Luka Dončić
Foto: Tanjkg/AP Photo/LM Otero)

Dončićev ozbiljan napad na MVP titulu i NBA prsten

NBA liga ove sezone donosi nam pregršt uzbuđenja i zanimljivh utakmica, mnogo je konkurenata za plej-of, zašto ne reći i titulu, a posebna pažnja biće usmerena i na borbu za prestižni MVP trofej.

Ta nagrada prošle sezone završila je u rukama Džoela Embida, koji je na dramatičan način konačno uspeo da osvoji trofej koji je mnogo želeo, ali je onda u plej-ofu podbacio. S druge strane, Nikola Jokić imao je skoro tripl-dabl u proseku, a onda je u plej-ofu podigao nivo igre, odveo Denver do titule, prve u istoriji, te pokupio zvanje najkorisnijeg igrača finalne serije.

PROČITAJTE JOŠ:

Ove sezone situacije je slična kao prethodne, bar kada je reč o individualnim učincima i MVP trci.

Na poslednjem preseku 22. decembra, na čelu zvanične liste bio je Embid, koji ima impresivne brojke i ove sezone mu se ne može osporiti da igra na veoma visokom nivou. Kamerunac je najbolji strelac lige sa 35 poena u proseku, dok je na poslednjih 14 mečeva svaki put prebacivao brojku od 30 poena. Poslednji put kada je imao manje od 30, bilo je protiv Bostona još 16. novembra. Ima niz od 13 mečeva na kojima je upisivao dabl-dabl, a podigao je i prosek asistencija – trenutno je na šest.

Iza Embida nalazi se naravno Jokić, koji je jedini u prvih pet kandidata za MVP nagradu koji nema prosek poena veći od 30 – njegov je 26,4 uz 12,4 skoka i 9,2 asistencije. Srpski centar imao je problem zbog nekoliko isključenja ove sezone, pa je zbog toga imao i neke slabije učinke, ali jasno je da je na terenu najdominantniji u ligi i da će i ove sezone gurati Denver u pokušaju da se odbrani titula, što je obično teže nego da se osvoji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Derik Hamilton

Ponovo deluje da će Jokić „flertovati“ sa tripl-dablom u proseku, prošle sezone mu je falilo malo za takav istorijski uspeh, a možda ove sezone dodatno pomeri granice. Jokić je na vrhuncu karijere, to je svima jasno, u najboljim je godinama i fizički spreman za sve izazove u NBA, stoga se ne treba čuditi ako u nastavku sezone samo bude dizao formu.

Dobro je poznato da Jokića malo ili uopšte ne interesuju individualna priznanja, tako da mu ni sada u fokusu neće MVP trka, ali njemu nema ravnog, pa iz večeri u veče ne prestaje da oduševljava.

Na trećem mestu je Janis Adetokumbo, koji je pre desetak dana imao neverovatnu partiju protiv Indijana Pejsersa, kojima je ubacio čak 64 poena uz 14 skokova i tri asistencije. Nedavno je protiv San Antoniaja imao i tripl-dabl sa 11 poena, 14 skokova i 16 asistencija, što je za njega i te kako neobično.

Milvoki je drugi na Istoku sa dva poraza više od Bostona, ali i pobedom više od Filadelfije. Teško je očekivati da će neko pripretiti ovim ekipama na Istoku, pitanje je samo kako će se rasporediti od prvog od trećeg mesta.

Foto: AP Photo/Morry Gash

Na četvtom mestu u MVP trci, za neke možda i neočekivano, nalazi se Šaj Gildžus-Aleksander, koji je sa Oklahomom možda i najveći hit sezone za sada. Tanderi su trenutno treći na Zapadu sa skorom 18-9, a Kanađanin je lider tima sa 30,7 poena, 5,8 skokova i 6,3 asistencije. Šaj igra konstantno na visokom nivou, nema velikih oscilacija u igri, pa je ozbiljan kandidat za MVP trofej, iako ga mnogi ne vide kao najboljeg u ligi, kao ni Oklahomu, koja je sezonama unazad bila daleko od vrha.

Sada dolazimo do Luke Dončića, koji je na poslednjem preseku bio peti, ali nema sumnje da će se uskoro popeti na listi. Najbolji razlog za to dao je protiv Finiks Sansa (128:114), koje je zatrpao sa čak 50 poena uz 15 asistencija i šest skokova. Na taj način uspeo je da prebaci 10.000 poena u karijeri, a to je učinio u samo 358 utakmica, što je sedmi najbrži takav učinak u istoriji lige.

Dončić je odigrao treću najefikasniju utakmicu u istoriji božićnih okršaja, a pogodio je osam od 16 trojki uz svih 12 preciznih pokušaja sa linije za slobodna bacanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Samo dve večeri pre meča sa Finiksom, Dončić je vodio Dalas do pobede i nad San Antoniom, kojem je ubacio 39 poena, uz 12 skokova i 10 asistencija. U poslednjih pet mečeva imao je tri tripl-dabla, a možda takav prosek bude imao i na kraju sezone, pošto je sa Jokićem najbliži takvom uspehu.

Dalas je predvođen Dončićem peti na Zapadu sa skorom 18-12, a treba znati da je Kajri Irving, kao druga zvezda ekipe, već nedeljama van terena zbog povrede pete, a treba očekivati da Maveriksi izgledaju sve bolje kako sezona bude odmicala i ako ih povrede ne budu usporavale.

Dončić nikada pre nije osvojio MVP nagradu, nije bio ni u najužoj konkurenciji, a poznat je po takmičarskom duhu i nema sumnje da će ozbiljno „zagristi“ do kraja sezone kako bi došao do onoga što mu nedostaje. Ono što mu takođe nedostaje jeste titula sa Dalasom, koji veruje u projekat sa Dončićem i Irvingom, a sada je uz njih tu i Dante Egzum, koji za sada ima veoma dobru sezonu, nakon što je u Partizanu povratio samopouzdanje i unapredio igru u više segmenata.

Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Jedini koji pored pomenute petorice može da napravi dodatnu zbrku u MVP trci je Džejson Tejtum, koji blista zajedno sa celom ekipom Bostona, ali deluje da individualno ipak malo zaostaje za pomenutom petorkom, koja hara ligom.


Džoel Embid

Poeni: 35

Skokovi: 11,7

Asistencije: 6

Šut iz igre: 54%

Nikola Jokić

Poeni: 26,4

Skokovi: 12,4

Asistencije: 9,2

Šut iz igre: 54,1%

Janis Adetokumbo

Poeni: 30,4

Skokovi: 11,1

Asistencije: 5,4

Šut iz igre: 60,1%

Šaj Gildžus-Aleksander

Poeni: 30,8

Skokovi: 5,7

Asistencije: 6,3

Šut iz igre: 53,5%

Luka Dončić

Poeni: 33,5

Skokovi: 8,5

Asistencije 9,4

Šut iz igre: 48,9%

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar