Foto: Nikola Krstic / Alamy / Alamy / Profimedia; shutterstock

Neverovatna želja, volja, posvećenost i posebna ljubav krase košarkašice Srbije kada brane boje reprezentacije, a upravo će ih kapiten Tina Krajišnik posle puta oko sveta od Rusije do Brazila predvoditi u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Kursk – Moskva – Beograd – Lisabon – Belem. Dakle, vozom od Kurska do Moskve, pa onda avionom od prestonice Rusije do Beograda. Prva ruta je dužine 456 kilometara pruge, druga 1.714 kilometara vazdušnom linijom.

I to je tek početak, ali ne odmora ili nekog avanturističkog putovanja, već putešestvija Tine Krajišnik, kapitena košarkašica Srbije, ka konačnoj destinaciji zvanoj Belem, brazilskom gradu na samoj obali Atlantskog okeana.

A, šta će tamo usred sezone? FIBA je rešila da upravo usred sezone, kao i u prošlom olimpijskom ciklusu, organizuje kvalifikacioni turnir za plasman na Igre. Upravo u ne toliko poznatom brazilskom gradu košarkašice Srbije igraće u grupi sa Nemačkom, domaćom reprezentacijom i Australijom za plasman na Olimpijske igre u Parizu (26. jul – 11. avgust).

PROČITAJTE JOŠ

Kako je Krajišnik centar ruskog Jekaterinburga, tako je kao kapiten nacionalnog tima ovog vikenda bila na polovini svog ludog puta, o čemu je pričala za Nova.rs, kao i izazovima koji ih čekaju u Belemu.

„Putovala sam osam sati vozom do Moskve iz Kurska gde sam igrala sa klubom, a onda mi je let kasnio u polasku i to čekanje u Moskvi me je ‘ubilo’. Stigla sam u Beograd u petak oko 18 časova, otišla po po stvari i pravo na trening“, otkriva Tina Krajišnik za naš portal.

I te reči same za sebe govore o posvećenosti i ljubavi prema reprezentaciji, te da i ono najteže pada u drugi plan kada se brane boje nacionalnog tima.

„U nedelju smo imale let za Lisabon u 18.30 i tamo smo se uveče konačno skupile sve, jer su neke devojke igrale za vikend u klubovima i nisu mogle da dođu ranije. Posle noćenja dalje letimo za Brazil, a čini mi se da će biti još neko presedanje na putu do Belema. Na kraju ćemo imati nepuna dva dana do prve utakmice, stvarno nikada nije bilo ovako“, ističe iskusni srpski centar.

Kada se podvuče crta, Tina će ukupno preći skoro 11.000 kilometara od Kurska do Belema – tačno 10.701. Vazdušnom linijom od srpske do portugalske prestonice treba 2.519 kilometara, a onda do Belema još nešto više od 6.000, na to se doda i put iz Rusije do Beograda, pa je jasno u kakvoj je avanturi.

Foto: FIBA

Ni ostale reprezentativke neće imati mnogo lakši put, osim što neke idu direktno iz Beograda, a dvostruke evropske prvakinje će na konačno odredište stići nepuna dva dana pred prvu utakmicu. Ipak, one nisu takve da kukaju, već se realno radi o poteškoćama i neobičnim naporima usred klupske sezone, pa će odigrati tri utakmice, i to kakve, u samo 72 sata.

„Baš tako i nije mi do kraja jasno zašto su tako napravili, usred sezone… Najveći problem je taj manjak vremena i što nismo mogle da se skupimo ranije, a Australija je već tamo koliko sam čula, na primer. Biće baš izazovno“.

Na putu do olimpijske vize, košarkašice Srbije čekaju Nemačka u četvrtak od 21 čas po našem vremenu (17 po lokalnom), pa domaćin Brazil i to u subotu na nedelju u ponoć. Za kraj ih čeka okršaj sa moćnom Australijom u nedelju od 21.00.

Za plasman na treće uzastopne Olimpijske igre izabranicama Marine Maljković treba da posle pomenuta tri duela budu na jednoj od prve tri pozicije u grupi. U suštini, i jedna pobeda bi mogla da bude dovoljna.

„Imamo i tu vremensku razliku od četiri sata, meni je čak osam u odnosu na Rusiju… Kako će biti? Naporno, izazovno posle svega, kasni mi slika bukvalno dok telo reaguje (smeh). Ipak, verujem da ćemo se nekako povezati kao što umemo, znam da ćemo dati sve od sebe da ostvarimo cilj. Nadamo se pobedama, vredno radimo da budemo spremne za turnir. Krasiće nas ona naša energija i ako ispoštujemo sve što nam selektorka bude rekla, nadam se da će onda na kraju sve biti kako treba“.

Foto: KSS

Jasno je da će našim košarkašicama najteži rival biti Australija, kao i da je njihova kvalifikaciona grupa prilično ujednačena i jedna od najtežih u poređenju sa ostalim.

„Nemačka nije ona ekipa od letos, ima dve nove igračice, sestre Sabali koje su sada nosioci i oko kojih se dosta vrti. Dolaze u jačem sastavu, iako to ne mora ništa da znači, ali je igra skroz drugačija. Svi su jaki na centrima i mislim da ćemo tu imati najveći izazov, da se tu branimo timski“.

Krajišnik naglašava da će poslednji rival biti i najteži, ali bi upravo zato ona i saigračice mogle pre te utakmice da reše olimpijsku sudbinu i overe kartu za Pariz.

„Najviše problema očekujem od Australije, sa kojom smo igrale neke od najtežih utakmica. Čini mi se da su uvek posebno motivisane protiv nas. Sećamo se i ranijih Olimpijskih igara, gde smo se sastajale, verujem da će ta utakmica biti izazovna i teška, ali ne treba podceniti ni druge ekipe, naročito domaćina Brazil. Samo da sve mi budemo dobro“, zaključila je kapiten košarkašica Srbije za Nova.rs.

Foto: KSS

PUT TINE KRAJIŠNIK OD RUSIJE DO BRAZILA

Kursk – Moskva 456 km vozom

Moskva – Beograd 1.714 km avionom

Beograd – Lisabon 2.519 km

Lisabon – Belem 6.012 km

UKUPNO: 10.701 km


OLIMPIJSKI TURNIR

8. februar Srbija – Nemačka 21.00

11. februar Srbija – Brazil 00.00

11. februar Srbija – Australija 21.00


BONUS VIDEO Greška sudija i poeni iz auta za 77:77 na meču Virtus – Partizan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar