EPA-EFE/DAVID AGUILAR

Sumnjiv transfer crveno-belih, dolazak argentinskog beka i dalje nesiguran

Kao bomba odjeknuo je dolazak Luke Vildoze iz NBA lige u redove Crvene zvezde, ali je žurku na Malom Kalemegdanu pokvarila Baskonija.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, Zvezde je u četvrtak zvanično objavila dolazak Vildoze u crveno-bele redove, ali su tokom utakmice sa Panatinaikosom u Beogradu stigle neprijatne vesti i to pravo iz Španije.

Argentinski plejmejker i bek otisnuo se u NBA ligu 2021. godine, a tamo je najpre nosio dres Njujork Niksa, pa Milvoki Baksa. U Ameriku je otišao iz Španije i to nakon što je u Baskoniji proveo pet godina.

Sa Baskonijom je bio prvak Španije 2020. godine, bio je i MVP finala, ali se u NBA ligi nije snašao, pa se odlučio na povratak u Evropu. Ipak, umesto povratka u Baskoniju odbrao je Zvezdu, a španski klub je ceo slučaj oko transfera prijavio nadležnim organima i Evroligi, uz obrazloženje da nije ispoštovana procedura oko dovođenja Argentinca.

Iz Baskonije tvrde da niko iz njihovog kluba nije kontaktiran oko dovođenja Vildoze, koji je imao specifičan ugovor sa bivšim španskim prvakom u trenutku kada je odlazio u NBA.

O čemu se tačno radi?

Portal „Noticias de Alava“ takođe se bavio ovim problemom, a podsetio je da je Vildozina izlazna klauzula za NBA bila 2.000.000 evra. Prema NBA pravilniku, klub iz Amerike otkup internacionalnog igrača plaća maksimalno 800.000, a ta suma se iz godine u godinu uvećava za 25.000. Dakle, sudeći prema ovim informacijama, Vildoza bivšem klubu duguje razliku u sumama, ali očigledno pokušava da nađe način da tu razliku ne plati.

PROČITAJTE JOŠ:

Klub iz Baskije se verovatno i oglasio zbog toga što Vildoza svoje dugove nije regulisao. Da bi bilo još jasnije o čemu se radi, važno je navesti da Španija ima specifična pravila kada je reč o ugovorima sa igračima, te njihovim odlascima u NBA. Prema ovim tvrdnjama Baskonije, Vildoza nema pravo da nastupa za bilo koji drugi evropski klub dok se ne plati obeštećenja za njega.

Prema tome, osim što bi Vildoza morao da reguliše svoje obaveze prema Baskoniji, tako bi i Zvezda trebalo da plati obeštećenje španskom klubu za dovođenje Argentinca. Međutim, stav crveno-belih nismo čuli, a bilo bi krajnje neozbiljno da je predstavljen igrač koji nema čiste papire.

Dakle, Baskonija traži da bude namirena za sumu koja je trenutno nepoznata. Kako „Noticias de Alava“ navodi, u Baskoniji računaju na taj novac kako bi mogli da dovedu pojačanje, odnosno 13. igrača. Isprva je bilo planirano da to bude baš Vildoza, ali je očigledno da se to neće desiti, stoga je u to teško poverovati.

Sudeći prema onome što se zna, Baskonija želi da izvuče pare od Vildoze, dok je Zvezda očigledno sigurna da je sa dolaskom Argentinca sve u redu kada je reč o „saradnji“ dva kluba, ne ulazeći u to šta igrač treba da izmiri od svojih dugovanja.

Foto: EPA-EFE/David Aguilar

Komplikovani Španci

Koliko su pravila u španskoj košarci komplikovana pokazao nam je i primer Nikole Kalinića letos kada je prelazio iz Zvezde u Barselonu. Klub iz Katalonije tada nije mogao da plati samo Zvezdi za Kalinića, već je morao da novac pošalje i Valensiji, koja je prethodno polagala prava na povratak Kalinića u Španiju.

Sličan primer pominje se i u slučaju Fakunda Kampaca, koji je otišao iz Denvera, a tokom leta se pominjao najviše povratak u Real Madrid. Ipak, Kamcpaco je uporno insistirao na ostanku u NBA ligi, pa je dogovorio jednogodišnju saradnju sa Dalas Maveriksima.

Razlog za to izgleda nije samo njegova želja da ostane u najboljoj ligi sveta, već je imao i novčani motiv. U Kampacovom ugovoru koji je imao sa Real Madridom pre odlaska „preko bare“ stajalo je da je on slobodan za 6.000.000. Denver je tada pokrio 725.000 evra, ostatak od 5.275.000 je trebalo da isplati Argentinac.

Plejmejker je to prema nezvaničnim saznanjima činio u ratama, a ove godine je tražio da mu se oprosti preostali dug kako bi se vratio u Real. „Kraljevski klub“ na to nije pristao, pa je Kampaco odlučio da po svaku cenu nađe ugovor u NBA i uspeo je u tome.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Vratimo se na Vildozu

Osim Zvezde za Vildozu je bio zainteresovan i Makabi iz Tel Aviva, a pominjao se i njegov povratak u Baskoniju. Pretpostavlja se da je i on, kao i Kampaco tražio da mu se oprosti deo ličnog duga kako bi se vratio u Španiju, ali dogovor očigledno nije sklopljen, pa je on odabrao Zvezdu.

Sada ostaje da se vidi da li Zvezda zaista ima obavezu prema Baskoniji i da li će morati da plati obeštećenje kako bi Argentinac zaigrao u Evroligi, ili će ipak samo Vildoza morati da sredi lične dugove i plati bivšem klubu.


Saopštenje Baskonije prenosmo u celosti:

“S obzirom na objavu Crvene zvezde Beograd na zvaničnim klupskim kanalima komunikacije o angažmanu igrača Luke Vildoze i s obzirom na ozbiljnost situacije, Upravni dodbor Baskonije želi da saopšti:

1. Baskonija poseduje prava na igrača van NBA lige kao što je dogovoreno kada je igrač odlazio u Nujork Nikse, meseca maja 2021. godine. To znači da u slučaju potpisa za klub van NBA lige ili igrač ili klub moraju da finansijski obeštete Baskoniju.

2. U slučaju angažmana Luke Vildoze u Crvenoj zvezdi, on je obavljen bez učešća ili saglasnosti Baskonije. Čak i bez bilo kakve komunikacije u vezi sa tim. I bez plaćanja ugovorene novčane naknade. To predstavlja veoma ozbiljno krešenje dogovora postignutog prilikom njegovog odlaska u NBA ligu i pripisuje se igraču i klubu njegove destinacije.

3. Suočena sa takvom situacijom, Baskonija čim je saznala za njegov ugovor sa Crvenom zvezdom, izričito je i nepobitno zahtevala od kluba i od samog igrača poštovanje prava koja uživa. Takođe, slučaj je prijavljen Evroligi od koje se traži primena odgovarajućih zakonskih mera, posebno suspenziju registracije igrača od strane Crvne zvezde kako bi se zadržao integritet takmičenja koji bi u protivnom mogao da bude na udaru.

4. Konačno, ukoliko prethodni dogovori ne budu ispunjeni u propisanim rokovima, Baskonija će nastaviti da preduzima odgovarajuće zakonske radnje kako bi do tančina zaštitila svoja prava, kako od igrača, tako i od Crvene zvezde kao odgovornih za navedeno kršenje regulatornih propisa Evrolige”.

BONUS VIDEO Otpao deo plafona na meču Zvezda – Efes, zamalo pao na igrača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar