Foto: EPA-EFE/RHONA WISE

Slavlje se stišava - šta sad?

NBA liga je, zapravo, u svojoj biti krajnje surova. Ekipe igraju 82 utakmice godišnje, potom slede četiri runde tokom kojih je potrebno dobiti četiri utakmice kako bi na svoj „konto“ dodali i naslov šampiona.

PROČITAJTE JOŠ...

Potom slede ludnica, žurke, proslava i finale u vidu parade tokom koje čitav grad pozdravlja šampione (ponekad ne baš sportski, što je na svojoj „koži“ najbolje osetila Natalija Jokić, supruga Nikole Jokića).

A onda, kad i poslednji navijač ode kući, a na sezonu i zvanično bude spuštena zavesa, pitanje koje neumitno dolazi jeste – šta dalje?

Jer, onog momenta kad zvuk sirene označi kraj, u klubu koji se popeo na tron umesto slavlja moraju već da počnu da razmišljaju ne o planovima za sledeću sezonu, već kako ih polako privoditi kraju.

Što znači – glavobolja, kako za upravu, tako i za navijače, jer je gotovo nezamislivo da će svi igrači šampionskog tima biti tu i naredne sezone, pa će neko od ljubimaca morati da sreću potraži na nekom drugom mestu. Neko svojevoljno, neko, pak, odlukom kluba.

Ni Denver nije izuzetak.

Ekipa koja je osvojila titulu je zapravo kulminacija procesa koji je stvaran još od 2016. godine i promocije Nikole Jokića u startnog centra, ali će u sezonu u kojoj će braniti titulu ući u nešto izmenjenom sastavu.

Prvi koji će napustiti tim je Tomas Brajant. Centar koji je stigao iz Los Anđeles Lejkersa poslednjeg dana za trejdove, ali je razvoj situacije bio takav da za njegovim uslugama nije bilo previše potrebe, pa je u borbi za titulu odigrao samo jednu utakmicu. Pored njega, bilo bi iznenađenje ako bi u timu ostao i Redži Džekson, dok je nedoumica i status Deandrea Džordana. Svoju ulogu je nekada jedan od najdominantnijih centara lige odigrao savršeno, bio idealna „zamena“ za Jokića kada je za tim bilo potrebno, ali je problem u tome što nije imao preterano efekta van toga.

Foto: Tanjug /AP Photo/Ashley Landis)

Njihov odlazak Denver bi mogao da reši bez previše poteškoća, jer su u pitanju igrači koji su bili tu tek da popune roster, bez ozbiljnije uloge, za „zlu ne trebalo“ situaciju.

Pravi problem je status Brusa Brauna. On je došao 7. jula iz Bruklin Netsa, potpisao ugovor na dve godine, od čega je druga opciona za igrača, što znači da verovatno ni u Denveru nisu očekivali da će postati ovako važan šraf tima. No, sjajne partije koje je krunisao košem kojim je Denver i definitivno srušio Majami stvorile su od njega jednog od najtraženijih igrača lige, pogotovo jer je dokazao da idealno pokriva i plejmejkera, i beka i poziciju niskog krila, pa je veliko pitanje da li će uspeti da odoli finansijski (mnogo) jačoj ponudi od šest i po miliona, koliko može da dobije od Nagetsa, kojima su ruke u velikoj meri vezane i nemaju baš prostora za veću platu.

Njegov odlazak bi ostavio veliku rupu što u samoj igri, što u atmosferi, jer je postao jedan od voljenijih igrača i pravi lider uz Jokića, Mareja i Majkla Portera Džuniora, te je na ljubiteljima košarke od Kolorada do Sombora da se nadaju da Braun više vrednuje šampionske parade i prstenje od zelenih novčanica na bankovnom računu.

U suprotnom, sledi nekoliko neizvesnih meseci sa ciljem pronalaska idealne zamene za košarkaša koji je Jokiću pomogao da ispiše nove stranice istorije NBA lige.

BONUS VIDEO Da li je tajna uspeha Đjokovića i Jokića u roze reketu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar