Foto: Xinhua/Predrag Milosavljevic/Starsport

Selektor Srbije nije zadovoljan i želi promene.

Košarkaši Srbije igraće poslednji duel drugog dela kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine, protiv ekipe Belgije u nedelju od 21.00 u hali „Čair“.

PROČITAJTE JOŠ

Poraz od Letonije je ostavio gorak ukus svima u reprezentaciji, a deluje najviše selektoru Svetislavu Pešiću koji traži od srpskih klubova da budu više uključeni u rad reprezentacije.

„Hoću da kažem, da pre svega klubovi na čelu sa Savezom, i Savez na čelu sa klubovima, moraju imati isti pristup kada je u pitanju reprezentacija. Pre nekoliko dana smo imali sastanak sa pet klubova. Predsednik Partizana nije bio tu, jer je imao sastanak u Evroligi, ali su bili trener Željko Obradović i generalni sekretar. Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović je takođe bio tu, uz Čačane, Megu i FMP, da čuju naš problem. Tražili smo da razumeju situaciju i da počnu da razmišljaju kako da pomognu. Utičite, razgovarajte, pomozite da imamo reprezentaciju, doći će novembar, opet će biti Evroliga, sad imamo dva tima tu, to je fantastično. Nisam protiv Partizana i Zvezde, ja sam i za jedne i za druge, svi se radujemo njihovom rezultatu. Uprkos tome, očekujemo da će igrači ta dva kluba u novembru i februaru, kada budu novi prozori, biti tu. Ne tražimo svih pet igrača, nego samo dva. To su radili Turci, pa su i Efes i Fener izašli u susret“, rekao je Pešić.

Trener reprezentacije zamolio je timove da ga saslušaju.

„Rekli smo, molimo vas, uzmite malo odgovornost. Ne zbog toga da vi nosite odgovornost pobede protiv Belgije, jer ako pobedimo Belgiju, svi su srećni. Ako izgubimo, mi smo nesrećni i nosimo odgovornost. Trener, ko će drugi“.

PROČITAJTE JOŠ

Pešić je naglasio koliko je loša situacija u srpskoj košarci.

„Mi smo za 20 godina slabo napredovali, jer u Srbiji postoji košarka samo kada igraju Parizan i Zvezda, publika ne dolazi nigde, osim možda u Čačku. Reprezentacija je očigledno treblo da dođe u Niš i da dobije podršku. Radujemo se što smo ovde, što ćemo imati punu dvoranu koja nam je neophodna da bismo dali maksimum i probali da pobedimo. To nam je važna utakmica, daje nam šanse da se kvalifikujemo za Svetsko prvenstvo. Govorio sam pre mesec dana, pre dva meseca, ali su neki ljudi rekli da ‘Pešić traži izgovor’, jer ako ne možemo da pobedimo Letoniju u Rigi i Belgiju u Nišu, mi ne treba da postojimo. Velika je razlika, nismo napredovali. Imam pravo da to kažem, najviše pamtim, a i najstariji sam ovde. Da ne živimo u oblacima, košarka je globalan sport, ne igra se u tri-četiri zemlje, nije ni čudo što smo Letoniju pre 20 godina dobili sa 30 razlike, a sada se borimo da ih pobedimo makar jednim košem. To je naša aktuelna situacija. Momci koji su ovde spremni su da izginu, pogotovo pred punom dvoranom, što nas sve obavezuje da damo sve što se očekuje, a to je maksimum“.

BONUS VIDEO Top 10 najskupljih NBA ugovora

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare