Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia, Brian Rothmuller/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia, EZRA SHAW / Getty images / Profimedia

Krajnji rok za NBA trejdove je pred nama i već je obavljeno nekoliko velikih poslova. Do četvrta u 21.00 kada se stavlja tačka na ovogodišnje razmene, očekuju se potencijalne bombe.

S obzirom na to da je ostalo malo više od 24 sata da se obave poslednji dogovori za ovu sezone, ostalo je malo vremena za još neku bombu, a nekoliko velikih imena je još u opticaju.

Najviše se isčekuje moguća razmena Džejmsa Hardena i Bena Simonsa, a još je neizvesna i sudbina Demijena Lilarda u Portlandu.

Dok čekamo istinski blokbaster, da vidimo šta je do sada urađeno.

Trejd Sakramenta i Indijane

Poslednja u nizu razmena prilično je potresla najjaču ligu na svetu. Iako se ne radi o superstarovima, u pitanju su ozbiljna imena, a obe franšize pokušavaju da naprave zaokret.

Sakramento Kingsi su u trejdu dobili dvostrukog ol-star igrača Domantasa Sabonisa kao i Džeremija Lemba, Džastina Holideja i pika druge runde 2027. godine dok su u Indijanu poslali Tajriza Haliburtona, Badija Hilda i Tristana Tompsona.

Domantas Sabonis
Domantas Sabonis; Foto: AP Photo/Doug McSchooler

Kingsi su dugo priželjkivali Sabonisa, ali su glasine o mogućem slanju Diarona Foksa u Indijanu na kraju opovrgnute. Sakramento je rešio da gradi ekipu oko Foksa radije nego da ga menja, ali očigledno je njihov drugi najbolji mladi igrač Haliburton morao  da ide.

Za Pejserse, trejdovanje Sabonisa znači raskid njegovog dugogodišnjeg partnerstva sa Majlsom Tarnerom. Indijana sada može da gradi igru sa Tarnerom kao svojom dugoročnom opcijom na centru i rekonstruisanom bekovskom linijom sa Haliburtonom i Hildom koje su pridodali Duarteu i Brogdonu. Pošto je Tarner još uvek povređen, Indijana je napravila korak unazad ove sezone, ali se dobro pozicionirala da se vrati u plej-of trku za godinu dana.

Trejd Nju Orleansa i Portlanda

Svakako najzvučnija razmena do sada bila je ona između Pelikansa i Trejlblejzersa. Portland je konačno shvatio da tandem Lilard-Mekalum ne može da im donese više od prve runde plej-ofa.

Zato su napravili posao sa Nju Orleansom i rešili da krenu u novu eru.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Rich Pedroncelli

Pelikansi su iz Trejlblejzersa doveli Si Džej Mekaluma, Larija Nensa Juniora i Tonija Snela, a u suprotnom pravcu su poslali Džoša Harta, Tomasa Satoranskog, Nikela Aleksander-Vokera, Didija Luzadu, zaštičenog pika prve runde 2022. godine i dva buduća pika druge runde.

Nju Orleans je želeo da iskoristi priliku i da Zajonu Vilijamsonu i Brendonu Ingramu doda još jednog rasnog strelca i tako podigne plafon. Ukoliko se Vilijamson razvije u igrača kakvog prognoziraju u sezonama koje slede, Nju Orleans bi mogao da postane ozbiljna sila na Zapadu.

Trejd Indijane i Klivlenda

Da su Pejsersi predvođeni Rikom Karlajlom shvatili da ovako više ne ide, bilo je jasno i pre trejda Sabonisa. Pre sjajnog Litvanca, Indijana je obavila i razmenu sa Klivlendom u koji su poslali Karlisa Leverta i pika druge runde 2022. godine u zamenu za veterana Rikija Rubija i pikove prve i druge runde na narednom draftu.

Rubio će imati mentorsku ulogu mladoj i potentnom jezgru koje je Indijana napravila, dok u Klivlendu dovođenjem Leverta žele da iskoriste momentum koji imaju ove sezone i da sa dokazanim igračem napadnu ozbiljan rezultat u plej-ofu.

Trejd Portlanda i Los Anđeles Klipersa

Uz Indijanu su najaktivniji na tržištu bili Blejzersi. Da se nešto veliko sprema u Portlandu bilo je jasno kada su odlučili da se reše ove godine odličnog Normana Pauela i Roberta Kovingtona u Kliperse u zamenu za Erika Bledsoa, Džastisa Vinsloa i Kiona Džonsona uz pik druge runde 2025. godine.

Blejzersi su ovim razmena rešili da krenu u rekonstrukciju ekipe, a najveće pitanje je da li će do kraja prelaznog roka trejdovati i Demijana Lilarda i krenuti od nule, ili će pokušati da iskoriste sve što su dobili pa da na leto kada im se otvori prostor u budžetu i sa gomilom igrača koji mogu da budu privlačni za trejdove slože neki veći paket za nekog superstara i pokušaju da uđu u borbu za titulu.

Nemanja Bjelica
Nemanja Bjelica; Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu)

Klipersi su sa druge strane želeli igrače koji mogu da im daju doprinos u borbi za plej-of s obzirom dok čekaju da se Pol Džordž oporavi i usput vide da li neko od njih može da bude deo ekipe koja će sledeće sezone napasti titulu kada se vrati Kavaj Lenard.

Pre ovih trejdova, obavljeno ih je nekoliko još u januaru, a ti igrači uveliko igraju za nove timove.

Denver je u razmeni doveo Brina Forbsa iz San Antonija koji je već krenuo da rešeta u zamenu za Bol Bola i PJ Dozijera koji su otišli u Seltikse, dok jsu Sparsi u trejdu tri ekipe dobio Huanča Ernangomeza, pika druge runde i novac.

Atlanta Hoksi su trejdovali Kema Rediša, Solomona Hila i pika druge runde u Njujork Nikse za Kevina Noksa i zaštićenog pika prve runde na predstojećem draftu.

Njujork Niksi su poslovali i sa Los Anđeles Lejkersima u trejdu tri tima u kojem je učestovao i Klivlend. U Njujork su stigli Denzel Valentajn, draft prava na Veng Zelina, Breda Njulija i novac, dok je u Klivlend otišao Radžon Rondo. Lejkersi su se zadovoljili pravima na Uja Laberija ukoliko on ikada dođe u NBA.

FOTO: EPA-EFE/MIKE NELSON
FOTO: EPA-EFE/MIKE NELSON

Konačno, trejd je napravila i Juta koja je u Oklahomu za novac poslala Mije Onija i budućeg pika druge runde.

Što se tiče poslednjeg dana u kojems u trejdovi mogući, najveću pažnju privlači potencijalna razmena Bruklina i Filadelfije.

Džejms Harden nije zadovoljan u Netsima i javno je izrazio želju da ponovo sarađuje sa Derilom Morijem, generalnim menadžerom sa kojim je godinama sarađivao u Hjustonu. Filadelfija sa druge strane želi da unovči Bena Simonsa koji ne igra ove sezone i želi d anapusti klub.

Druga velika priča bi mogla da bude odlazak Demijana Lilarda i potpuna rekonstrukcija u Portlandu. Još nije poznato da li će superstar ostati, ili se sprema velika bomba koja će izazvati tektonske promene u NBA ligi.

BONUS VIDEO Pokoškali se Hajns i Gudurić umalo tuča na terenu posle utakmice Milano – Fenerbahče

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar