Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Nestvarna priča Stiva Kera.

Pobedom od 103:90 u Bostonu protiv domaćih Seltiksa, Golden Stejt Voriorsi su završili finalnu seriju 4:2 i po sedmi put postali šampioni NBA lige. Ovo ih je odvojilo od Čikago Bulsa kao treće najtrofejnije franšize u istoriji, iza Seltiksa i LA Lejkersa, koji imaju po 17.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je posebna priča i zbog trenera Stiva Kera koji nastavlja da ispisuje nove stranice istorije NBA lige.

On je kao igrač bio trostruki šampion sa Džordanovim Bulsima (1996-1998) i dva puta sa San Antonio Sparsima (1999, 2003).

Ker je bio nezamenljiv deo jedne od najvećih ekipa svih vremena koju je predvodio legendarni Majkl Džordan.

Pouzdan plejmejker i sjajni šuter za tri poena išao je ispred svog vremena, a viziju košarkaške igre je kasnije preneo i na trenerski zanat.

Da nije bilo sve u Džordanu i njegovj magiji, Ker je dokazao kasnije u San Antoniju. Iako u poznim veterasnkim godinama, bio je bitan šraf prevashodno zbog ogomnog iskustva i šampionskog menatliteta.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Četvrtim trenerskim prstenom, posle 2015, 2017. i 2018. godine, povećao je kolekciju na devet i nedostaje mu još jedan da ima prsten za svaki prst.

Prva titula posebno je impresivna.

Nosioce igre bili su igrači koji još uvek nisu bili dokazane zvezde, a pri tom su svi birani putem drafta.

Stef Kari, Klej Tompson i Drejmond Grin postali su dokaz da se ekipa uz pravo vođstvo može dovesti do šampionskih visina bez potrebe za pravim susperstarovima.

Kevin Durent je na to jezgro kasnije došao kao nadogradnja.

Ovo je generacije koja je 2015. godine prvi put osvojila svet i započela petogodišnji period u kojem je redovno igrala finale i osvojila ukupno tri titule. Posle odlaska Kevina Durenta, povrede Kleja Tompsona i podmlađivanja tima, Voriorsi su se ove godine vratili u plej-of i četvrti put za osam godina otišli ​​do kraja.

Ker je svoje titule proširio na četiri različite decenije, od 1996. pa nadalje, i zvuči neverovatno da je osvojio trećinu dostupnih titula u poslednjih 27 godina.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Njegova profesionalna karijera je imala bolan početak – još kao tinejdžer, veoma rano, izgubio je oca.

Ker je bio 18-godišnji brucoš 1984. na Univerzitetu u Arizoni kada je njegovog oca, Malkolma Kera, ubila militantna grupa „Islamski džihad“ jer je bio predsednik američkog Univerziteta u Bejrutu. Počinilac ovog zločina koji je preuzeo odgovornost u ime grupe rekao je agenciji Frans pres da „ni jedan Amerikanac ili Francuz neće ostati na ovom tlu“.

Zbog toga Ker nije propustio priliku da javno kritikuje zakon o nošenju oružja nakon nedavnog masakra u Teksasu.

„Posle Južne Kalifornije, sad su deca ubijena u školi. Kada ćemo nešto uraditi“, uzviknuo je trener Voriorsa.

On se potom obrušio na vlast.

„Umoran sam, stvarno sam umoran što dolazim ovde i izjavljujem saučešće tim nesrećnim i devastiranim porodicama. Umoran sam, toliko sam umoran… Izvinite. Umoran sam od minuta ćutanja. Dosta! Trenutno postoji 50 senatora koji odbijaju da glasaju o „H.R.8″ (zakon o proveri poseda oružja). Tu sede već dve godine. I postoji razlog zašto neće glasati o tome. Da se održe na vlasti“.

Stiv Ker – šampion i na NBA terenu, ali i van njega.

BONUS VIDEO Golden Stejt – Novi stari šampioni NBA lige

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar