Foto: fiba.basketball

Juniorska košarkaška reprezentacija Španije plasirala se u finale Evropskog prvenstva za igrače do 18 godina u Nišu.

Španija je savladala Francusku sa 70:58 sada čeka pobednika okršaja Nemačke i Srbije koji se igra u dvorani Čair od 20 sati i 30 minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Španci su pobedu nad atletski dobrim, ali taktički slabijim timom obezbedili pet minuta pre kraja meča, kada je Adaj Mara pogodio horog, a onda promašio šut zbog dobre odbrane Francuza.

U istom napadu Francuzima je presudio ofanzivni skok „furije“ koja je pokupila svoj promašaj i Lukas Langarita je iz ugla ubacio dugu dvojku za 55:49. Na nju se trojkom nadovezao i Alvaro Folgeiras za nedostižnih +9 na četiri minuta pre kraja.

Najefikasniji je kod pobednika bio Langarita sa 19 poena, Ugo Gonzales je dodao 13, a Konrad Martinez deset, dok je Mara postigao devet. U francuskom timu su Tiđan Salon i Nolan Traore bili jedini dvocifreni, gde je prvi imao 13 poena, a drugi 11. Salon je svom skoru dodao i sedam skokova, a Mara je u španskom timu imao 13 skokova.

Foto: fiba.basketball

Prvo poluvreme proteklo je u smeni dobrih perioda jedne i druge ekipe, s tim što se videlo da su Španci timski bolji.

Francuzi su, iako na oko fizički nadmoćniji, imali više poteškoća u organizaciji napada i u drugoj deonici nisu mogli da pariraju disciplinovanijem protivniku.

Prvi su poveli i odigrali veoma ubedljivu prvu četvrtinu u kojoj su Španiji dozvolili samo pet poena. Momak od koga se mnogo očekuje Adaj Mara bio je potpuno neutralisan.

Foto: fiba.basketball

Od osvojene lopte na skoku napravio je faul u napadu, promašio je polaganje i izgubio loptu, ali poena nije bilo.

Jedinih pet u prvoj četvrtini za „furiju“ dali su Ugo Gonzales tek u šestom minutu susreta, Alvaro Folgeiras i Lukas Mari dok su Francuzi delovali dominantno na krilima Vilsona Žaka, Tiđana Salona i Romana Dolona koji su trojkama doneli svom timu +9 posle prvih deset minuta jer je Francuska vodila 14:5.

Drugih deset minuta do poluvremena donelo je drugačiju priču. Špancima je bilo potrebno da im se ruke oslobode i da počnu da pogađaju i kad se to desilo krenula je serija koju je „raspalio“ Lukas Langarita, najpre polaganjem, a onda i slobodnim bacanjima posle faula na šutu za tri.

Foto: fiba.basketball

Folgeiras je potom ukrao loptu, Ugo Gonzales završio akciju i Španija je začas serijom od sedam poena stigla na minus od dva poena, pre nego što je Mario Sent-Superi trojkom obezbedio prvo vođstvo „furije“ – 15:14.

Serija Španaca je završena tek posle zakucavanja Langarite, ali je „mašina“ u tim trenucima već bila pokrenuta, pa je do poluvremena tim momaka u crveno-žutim dresovima otišao na 31:24, dobivši drugu deonicu sa 26:10.

Uz dva lepa polaganja Langarite i Traorea, a onda i trojku Salona, Francuzi su za dva i po minuta na semafor vratili egal. Nisu u početku treće deonice hteli da dozvole skok rivalima, a lopta im je bolje kružila i klizila iz ruke u ruku.

Foto: fiba.basketball

Samo četiri minuta igre u nastavku i Francuzi su već vodili 36:33 posle floutera i slobodnih bacanja Salona, dok je igru organizovao Nolan Traore.

Otišli su i na pet razlike dok Folgeiras trojkom nije „ugasio požar“, a Mara „zidanjem“ ispod koša poravnao rezultat na 40:40, tri minuta pre kraja treće četvrtine.

Od tog trenutka Španija je zaigrala bolje i već do rane faze četvrte deonice stvorila je opipljivu prednost od osam poena, zahvaljujući koševima Mare i Gonzalesa i ponajviše trojci Langarite.

Foto: fiba.basketball

Španija je imala 51:43 i Francuzi nisu nameravali da se predaju bez borbe. Noa Esenj je trojkom vratio svoj tim u igru, Gonzales je promašio čist zicer u kontri, a to je kaznio Traore svojom trojkom za 51:49 na šest  i po minuta pre kraja.

Seriju Francuske prekinuo je Mara pogotkom pod košem, posle čega je Langarita iz ofanzivnog skoka Folgeirasa i njegove asistencije ubacio dvojku i time razbio momentum rivala.

A kad je i sam Folgeiras bio precizan za tri, Španija je otišla na 58:49 i povratka više nije bilo, te je semafor posle trojke Langarite otišla na 63:53 i Francuzi su za preostala dva, dva i po minuta mogli samo da ublaže poraz i okrenu se borbi za bronzu u nedelju popodne na istom mestu.

BONUS VIDEO: Marina Maljković na poluvremenu razgovara sa košarkašicama Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar