Foto: Brian Rothmuller/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Veliko priznanje - možda i najveće.

Andrej Stojaković, fantastični mladi košarkaš i sin Predraga Stojakovića, našao se u odabranom društvu nakon što je dobio poziv za nastup na 46. izdanju „All Americans“ meča koji okuplja najbolje igrače iz srednjih škola.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako čudno zvuči, mnogi navijači, ali i mladi sportisti, ovo doživljavaju kao vrhunsku čast, po nekima čak i veću od naslova MVP igrača neke od profesionalnih liga širom sveta.

Ipak, ako se pogleda sa druge strane i iz perspektive tradicije koju ova utakmica ima u američkom društvu, kao i generalno statusa srednjoškolskog sporta na teritoriji, nije teško razumeti iz kog razloga vlada takav stav.

Broj franšiza koje nastupaju u vrhunskim sportskim ligama (bejzbol, fudbal, hokej, američki fudbal i košarka) je 152, a ti timovi su raspoređeni na 52 grada. Sa druge strane, u Americi postoji preko 108,000 gradova, a srednjoškolskih timova je, prema zvaničnim podacima, oko 17,000, dok je momaka koji se bave „igrom pod obručima“ na srednjoškolskom nivou oko pola miliona.

Sve to manje klubove čini znatno popularnijima od velikih franšiza, jer za razliku od navijača Kingsa, Lejkersa ili čak univerzalno obožavanih Niksa iz Njujorka, oni u svom mestu neretko predstavljaju jedini izvor zabave, i o utakmicama, potezima i podvizima se priča danima, mesecima, godinama, a igrači imaju status polubogova.

Foto: Brian Rothmuller/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Dodatnu težinu ovome daje sama tradicija ove utakmice. Kao meč je svake godine održavan od 1977. godine, iznedrio je neka od najvećih imena NBA lige – primera radi, na njemu su nastupali Majkl Džordan, Medžik Džonson, Patrik Juing, Kevin Garnet, Kobi Brajant, Kajri Irving, Entoni Dejvis, Derik Rouz…

Stojaković je u periodu srednje škole igrao za ekipu Isusovci, privatne obrazovne ustanove iz Sakramenta, za koju je igrao toliko dobro da je zaslužio 17. mesto među svim srednjoškolskim košarkašima na teritoriji SAD, po izboru portala 247sports. Ako to nije dovoljan pokazatelj, ESPN ga je svrstao na 24. mesto, a portal Rivals, inače najprestižnija lista u SAD za igrače iz srednjih škola, na 32. poziciju.

Pred Stojakovićem je po svemu sudeći velika karijera, a s obzirom na to da se nalazi na jednom od najboljih mesta za razvoj mladih sportista, univerzitetu Stenford, čini se da ima sve preduslove da postane ne samo odličan u koledž-konkurenciji, već i da na samom draftu bude među 10 najboljih igrača, a možda i bolje – ako se „poklope“ kockice.

Meč je na programu 28. marta u Hjustonu.

BONUS VIDEO Pas Nikole Jokića kroz noge bez gledanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar