foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Reč je o vanserijskom igraču, ali je ove sezone imao partije za zaborav

Američki košarkaš Kevin Panter bio je viđen kao lider Partizana ove sezone, jer je prošle prosečno beležio dvocifren broj poena u svakom od tri takmičenja koje je igrao.

Panter je zbog ponašanja, zalaganja i dobre igre dobio i dodatno povrenje Željka Obradovića, pa mu je dodeljena i uloga kapitena pred start nove sezone.

Takva odluka Obradovića naišla je na osude pojedinih navijača, koji su pre želeli da vide neko domaće lice sa takvom ulogom, nego Amerikanca koji nije ni dve godine u timu. Ništa nije pokolebalo Obradovića da promeni odluku, a Panter je dobio dodatni teret na svojim leđima, ali u isto vreme i čast da bude vođa i to u sezoni kada se klub nakon osam godina vratio u elitno evropsko takmičenje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pokušavam da ostanem opušten, ovaj posao ume da bude stvarno stresan. Zato se trudim da budem što opušteniji, da se zabavljam, da ostanem u trenutku i da uživam dok igram košarku. To je drugačija titula, ali ne mislim da je uloga mnogo drugačija da budem iskren. Titula jeste. Uloga je slična kao prošle godine. Za mene se ništa ne menja lično na terenu. I dalje ću pokušati da pomognem tim momcima na bilo koji način na koji mogu“, rekao je Panter početkom oktobra za Nova.rs.

Da li mu uloga kapitena zaista jeste pritisak, to je još uvek teško reći, ali na meču protiv Mornara u ABA ligi nije ličio na sebe. Crno-beli jesu ubedljivo slavili u Baru rezultatom 83:62, ali je Panter završio meč bez ijednog postignutog poena. Promašio je svih 10 šuteva (0/10) i tako uspeo da izjednači negativni rekord u regionalnom takmičenju.

U istoriji Partizana će se pamtiti da je barem dva igrača promašilo 10 šuteva bez poena. Do sada je usamljen na vrhu ove liste bio Edo Murić. Slovenac je 8. oktobra 2014. godine završio meč bez pogotka iz igre i bez poena. Ipak, nekrunisani kralj u ovoj kategoriji je Todor Gečevski. Simpatični makedonski as koji je 2006. godine u dresu Zadra šutirao 0/13 iz igre.

“Zadovoljan sam zbog pobede, nemamo vremena za odmor, moramo da izvučemo pouke i spremni dočekamo jako težak meč protiv Žalgirisa. Odradili smo sjajan posao kada je odbrana nad Raselom u pitanju, ali je bilo mnogo propusta u napadu. Najmanji problem je Panter, jer je svaki šut koji je uzeo bio rezonski. Nemam dilemu da će ući u željeni ritam“, izjavio je Željko Obradović nakon meča sa Mornarom.

Foto: EPA-EFE/L. Rico

Panteru je ovo bio treći uzastopni meč koji se može označiti kao loš u ABA ligi, pošto je protiv Studentskog centra imao svega dva poena, uz po četiri skoka i asistencije, dok je protiv MZT-a u Skoplju brojao do pet poena. Samo je u prvom kolu protiv Cibone uspeo da bude dvocifren (14 poena), ali je Partizan tada ubacio 105 poena, te je odbrana Cibone bila poprilično tanka.

U Evroligi je imao nešto bolja izdanja, najbolje je odigrao protiv Baskonije kada je upisao 26 poena (7/18 iz igre), a dvocifren je bio i protiv Albe i Virtusa. Slabu partiju imao je protiv Armanija u Beogradu, kada je za 33 minuta ubacio sedam poena uz pet skokova, pa je možda baš njegov veći doprinos falio za pobedu.

Evidentno je da Pantera ne služi najbolje šut od starta sezone, a čini se da se još uvek privikava na igru sa Džejmsom Nanelijem i Danilom Anđušićem, koji takođe najviše prete šutom za tri poena. U odnosu na prošlu sezonu Panter u napadu možda ima nešto manje prostora za „raspucavanje“, ali i dalje uzima „svoju porciju šuteva“.

Ono što je takođe drugačije u odnosu na neke ranije uloge koje je imao, jeste činjenica da češće mora da učestvuje u kreaciji i organizaciji igre, nego što iz kretnji dolazi do pozicija za otvoren šut. Nedostatak profilisanog organizatora igre se i istakao kao najveći problem crno-belih do sada, što se možda najbolje videlo u meču sa Armanijem.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tada je tokom treće deonice za crno-bele poentirao samo Zek Ledej i to na individualni kvalitet, a kada je trebalo da se odlučuje Partizan nije imao nikoga ko bi stao i organizovao valjan napad. Nerezonski potezi i izgubljena lopta u ključnom napadu odveli su Partizan u poraz. Panter ume da igra dobro sa loptom u rukama, ali po prirodi nije kreator za druge, pa mu ta uloga možda i ne leži baš najbolje ili je bar potrebno još vremena kako bi se privikao na to i uigrao sa novim saigračima.

Jasno je da se svakome može desiti loš dan, utakmica, pa čak i period, ali će Partizan sigurno biti u problemu ukoliko Panter „ne proradi“ i ne bude konstantno jedan od najefikasnijih na parketu. Ono što se bez dileme može reći je da Obradović ima poverenje u svog kapitena, a da li će to za njega biti opterećenje koje neće moći da nosi ili dodatni motiv da zaigra najbolje što može videćemo uskoro.

Partizan naredni meč igra protiv Žalgirisa u Beogradu u četvrtak od 20.30, dok će u nedelju na svom terenu odmeriti snage sa Megom u okviru ABA lige.

BONUS VIDEO Kevin Punter – izjava na startu sezone

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare