Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Raspored mečeva i rat FIBA i Evrolige kroji spisak reprezentacije

Košarkaši Srbije će 11. novembra gostovati Velikoj Britaniji u Njukaslu, dok će tri dana kasnije u Beogradu igrati sa Turskom, izvesno ključne bitke za Mundobasketu, za koji preostaje onda još poslednji, februarski kvalifikacioni „prozor“.

Te utakmice i te kako su važne „orlovima“ da se ostane u trci za plasman na Svetsko prvenstvo.

Dobre vesti stigle su iz VTB lige, jer to takmičenje ima želju da pomeri mečeve kako bi se oslobodili reprezentativci za novembarski FIBA prozor i mečeve kvalifikacija za planetarni šampionat.

PROČITAJTE JOŠ

Ako bi se selektor Svetislav Pešić odlučio da na spisak „orlova“ (do kraja meseca) stavi Nikolu Milutinova, Dejana Davidovca ili Radeta Zagorca, njih trojica bi se skoro sigurno stavila na raspolaganje. Moskovski CSKA, čiji su članovi Milutinov i Davidovac, sastaje se sa Uniksom 10. novembra, a Avtodor Radeta Zagorca igra protiv MBA Moskve dan kasnije, ali bi moglo da dođe do pomeranja.

Pešić sigurno neće moći da računa na srpsku petorku iz NBA lige – Nikolu Jokića, Alekseja Pokuševskog, Nikolu Jovića, Bobana Marjanovića i Bogdana Bogdanovića.

I dalje je veliko pitanje ko bi od evroligaških igrača mogao da se odazove pozivu, velika verovatnoća je – niko, ili malo ko.

Naime, osam od ukupno devet mečeva 7. kola zakazano je za 10. i 11. novembar, jedino su Armani i Virtus pristali da međusobni duel pomere na 9. novembar, što je naznaka poboljšanja odnosa FIBA i Evrolige na čijem čelu je od nedavno Dejan Bodiroga.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ostali timovi nisu uspeli da se dogovore, jer im je sopstveni interes ispred reprezentativnog, kao i do sada.

U pomenutoj rundi, što se tiče srpskih timova, Partizan ide na noge Olimpijakosu 10. novembra, dan kasnije Crvena zvezda gostuje Fenerbahčeu. Ohrabrujuće je to što u 8. kolu Evrolige večiti igraju kod kuće, Zvezda dočekuje Asvel 17. novembra, dok će crno-beli ugostiti Makabi dan kasnije.

To znači i da bi reprezentativci iz Zvezde i Partizana ipak mogli da zaigraju za Srbiju protiv Turske između dva evroligaška kola. Dobra stvar je i što će „orlovi“ dočekati Turke, pa je i to olakšavajuća okolnost da se neko stavi na raspolaganje selektoru Pešiću, iako je tvrdio da se to neće dogoditi.

Košarkaši Srbije 11. novembra gostuju Velikoj Britaniji, a tri dana kasnije dočekuju Tursku u kvalifikacijama za Mundobasket

„Nemamo reprezentaciju! Svi igrači koji su igrali Evropsko prvenstvo sada neće igrati. Svi su u Evroligi i NBA. Sada imamo i Zvezdu i Partizan u Evroligi. Prošle godine smo imali sreće da je Partizan igrao Evrokup i tada su njihovi igrači mogli da dođu. Nijedan igrač Zvezde nije igrao u ‘prozorima’, sada ni Partizanovi igrači neće biti tu“, rekao je Pešić nedavno gostujući u Sarajevu u emisiji „Top gol“.

Trofejni trener istakao je bojazan iako Srbija mora da bude favorit protiv Velike Britanije.

„Nemamo Micića, Jokića, Kalinića, Pokuševskog… Biće tu igrači koji su prošli ranije taj proces. Čak možda neko od njih ni neće biti tu. Mi za meč sa Velikom Britanijom imamo reprezentaciju, ali ne znam da li je imamo da je i pobedimo“.


Grupa I

11. novembar
Grčka – Letonija 18.00
Turska – Belgija 19.00

V. Britanija – Srbija 20.00

14. novembar

Letonija – V. Britanija 18.30
Srbija – Turska 20.00
Belgija – Grčka 20.30

Tabela

Letonija 6 5 1
Grčka 6 4 2
Belgija 6 3 3
Srbija 6 3 3
Turska 6 2 4
V. Britanija 6 1 5

BONUS VIDEO Poceko opsovao posle čuda: Žao mi je Danilovića, najbolja igra u istoriji Italije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar