drugi propust i totalno drugačiji slučaj se desio tokom meča Gruzije i Turske, bio sam na toj utakmici. Osim toga nismo imali velike probleme“, poručio je Novak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar