Foto: FIBA basketball

Srbija je završila posao sa Dominikanskom Republikom, pa je morala da sačeka na koga će u četvrtfinalu u utorak. I dobila je odgovor.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba

Košarkaška reprezentacija Litvanije plasirala se u četvrtfinale Mundobasketa sa prvog mesta u grupi pobedom nad selekcijom Sjedinjenih Američkih Država 110:104 u drugom meču druge faze na Svetskom prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Litvanci su napravili veliko iznenađenje čvrstom igrom i hrabrim pristupom tokom čitavog meča, mada su Amerikanci imali šansu da se vrate u poslednjoj četvrtini.

I uradili su to nakon što su suviše ležerno ušli u utakmicu. Protiv Crne Gore im je prošlo da gube, pa da preokrenu, sa Litvancima je išlo teže.

Meč je rešio Mindaugas Kuzminskas, neverovatnim, ali i srećnim šutem za tri poena, u trenutku kada mu je Entoni Edvards izbio loptu, a Kuzminskas se iz ugla u očaju digao na trojku i pogodio.

U tom trenutku je Litvanija odbila nalet rivala i pobegla je na 94:85, na nešto manje od četiri minuta pre kraja meča. Pre Kuzminskasa je Donatas Motiejunas poentirao za dva, a ta serija je uvela Amerikance u paniku.

Počeli su da promašuju u nizu, pa je Litvanija pobegla na deset poena viška poenima Tadasa Sedekerskisa sa slobodnih bacanja i rešila je pitanje pobednika do dva minuta pred kraj meča. Amerikanci su imali šansu da se vrate, ukrali su nekoliko lopti u poslednjim minutima, imali su šut za -1 u poslednjih 60 sekundi i nisu to iskoristili, pa je Litvanija iščupala pobedu.

Litvanci su pre toga imali i veću prednost. Rano su počeli da pogađaju trojke, otvorila im se dizna, pa su već u prvoj četvrtini otišli na 20:10, a onda taj period završili sa 31:12.

Amerikance to nije razdrmalo dovoljno, pa su Litvanci najavili „stotku“ tako što su pre kraja poluvremena ubacili čak 54 poena i vodili sa 21 razlike.

Tek u trećoj četvrtini je tim SAD krenuo furiozno, pa je odgovorio adekvatno na dotadašnju igru Ignasa Brazdeikisa, Jonasa Valančunasa, Kuzminskasa, Tomasa Dimše, Vaidasa Karinijaukasa i ostalih koji su gradili tako veliku prednost.

Najefikasniji kod pobednika bio je Karinijauskas sa 15 poena, Kuzminskas je upisao 14, Valančunas je imao 12, Brazdeikis 11, koliko je imao i Sedekerskis. Eimantas Bendzijus je imao deset, a Rokas Jokubaitis i Donatas Motiejunas po devet.

U američkom timu je Entoni Edvards ubacio 35 poena, Majkal Bridžis je ubacio 14, Džejlen Branson takođe 14, a Brendon Ingram deset. Sjedinjene Države će sada sa drugog mesta u grupi J na selekciju Italije koja je prvoplasirana iz naše grupe I.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO: Jovićev pas bez gledanja u meču sa Dominikanskom Republikom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar